La un moment dat în viața noastră, ne vom întreba dacă avem succes. Dar ce este succesul și poți să mergi cu adevărat pe drumul spre succes fără să știi ceea ce-ți dorești?
Realitatea este că succesul înseamnă lucruri diferite pentru diferiți oameni. Pentru mulți, succesul reprezintă bogăție și libertate. Ca antreprenor, pot alege unde și când lucrez, precum și cu cine lucrez – asta este cu adevărat important pentru mine. Dar pentru alții, succesul ar putea fi munca într-o carieră care să-i aducă bucurie și să-i asigure plata facturilor și predictibilitate.
Este esențial să nu-ți compari situația prezentă cu alții, deoarece nu așa arată succesul. Gândește-te la următorul scenariu: poți fi multimilionar și nefericit. De ce? Pentru că lucrezi 16 ore pe zi. Nu-ți vezi niciodată familia și nu-ți amintești cum e să iei o vacanță. Crezi că în acest fel ești un om de succes?
Reguli și secrete pentru a nu părăsi drumul spre succes
Mulți oameni visează la o viață de succes și lucrează mereu pentru a-și îndeplini visele. O viață de succes nu necesită o diplomă sau un doctorat, deoarece cele două nu îți vor garanta succesul.
Pentru a trăi viața visurilor tale, obiceiurile și mentalitatea ta zilnice te pot ajuta să-ți realizezi visele și te pot conduce pe drumul spre succes.
Dacă vrei cu adevărat să ai succes, atunci trebuie să fii de neoprit, să nu te abați de la calea pe care alegi s-o urmezi. Sărbătorește fiecare câștig. Toate contează.
Stabilește-ți obiective clare
Obiectivele tale sunt ca o listă de verificare pentru a-ți îndeplini visele. Fără obiective clare, concise, nu vei ști unde să-ți concentrezi timpul și energia și te vei simți mereu obosit(ă) și pierdut(ă).
Acesta este motivul pentru care atât de mulți oameni de succes folosesc o formă de jurnal ca parte a rutinei lor de dimineață. Ei își revizuiesc obiectivele și se asigură că acțiunile pe care le întreprind în fiecare zi îi ajută să rămână pe drumul spre succes.
Asigură-te că obiectivele tale sunt cât mai clare și cât mai specifice posibil. Cu cât obiectivele tale sunt mai clare și mai specifice, cu atât mintea ta va veni mai ușor cu un plan pentru a le atinge.
Schimbă-ți mentalitatea
Adesea, ceea ce ne ține înapoi pe drumul nostru către succes nu are nimic de-a face cu aptitudinile sau sprijinul financiar, ci totul are legătură cu mentalitatea.
Luați antreprenoriatul, de exemplu. Cel mai mare obstacol în calea succesului pentru majoritatea proprietarilor de afaceri este că ei se gândesc că se ocupă cu vânzarea unor servicii sau produse.
Tu, ca antreprenor, după ce ți-ai pus toată energia pentru a o perfecționa serviciul sau produsul, vrei să vinzi. Ce faci dacă potențialii clienți n-au auzit de tine? De ce ar cumpăra orice ai avea de oferit? Unde este dovada că ceea ce oferiți este ceva util și de calitate?
Sesizezi diferența? Nu te ocupi cu vânzarea unor servicii sau produse, ci cu promovarea și comercializarea acestora. Trebuie să faci această schimbare în gândirea ta dacă vrei să ai succes.
Același lucru poate fi aplicat profesioniștilor care caută o promovare sau celor care doresc să-și schimbe locul de muncă. Ce te va diferenția de concurența ta? De ce ar trebui să te angajeze pe tine? Nu te concentra pe abilitățile tale sau pe câți ani de experiență ai. Ce ai realizat tu și ar putea fi atractiv pentru o altă companie?
În ambele cazuri este vorba despre a înțelege care sunt punctele „dureroase” ale pieței tale țintă și cum poți fi tu „remediul” pe care îl caută.
Planifică-ți drumul spre succes
Acum că știi cum arată succesul pentru tine, cum îl vei obține? Care este planul tău de acțiune? Fără un plan înseamnă că nici măcar nu ai de unde să știi încotro te îndrepți. Doar n-ai de gând să urmezi direcțiile oferite de gândurile care îți vin trecător prin minte?
Notează-ți obiectivele pe ceva pe care să-l ai mereu la îndemână. Se spune că persoanele care își notează obiectivele au cu 33% mai mult succes în a le atinge. Așa că, n-ai nimic de pierdut.
