Majoritatea oamenilor ar dori să-și crească stima de sine, dar nu prea sunt pregătiți să schimbe nimic în viața lor. Poți trăi cu o stimă de sine scăzută, nu simți durere din cauza asta și acesta este principalul motiv pentru care oamenii nu încearcă prea mult.
Ce este stima de sine?
Stima de sine este opinia ta generală despre tine însuți. Mai exact, cum te percepi și cum te evaluezi cu privire la abilitățile și limitările tale.
Această evaluare nu poate fi una obiectivă, bazată pe un checklist general valabil. Poate tu consideri că nu este suficient ceea ce faci, în timp ce altcineva s-ar mulțumi și cu jumătate din ceea ce ai tu. Ține de cum ai fost crescut(ă), de mediul în care ai trăit, de pretențiile părinților și de pretențiile tale. Dar nu doar atât. Ține și de felul în care te raportezi la ceea ce ai obținut deja.
Stima de sine nu este ceva spectaculos sau magic, ci este doar modul în care simți despre tine însuți/însăți. Aceasta este nici mai mult, nici mai puțin decât relația ta cu tine însuți/însăți.
Dacă tu nu simți că ești suficient de bun(ă), vei avea un nivel scăzut de stimă pentru ceea ce ești, chiar dacă ai succes cât zece alte persoane.
Cum spuneam și mai devreme, stima de sine nu este ceva obiectiv. Este o evaluare pur subiectivă. Te judeci în permanență și ești sau nu mulțumit de tine însuți/însăți. Reține acest aspect înainte de a încerca să-ți crești stima de sine!
De ce te subestimezi?
Acesta este începutul călătoriei și, pentru a avea rezultate bune, trebuie să o începi cu această întrebare.
Poate fi greu să-ți vezi slăbiciunile, frustrările, fricile și grijile, dar aceasta este singura modalitate de a elimina tot ceea ce poate cauza o stimă de sine scăzută. Definește-ți problemele și încearcă să fii cât mai specific. După ce ai descoperit problemele, urmează rezolvarea lor. Pentru asta trebuie să știi ce trăsături sau calități te vor ajuta. Fără ele nu îți vei putea crește stima de sine.
Iubește-te și respectă-te necondiționat!
În timpul „călătoriei” tale, nu te lăsa niciodată doborât(ă), indiferent de motiv. Iubește-te și respectă-te necondiționat!
Astfel, vei putea depăși obstacolele de pe drumul din fața ta. Fiecare obstacol în parte peste care vei trece te va ajuta să nu te lași cuprins(ă) de frustrare. Fiecare obstacol te va aduce mai aproape de acel nivel al stimei de sine care-ți va schimba complet viața.
Și dacă vei greși, dacă nu vei reuși să depășești fiecare obstacol din prima, nu te vei mai pedepsi. Pentru că vei fi înțeles că dacă nu te poți iubi și respecta necondiționat, cu greu vei reuși să-ți crești stima de sine. Și vei merge mai departe.
Ai grijă! Poți trăi cu o stimă de sine scăzută dacă nu îți vei atinge potențialul
Nu-ți uita visele și dorințele. Încearcă să le transformi în realitate.
De asemenea, nu-ți trage în jos potențialul. Dacă tu știi că poți mai mult dar nu vei face niciun pas în direcția bună, vei trăi cu o stimă de sine scăzută. În schimb, când îți atingi potențialul, inevitabil vei avea o stimă de sine foarte bună.
Și totuși, de ce mulți nu-și pot crește stima de sine?
A avea o stimă de sine scăzută nu este ca și cum ai fi în depresie. Stima de sine scăzută este mai puțin dureroasă, spre deloc.
Din păcate, natura ne-a format în așa fel încât durerea să fie un bun motivator. Cu cât o persoană suferă mai multă durere, cu atât mai mare este șansa de a face ceva. Majoritatea oamenilor nu pot tolera depresia sau anxietatea, dar cei mai mulți pot tolera un nivel scăzut de stimă de sine. Ce-i drept, nimeni n-a murit din cauza stimei de sine scăzute. Dar trebuie să-ți dai seama că viața ta va fi una mizerabilă.
De asemenea, majoritatea oamenilor nu vor să schimbe nimic, dar vor să-și crească stima de sine. Aceasta este o amăgire, trăiesc cu o stimă de sine scăzută pentru că nu au schimbat nimic în viața lor și nu sunt adaptabili, deschiși și flexibili. Iar de cele mai multe ori, fără ajutor, o persoană cu greu își poate schimba stima de sine, majoritatea acestor oameni renunțând după primul obstacol mai dificil.
Cum poți să-ți crești stima de sine?
Ca să nu terminăm într-o notă tristă, hai să stabilim ce vei avea de făcut în perioada următoare:
- Iubește-te!
- Respectă-te!
- Nu mai fi așa dur(ă) cu tine!
- Dă-ți voie să mai și greșești!
- Înfruntă obstacolele pe rând!
- Bucură-te de fiecare mică victorie!
Nu uita să întâmpini fiecare zi cu optimism. Azi vei face ceea ce n-ai reușit ieri. Și mâine ce n-a fost să fie astăzi.