În general, oamenii cred că sunt mai puternici decât sunt în realitate. Credem că îi putem controla pe alții, dar abia ne putem controla pe noi înșine. Credem că putem ajuta pe cineva drag să capete mai multă încredere, în timp ce noi ne luptăm cu a noastră.
Este greu să ne creștem încrederea și este și mai greu să creștem încrederea altcuiva, dar există câteva modalități prin care poți reuși în acest efort.
Cum poți ajuta pe cineva drag să capete mai multă încredere?
Pentru a putea face acest pas, trebuie să înțelegem mai întâi ce este, de fapt, încrederea. Să începem cu începutul.
Ce este încrederea?
Încrederea este sentimentul pe care-l simte o persoană atunci când el/ea are o anumită siguranță că poate realiza ceva sau că se poate baza pe cineva sau ceva.
Pentru a putea ajuta pe cineva drag să-și crească încrederea, trebuie să înțelegi mai întâi ce este încrederea. Și, cel mai important, să ai tu încredere în capacitățile tale. Dacă mai ai nevoie de ajutor în această privință, te invit să citești articolul despre cum îți poți crește încrederea în propriile forțe. Pentru că dacă tu nu crezi că poți face ceva, nici persoana pe care vrei s-o ajuți nu te va crede.
Important: vrea persoana respectivă să capete mai multă încredere?
Pare o întrebare stupidă, nu? Cine n-ar vrea să se dezvolte? Cine n-ar vrea să fie mai încrezător? Ei bine, în realitate lucrurile nu sunt doar în nunanțe de alb și negru.
Trebuie să analizezi foarte bine situația și să-ți dai seama dacă o persoană vrea să fie ajutată sau nu. Pentru că dacă o persoană refuză ajutorul, poți tu să încerci o mie una de metode diferite și niciuna nu va avea niciun efect. Ba din contră! Fără să vrei, poți ajunge să jignești persoana respectivă și s-o faci să se închidă și mai mult în sine.
Află cauza lipsei de încredere
Cea mai bună metodă pentru a rezolva o problemă este tăierea de la rădăcină.
Dacă ai primit acceptul pentru a-ți oferi ajutorul, următorul pas, și probabil cel mai important, este să afli exact motivul sau motivele pentru care el/ea manifestă lipsa de încredere. Fără acest pas nu vei putea avansa.
Dezvoltarea încrederii
În cadrul acestui proces vei întâmpina multe obstacole. Dacă atunci când lucrezi pentru tine poți afla mai ușor ceea ce trebuie să faci, când vrei să ajuți pe cineva drag trebuie să lucrezi cu ceea ce acea persoană este dispusă să-ți împărtășească. Pregătește-te, pentru că sigur nu-ți va împărtăși tot ceea ce ai avea nevoie. Ar face-o dacă ar avea încredere, dar atunci n-ar mai avea nevoie de ajutor, nu?
Dezvoltarea încrederii este un proces greoi, complex și complicat. De aceea mulți renunță după câteva încercări eșuate și nu mai reușesc să-și ridice moralul să mai încerce încă o dată.
În general, când avem de-a face cu dezvoltarea personală, avem nevoie să vedem rezultate pozitive pentru a fi motivați să mergem mai departe. Ar fi mai simplu dacă am reuși să ne dezvoltăm doar prin dorință, dar pentru orice lucru bun este nevoie de multă muncă și efort susținut, pentru că lucrurile bune se obțin greu.
Când vrei să ajuți pe cineva drag, tu poți fi cel mai bun exemplu. Poți să îndrumi persoana respectivă mai bine, pentru că știi ce a trebuit tu să faci. Poți s-o îndrum mai ușor pentru că, văzând rezultatele, va dezvolta o oarecare încredere în tine. Deci nu vei pleca chiar de la zero.
Succes!