Autosabotarea: De ce oamenii se sabotează singuri?

Autosabotarea: De ce oamenii se sabotează singuri?

Te-ai trezit vreodată într-o situație în care ești pe punctul de a realiza ceva grozav, dar apoi ajungi să te sabotezi? Autosabotarea este un fenomen comun care poate afecta pe oricine. Este un proces de subminare intenționată sau neintenționată a propriului progres, succes și bunăstare.

Oamenii și autosabotarea

Deși poate părea contra-intuitiv să te sabotezi, este un comportament pe care unii oameni îl aplică în mod repetat.

Mai jos vei regăsi cele mai comune 7 motive pentru care unii oameni ajung să se saboteze.

1. Frica de eșec

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii se autosabotează este datorită fricii de eșec. Când te temi de eșec, îți poți stabili niște așteptări nerealiste, poți evita să îți asumi anumite riscuri și vei face tot posibilul pentru a amâna cât mai mult confruntarea cu un potențial eșec.

Așa, sabotându-ți propriul progres, îți justifici lipsa de succes și îți protejezi stima de sine.

2. Stimă de sine scăzută

Stima de sine scăzută poate duce la autosabotaj. Dacă nu te vezi cu ochi prea buni s-ar putea să crezi că nu ești o persoană care merită să se bucure de succes sau de fericire.

În consecință, este posibil să adopți un comportament care îți subminează propriul progres, cum ar fi autocritica sau îndoiala de sine. Aceste gânduri negative te pot ajuta să aduci la îndeplinire acea profeție de care te temi: tu crezi că vei eșua. Și orice vei face, toate deciziile pe care le vei lua îți vor asigura obținerea eșecului.

3. Perfecționismul

Perfecționismul poate fi un alt motiv de autosabotare. Când te agăți de standarde imposibil de înalte, s-ar putea să devii paralizat(ă) de teama de a greși. Acest lucru poate duce la amânare, evitare sau chiar la renunțare cu totul.

4. Frica de succes

În timp ce teama de eșec este un motiv comun pentru autosabotaj, frica de succes poate fi, de asemenea, un factor. Când te temi de succes, s-ar putea să îți faci griji cu privire la responsabilitățile și așteptările cu care vin la pachet. De asemenea, s-ar putea să te temi că succesul îți va schimba relațiile sau identitatea, ceea ce poate fi inconfortabil.

5. Vorbirea negativă despre sine

Discuția de sine negativă poate duce și la autosabotaj. Când te critici în mod constant sau îți spui că nu ești suficient de bun(ă), s-ar putea să începi să crezi asta. Această vorbire negativă despre sine îți poate scădea motivația și stima de sine, făcând mai greu să-ți atingi obiectivele.

6. Lipsa de conștientizare de sine

Uneori, autosabotarea poate să apară pentru că oamenii nu sunt conștienți de propriile lor comportamente sau tipare. Este posibil să nu realizezi că ai un comportament de autosabotare și este posibil să nu înțelegi cauzele fundamentale ale acțiunilor tale. Analizează-ți un pic comportamentul și vezi dacă nu cumva îți faci singur(ă) rău.

7. Factori externi

Factorii externi, cum ar fi un mediu dificil sau persoane insuportabile, pot duce, de asemenea, la autosabotaj.

Când ești înconjurat de negativitate sau provocări, poate fi greu să îți menții motivația și concentrarea. Acest lucru poate duce la comportamente de autosabotare, cum ar fi amânarea sau evitarea.

Autosabotarea este un fenomen comun care poate afecta pe oricine. Vestea bună este că autosabotarea este un comportament care poate fi schimbat.

Recunoscându-ți comportamentele de autosabotare și abordând cauzele care stau la baza, poți depăși autosabotarea și îți poți atinge obiectivele. Cu mentalitatea și sprijinul potrivit, te poți elibera de autosabotaj și îți poți atinge întregul potențial.

1 Comment

  1. […] necontrolându-ți emoțiile negative și distrugându-ți relațiile cu ceilalți oameni, te autosabotezi și îți minimizi șansele de a-ți crea viitorul pe care ți-l dorești. Adevărul este că […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *