O persoană mediocră se simte confortabil să fie un om simplu, obișnuit. Aceasta depune puțin efort pentru a-și îmbunătăți poziția și se împacă să trăiască o viață obișnuită și lipsită de strălucire. Ei sunt fericiți să fie în umbra altora și se mulțumesc să-și trăiască viața în mediocritate.
Vrei să scapi de mediocritate?
Stupidă întrebare. Cine n-ar vrea?
Presupun că în sinea ta te-ai încadrat deja în categoria „mediocru”, pentru că altfel nu ai citi acest articol.
O întrebare mai bună ar fi: „Ești dispus(ă) să scapi de mediocritate?” Dacă încă nu știi ce presupune acest lucru, te invit să citești întreg articolul și la final promit să te mai întreb încă o dată.
Trăsăturile unui om mediocru
Oamenii mediocri nu aspiră să iasă în evidență dintr-o mulțime, ci se simt bine să facă parte din ea.
Oamenii mediocrii:
- depun eforturi cu jumătate de inimă în tot ceea ce fac;
- au așteptări scăzute;
- își stabilesc standarde scăzute;
- sunt adesea defensivi;
- sunt maeștri ai procrastinării;
- refuză să accepte orice fel de feedback, inclusiv cel pozitiv;
- le place să joace rolul victimei;
- întotdeauna caută scuze în locul soluțiilor.
Dacă și tu te-ai regăsit în cele de mai sus, nu te întrista. Toți oamenii pot scăpa de mediocritate dacă își dezvoltă câteva obiceiuri care să le schimbe viața.
Dezvoltă-ți câteva obiceiuri esențiale
1. Pune-te pe treabă! Concentrarea ta este o monedă.
Cum o folosești este cel mai mare avantaj (sau dezavantaj) pe care-l poți avea. Alocă-ți câteva ore, concentrează-te doar asupra unui singur lucru și elimină zgomotul de fundal. Doar din atât și vei ajunge mai departe decât 90% dintre oameni.
2. Optimizează-ți timpul!
Timpul tău este cel mai puternic bun al tău, așa că nu-l irosi aiurea. Creează-ți sisteme care să te ajute să fii mai eficient(ă), orice ai face.
-
- Învață să delegi. Nu trebuie să faci tu singur(ă) totul. La job ai colegi, acasă poate ai un partener sau rude cu care stai. Teamwork
- Învață să automatizezi cât mai multe procese. Atât la job, cât și acasă există o groază de aplicații sau gadget-uri care te pot ajuta să fii mai eficient(ă).
- Folosește logica mai des! Chiar dacă nu ești obișnuit(ă) să gândești pur logic, ci mai mult emoțional, crede-mă că nu este imposibil să-ți dezvolți latura rațională. Apoi, orice ai vrea să faci (cauză) gândește-te la urmări (efect). Îți convin urmările? E ok. Nu îți convin, schimbă cauza.
3. Privește lucrurile căutând un diagnostic.
În loc să te concentrezi pe aspectele negative, întreabă-te:
- Ce pot controla?
- Ce pot face mai bine?
- Cum (mă) pot îmbunătăți?
O mentalitate de rezolvare a problemelor te va ajuta să treci mult mai repede peste obstacole decât o gândire negativistă.
4. Fii plin(ă) de resurse.
În era tehnologiei și a internetului accesibil, ignoranța a devenit o alegere.
- Ai o întrebare pentru care ai nevoie de un răspuns? Dă-i o căutare rapidă pe Google. Poate nu găsești răspunsul pe care-l cauți, dar cu siguranță vei fi mai aproape de el, știind deja mai multe legate de întrebarea ta.
- Nu știi cum să faci ceva? Caută un tutorial pe youtube și, chiar dacă nu cunoști limba de prezentare, de cele mai multe ori există traduceri la videoclipuri care, chiar dacă nu sunt perfecte, tot vei reuși să înțelegi și să înveți mai multe decât dacă bați pasul pe loc.
Soluțiile problemelor tale sunt „la îndemână”.
5. Ai grijă de tine.
Cultura corporațiilor ne-a „educat” să credem că singurul drum spre succes implică muncă multă, fără pic de relaxare. Când, de fapt, acela este drumul sigur spre burnout, mediocritate și regret.
-
- Ai grijă de corpul tău – fă exerciții în mod regulat și nu uita să te mai și relaxezi;
- Ai grijă de mintea ta dormind suficient;
- Nu uita să ai grijă și de sufletul tău.
6. Citește cărți de calitate.
Cărțile ne ajută să ne dezvoltăm. Ele sunt ca un medicament miraculos: ne ajută să învățăm cuvinte noi, ne ajută la menținerea sănătății mentale, ne duc într-o lume complet diferită de a noastră și ne pot inspira să fim mai buni! În câteva ore de citit poți parcurge decenii de cunoștințe. Învățând din experiențele predecesorilor noștri economisim bani, timp și evităm repetarea unor greșeli pentru care există deja soluții. Important este să citești ceva de calitate, nu o carte de duzină.
Acum că știi ce ai de făcut, am promis că te mai întreb încă o dată: Ești dispus(ă) să scapi de mediocritate?