Speranța înseamnă să-ți dorești un rezultat care să-ți facă viața mai bună. Nu numai că ea te poate ajuta să suporți mai bine o situație prezentă dificilă, ci chiar îți poate îmbunătăți viața, deoarece imaginea unui viitor mai bun te motivează să faci pașii necesari spre îndeplinirea lui.
Ce este speranța mai exact?
Definiția speranței poate diferi în funcție de persoana pe care o întrebi.
Speranța, într-un context spiritual, ar putea însemna că se vor întâmpla lucruri bune dacă ai credință într-o putere superioară. Oamenii credincioși ar putea să-și îndrepte speranțele spre exterior prin rugăciune.
Unii oameni ar putea defini speranța drept un obicei de a privi mereu partea plină a paharului și provocările ca pe niște oportunități. Cu alte cuvinte, mereu „sperând la ce este mai bun”.
Oricare ar fi detaliile definiției pe care o cunoști, speranța înseamnă, în general, dorința ca lucrurile să se schimbe în bine.
Speranța nu înseamnă optimism
Te rog să nu pui semnul de egalitate între speranță și optimism. Și-ți voi explica de ce.
O persoană optimistă este în general mai plină de speranță decât alții. Pe de altă parte, chiar și cea mai pesimistă persoană pe care ai întâlnit-o sau o vei întâlni vreodată poate să aibă speranță în legătură cu ceva anume.
Speranța este foarte specifică și concentrată, de obicei doar pe o singură problemă. De exemplu: „Sper să obțin mai mulți bani din hobby-ul meu” sau „Sper că voi fi sunat(ă) pentru colaborarea cu…”. Sau, pentru un copil mic și visător (cum am fost și eu), „Sper să primesc rolele pe care mi le-am dorit!”.
De ce este atât de important să-ți păstrezi mereu o rază de speranță?
Majoritatea oamenilor asociază speranța cu o situație dificilă, neplăcută, din care abia așteaptă să iasă. Adesea, doar în aceste momente se trezesc oamenii să spere cu ardoare! E ok și așa, dar se poate mai bine.
Speranța poate fi și cheia care va deschide ușa unui viitor mai frumos. Ea te poate ajuta să-ți îmbunătățești și viața de zi cu zi. Și asta pentru că, prin simplul fapt că te imaginezi făcând ceva ce-ți dorești cu adevărat, îți vei oferi un strop de fericire. Iar cu acel strop, oricât de mic ar fi, vei putea să alungi supărările, tristețea sau chiar depresia. Și asta doar pentru început.
Cu ajutorul speranței și al „stropilor” de fericire vei putea să-ți ții vie motivația. Astfel îți va fi mai ușor să faci pașii necesari spre îndeplinirea visului tău, pentru că speranța implică determinare și planificare pentru a obține ceea ce-ți dorești.
1 Comment
[…] există întotdeauna posibilitatea unui viitor mai luminos. În trecut am vorbit despre „Speranță și cât de important este să o ai în viața ta” (dacă încă nu ai apucat să citești primul articol, te invit s-o faci acum). Acum, m-am […]