Se zice că minciuna are picioare scurte. Această zicală implică faptul că minciuna nu are picioare pe care să stea sau care să o susțină (fără sprijin), pe când adevărul are sprijin. Cu toate astea, adevărul este cam timid și nu prea iese în față așa ușor.
De ce minte lumea?
Minciuna apare ca o selecție a informațiilor care convin persoanei care o folosește. Adică, mincinosul se folosește de informațiile disponibile în funcție de avantajele pe care acesta le are sau le poate obține.
Minciuna este, de fapt, o strategie de adaptare, prin care mincinosul încearcă, în primul rând, să se protejeze de realitatea care nu-i convine. Aceste persoane nu sunt pregătite să-și înfrunte problemele, să-și accepte defectele și greșelile sau să-și recunoască partea de vină în cazul eșecurilor.
Dar, minciuna are picioare scurte
Cu toate astea, o minciună se răspândește mult mai rapid decât adevărul. Poate că, de multe ori, o minciună este mai ușor de digerat. Sau poate că este mai frumos „îmbrăcată” și este mai plăcută decât adevărul. Sau poate pur și simplu oamenii preferă minciunile.
Deși se răspândește foarte repede, o minciună nu se poate susține prea mult timp. O minciună are nevoie de sprijin permanent, pentru că altfel este dărâmată și nu mai poate sta în picioare. Iar acest sprijin permanent este compus din detaliile cu care vine minciuna la pachet. Cu cât sunt mai multe, cu atât devine mai greu de ținut evidența lor. Chiar și cei mai mari artiști în ale înșelăciunii se pierd în detalii.
Cu cât minciuna devine mai mare și are nevoie de foarte mult sprijin pentru a se putea susține, cu atât este mai ușor să fie răsturnată. Este nevoie de un singur detaliu care să nu se lege bine și efectul de domino va face ca adevărul să iasă la suprafață.
Numai că, adevărul este cam timid
Inevitabil, adevărul iese mereu la suprafață. În timp. Uneori aproape imediat, alteori poate după ani și ani. Pentru că adevărului nu-i place să iasă în evidență și se prezintă doar celor care îl caută.
Din păcate, foarte mulți oameni preferă o minciună elegantă decât un adevăr dur. Dacă un om pur și simplu nu vrea să asculte adevărul, acesta nu va putea fi convins nici cu cele mai solide argumente.
De cele mai multe ori, adevărul îți poate provoca foarte multe neplăceri, în timp ce o minciună îți poate alina suferințele. Chiar și cea mai inofensivă minciună poate fi dăunătoare, pentru că nu te ajută la absolut nimic, ba din contră. Dacă știi că ceva nu este în regulă, vei fi capabil(ă) să te pregătești și să iei măsurile necesare. Dacă tu vei crede că totul este ok, atunci vei sta relaxat(ă) în timp ce problemele se adună până când, inevitabil, va trebui să le înfrunți. Și nu vei fi pregătit(ă).
Așa că, nu mai aștepta ca adevărul să te caute! N-o va face. Caută-l tu! Indiferent cât de neplăcut poate fi, întotdeauna este mai bine să cunoști adevărul decât să trăiești o minciună.