Nu ești un iubitor de cărți sau un cititor pasionat? Sau poate nu-ți mai găsești timpul ori cheful să citești? Ei bine, acest articol este pentru tine. Te-ai întrebat vreodată care sunt beneficiile lecturii în afară de relaxare și educație? Cărțile sunt ca un medicament miraculos: ne ajută să învățăm cuvinte noi, ne ajută la menținerea sănătății mentale, ne duc într-o lume complet diferită de a noastră și ne pot inspira să fim mai buni! În cazul în care ai nevoie de o reamintire despre cât de multe beneficii ale cititului există pentru bunăstarea și alfabetizarea noastră, iată primele 10 beneficii ale lecturii pentru toate vârstele.
Top 10 beneficii ale cititului
Indiferent ce vârstă ai avea, ce ocupație sau ce preferințe, întotdeauna există o carte și pentru tine. Și ca să te motivez, iată mai jos un top 10 beneficii ale cititului pentru toate vârstele:
1. Cititul antrenează creierul
Când citim trebuie să ținem minte diferitele personaje și decoruri descrise. Chiar dacă ești genul de persoană care citește o carte dintr-o singură parcurgere, tot trebuie să îți aduci aminte toate detaliile pe tot parcursul lecturii. Prin urmare, cititul este un antrenament pentru creierul tău care îmbunătățește funcția memoriei.
2. Cărțile sunt o formă de divertisment accesibilă
Știai că cele mai multe seriale și filme sunt bazate pe cărți? Cu toate acestea, de cele mai multe ori, un film bazat pe o carte nu are același farmec. E greu să transpui peste 300 de pagini într-un film de 2 ore și de aceea multe detalii (semnificative) sunt omise. Mai există și cazuri nefericite, unde licența artistică a scenaristului este atât de puternică încât parcă filmul și cartea ar fi două povești complet diferite.
3. Cititul îmbunătățește capacitatea de concentrare
Putem fi cu toții de acord că lectura nu poate avea loc fără concentrare și, pentru a înțelege pe deplin povestea, trebuie să ne concentrăm pe fiecare frază pe care o citim. Într-o lume în care gadgeturile devin din ce în ce mai rapide și ne scurtează durata necesară pentru atenție, trebuie să ne exersăm în mod regulat capacitatea de concentrare. Cititul este una dintre puținele activități care necesită atenția ta completă. Prin urmare, unul dintre cele mai semnificative beneficii ale cititului este îmbunătățirea capacității de concentrare.
4. Cititul îmbunătățește alfabetizarea
Ai citit vreodată o carte în care ai dat peste un cuvânt necunoscut? După aceea l-ai asimilat, nu? A devenit parte din vocabularul tău. Cărțile au puterea de a ne îmbunătăți vocabularul, introducându-ne cuvinte noi. Cu cât citești mai mult, cu atât vocabularul tău se dezvoltă. Astfel, ne dezvoltăm capacitatea de a comunica (mai) eficient.
5. Cititul îmbunătățește somnul
Prin crearea unei rutine înainte de culcare în care să incluzi o lectură ușoară, îți poți păcăli organismul să adoarmă mai ușor. Am ajuns să ne bazăm pe tehnologie pentru activitățile zilnice și să stăm cu ochii mult timp în ecrane. Lăsând telefonul deoparte și luând în mână o carte, îi spui creierului tău că este timpul să ia o pauză, să se liniștească. În plus, cititul te ajută să scapi de stres, iar să faci acest lucru chiar înainte de culcare ajută la calmarea minții, la alungarea anxietății și la îmbunătățirea calității somnului.
6. Lectura îmbunătățește cultura generală
Cărțile sunt întotdeauna pline de întâmplări distractive și interesante. Indiferent dacă citești cărți de ficțiune sau nu, acestea au capacitatea de a ne oferi informații pe care altfel poate nici nu le-am fi cunoscut. Unul din multele beneficii ale cititului unei varietăți de subiecte te poate face o persoană mai informată, îmbunătățindu-ți totodată și abilitățile de comunicare.
7. Poveștile ne motivează
Citind cărți cu protagoniști care au depășit provocările din fața lor, de multe ori suntem și noi încurajați să facem același lucru: să depășim obstacolele din viața noastră. Cartea potrivită te poate motiva să nu renunți niciodată și să îți păstrezi o atitudine pozitivă, indiferent dacă citești un roman de dragoste sau o carte de dezvoltare personală.
8. Lectura reduce stresul
Cititul are puterea de a ne teleporta într-o altă lume, departe de rutina zilnică. Astfel, cititul poate reduce stresul prin scăderea ritmului cardiac și reducerea tensiunii arteriale.
9. Poți fi un exemplu pozitiv
Cititul este o componentă cheie a dezvoltării timpurii a cunoștințelor. Prin lecturare putem da un exemplu concret asupra importanței acestui lucru, pentru că ne modelăm (aproape involuntar) comportamentul. Copiii sunt ași în a imita adulții din jurul lor, ceea ce înseamnă că, dacă aloci în mod regulat timp pentru citit, copilul tău va învăța să facă același lucru.
10. Cititul ne învață să fim empatici
Cărțile ne permit să experimentăm realități din afara vieții noastre. Ele ne învață să relaționăm cu ceilalți, punându-ne adesea în pielea naratorului. Această tehnică simplă se numește empatie. Empatia este definită ca abilitatea de a înțelege și de a împărtăși sentimentele celuilalt. Poveștile se bazează pe empatie, prezentându-ne în mod constant gânduri și scenarii în afara perspectivei noastre.
Sunt suficiente cele 10 beneficii?
Dacă răspunsul tău este da, ce mai aștepți? Pune mâna pe o carte. Sigur găsești o poveste în biblioteca ta pe care dorești de mult timp să o trăiești. Dacă nu găsești ceva care să te atragă, poate găsești ceva online, în română sau în orice altă limbă. Să știi că unele cărți bune nu sunt ușor de găsit în română, nu pot să înțeleg de ce. Dar sunt „la tot pasul” pe internet. Poate nu este aceeași trăire ca atunci când răsfoiești paginile unei cărți, dar poveștile tot minunate sunt. Nu uita să te distrezi și să te relaxezi!