Poți, de exemplu, după ce ți-ai definit clar cum arată „foaia de parcurs” spre succes, să o atârni pe perete. Acordă-ți un moment în fiecare zi pentru a-ți revizui obiectivele și pentru a le bifa pe cele pe care le-ai atins deja. Acest lucru te va ajuta să rămâi motivat(ă) și să te menții pe drumul spre succes.
Nu te da niciodată bătut(ă)
Thomas Edison spunea: „Cea mai mare slăbiciune a noastră constă în a renunța. Cel mai sigur mod de a reuși este întotdeauna să încerci încă o dată.”
Atingerea obiectivelor tale necesită o cantitate extremă de perseverență. Drumul spre succes are multe suișuri și coborâșuri și este nevoie de cineva cu o mentalitate puternică pentru a rezista în vremurile grele. Pentru a deveni cineva în viață, trebuie să continui fără să renunți în urmărirea obiectivelor tale.
Am descoperit că persistența și consecvența sunt cheile pentru a obține succes. Mulți oameni care au reușit în viață au avut în vedere că un câștigător nu renunță niciodată. Este 100% confirmat că pentru a realiza ceea ce îți dorești în viață va trebui să continui să lucrezi pentru îndeplinirea viselor tale fără să renunți. Aceasta este principala tactică pentru o viață plină de succes.
Am văzut oameni geniali eșuând pentru că au renunțat prea devreme. De asemenea, am cunoscut oameni cu puțin sau deloc talent care obțin un succes masiv pentru că au avut tărie de caracter. Erau hotărâți să reușească, iar fiecare eșec a fost doar o altă lecție învățată în drumul lor spre succes.
Pregătește-te pentru eșec
Să nu-ți fie teamă să faci greșeli. Adevărul este că vei eșua la un moment dat pe drumul tău spre succes. De fapt, s-ar putea să eșuezi de foarte multe ori. Dar, în loc să te demoralizezi, privește lucrurile astfel: eșecul nu este un indicator al capacităților tale, ci este doar o altă experiență de învățare. Desigur, nimănui nu-i place să eșueze. Dar cum poți deveni mai bun(ă) în ceea ce faci dacă nu înveți din greșeli? Cum poți aprecia succesul dacă nu ai experimentat niciodată minusurile care vin odată cu eșecul?
Cei mai de succes oameni sunt cei care își asumă riscuri și, odată cu asta, vine și eșecul. Dar acest lucru nu îi împiedică să-și urmărească obiectivele.
Când lucrurile merg prost, nu încerca să te comporți ca și când nu s-ar fi întâmplat niciodată. Află ce ți-a lipsit și ce ai fi putut face diferit. Acest tip de gândire duce la succes.
Deci, pregătește-te pentru eșec. Îmbrățișează-ți greșelile. Și, cel mai important, învață din ele.
Investește în tine
Străduiește-te întotdeauna să fii o versiune mai bună a ta. De aceea ar trebui să înveți în permanență. Lumea se schimbă atât de repede încât ce ai învățat ieri s-ar putea să nu mai fie valabil mâine. Dar cineva care și-a actualizat informațiile va ști cum să profite de aceste schimbări.
Fii tenace. Spune da oportunităților care apar. Fie că este vorba despre un curs online gratuit, un eveniment de networking, un webinar sau o șansă de a interacționa cu un mentor binecunoscut, profita de oportunitățile pe care ți le oferă viața.
Vei întâlni oameni care te pot ajuta să te dezvolți, atât în plan personal cât și profesional. Fii conștient(ă) de un lucru: ei au fost acolo unde ești tu acum. Și au făcut deja mai mulți pași pe drumul spre succes. Unii poate au ajuns deja la destinație și sunt fericiți, iar alții sunt încă la început pe drumul spre succes, dar au făcut ceea ce tu n-ai făcut: primii pași. Toți te pot ajuta să devii cea mai bună versiune a ta. Vezi cu cine și ce rezonezi și învață ceea ce nu știi și te-a făcut să eșuezi! Data viitoare va fi mai bine.
Crede în tine
Pentru a avea succes trebuie să ai o încredere puternică în tine. În epoca actuală, rețelele sociale pot fi extrem de crude. Întotdeauna există oameni care vor încerca să te doboare și să-ți spună că ideile și obiectivele tale sunt stupide sau că nu merită urmărite.
Trebuie să-i dai la o parte pe negativiști și să ai încredere în ceea ce faci. Dacă tu nu crezi în ceea ce faci, atunci cine va crede? Un autor anonim spunea: „Crede în visele tale și ele poate vor deveni realitate. Crede în tine și sigur așa va fi„.
Când mă uit la oameni care au atins succesul în viață, pare că au o voce interioară care-i ajută să nu-i lase pe critici să-i doboare și nu le permite negativiștilor să le distragă atenția de la drumul spre succes pe care știu că sunt. Ei sunt focalizați pe obiectivele lor și nu lasă nimic să le stea în cale.
Drumul spre succes nu e ușor, așa că nu te sfii să ceri ajutor dacă simți că ai nevoie
Nu e nicio rușine să recunoști că ai nevoie de ajutor. Drumul spre succes nu este unul ușor și nu trebuie să-l parcurgi neapărat singur(ă).
Din păcate, școala ne condiționează să fim egoiști, egocentriști și să lucrăm singuri. Trebuie să ne bazăm pe intelectul nostru pentru a găsi o soluție, dar când suntem puși în fața unui caz concret, eșuând aflăm că teoria din școală nu se aplică în practica din viața reală.
Din acest motiv, pentru a avea succes în afaceri, trebuie să te poți baza pe colegii sau mentorii tăi că te vor ajuta să-ți atingi obiectivele. De cele mai multe ori, mentorii sunt esențiali pentru a merge pe drumul spre succes. Un fel de „co-pilot”, care te menține în alertă și care te ghidează pe calea cea bună atunci când ai greșit drumul. Ei oferă claritate și o foaie de parcurs către succes. Dar trebuie să găsești pe cineva potrivit pentru tine. Aceasta este o persoană care îți va provoca felul de a gândi. Un mentor îți va oferi sfaturi utile, dar te va și trage la răspundere. Mai important, un mentor va sărbători succesul alături de tine, pentru că tu reprezinți succesul său. Dar și pentru că a investit în tine, iar tu ești o reflectare a mentoratului lor.
Așa că nu, să nu-ți mai fie teamă să ceri ajutor. Doar fii atent(ă) cui îl ceri, pentru că nu oricine îți vrea binele.
În concluzie
Nu poți începe să-ți trasezi drumul spre succes fără să știi ce vrei de la viață. Stabilește-ți obiectivele mai întâi, notează-le și revizuiește-le periodic. Fii sincer(ă) cu privire la ce crezi că va fi nevoie pentru a urma drumul spre succes. Apoi intreaba-te: „Ce sunt capabil(ă) să realizez pe cont propriu? Unde am nevoie de ajutor? Ce sacrificii sunt dispus(ă) să fac? Sunt pregătit să înfrunt eșecurile? În ce domenii mai trebuie să învestesc în pregătirea mea? Pe cine mă pot baza că mă poate ajuta?”
Atunci când știi clar care este drumul pe care trebuie să-l urmezi și știi ce trebuie să faci pentru a obține sucesul, doar tu te mai poți împiedica din a-ți îndeplini visele. Așa că, n-o face! Fii consecvent(ă) și nu te abate de la drumul tău spre succes.
Te invit să mergem împreună pe acest drum dând click pe următorul link: #PeDrumulSpreSucces.
5 Comments
[…] grijă de tine. Cultura corporațiilor ne-a „educat” să credem că singurul drum spre succes implică muncă multă, fără pic de relaxare. Când, de fapt, acela este drumul sigur spre […]
[…] studii care au arătat că persoanele cu inteligență emoțională ridicată au șanse mai mari de a avea succes în viață. Din păcate, sistemul nostru de învățământ se concentrează doar pe coeficientul de […]
[…] Pe de altă parte, media și rețelele de socializare adesea perpetuează o imagine idealizată a succesului și fericirii. Și, de cele mai multe ori, această imagine este complet nerealistă. Încercând să atingem aceste standarde, putem dezvolta o imagine de sine distorsionată și putem crede că noi nu suntem la fel de buni ca „cei care au succes”. Am folosit ghilimelele pentru că mi s-a părut potrivit, având în vedere că cei care chiar au succes în viață nu-și pierd timpul lăudându-se pe rețelele de socializare, ci se bucură de succesul lor departe de ochii lumii. Ține minte asta data viitoare când mai vezi pe Facebook, Instagram sau Tik Tok pe nu știu cine care „își etalează succesul”. Ignoră-i și vezi-ți de propriul tău succes. Pentru inspirație în atingerea succesului mai ușor, te invit să citești articolul Drumul spre succes: reguli și secrete pentru a merge până la capăt. […]
[…] Eșecurile nu sunt semne ale incapacității tale, ci oportunități de a învăța și de a crește. Fiecare greșeală este o lecție prețioasă care te pregătește pentru succes. […]
[…] călătoria noastră spre autenticitate și succes, ne putem întâlni cu un adversar neașteptat: sindromul impostorului. Acest fenomen psihologic […]