Drepturile omului sunt drepturi fundamentale ale tuturor oamenilor, indiferent de rasă, sex, naționalitate, etnie, limbă, religie sau orice alt statut. Drepturile omului includ dreptul la viață și libertate, libertatea de a nu fi supus sclaviei și torturii, libertatea de opinie și de exprimare, libertatea de a alege, dreptul la muncă și educație și multe altele. Orice om trebuie să beneficieze de aceste drepturi, fără discriminare.
Libertatea de a alege și urmările
Chiar dacă toți oamenii au dreptul de a-și alege propriul drum, de a decide ce consideră că e mai bine pentru ei, asta nu înseamnă că deciziile noastre nu vin la pachet și cu urmări.
Să presupunem că nu există factori externi care ne-ar putea afecta alegerile. Orice om își poate alege prietenii, job-ul, partenerul de viață, locuința, etc. Dar fiecare decizie vine cu urmări:
- Prietenii aleși ne pot aduce zâmbete pe buze sau ne pot trăda;
- Job-ul pe care-l avem ne poate oferi un salariu foarte bun, dar ne poate răpi prea mult timp;
- Partenerul de viață ne poate lumina zilele sau putem ajunge să ne certăm din nimicuri;
- Locuința în care alegem să ne mutăm ne poate oferi un spațiu generos în care să ne petrecem timpul, dar să fim departe de job, prieteni, magazine, parcuri, etc.
Desigur, acestea sunt doar niște banale exemple. În realitate lucrurile sunt mult mai complicate
Alegeri, decizii și alte „nimicuri”
Zilnic suntem puși în fața a zeci, sute, poate chiar mii de alegeri, de cele mai multe ori fără să ne dăm seama de acest lucru. Dacă am fi mai conștienți la fiecare pas, am putea să ne croim propriul viitor, fără să mai dăm vina pe alții pentru situațiile în care ne aflăm.
Poate nu ne place de X sau de Y din gașca noastră. Poate nu mai suportăm job-ul actual. Poate, poate…
E foarte ușor să găsim vinovați pentru nefericirea noastră. Însă de cele mai multe ori, vina este doar a noastră. Vina o reprezintă alegerile de ieri, cu consecințe astăzi. Nu-ți convine de X sau de Y? Spune-i! Nu se schimbă? Schimbă-l. Nu-ți place job-ul? Vezi ce poți face în acest sens. Poate se rezolvă cu o discuție amicală. Nu merge așa? Mereu există alte job-uri. Avem libertatea de a alege.
Cu ochii larg deschiși…
Dacă devenim conștienți de felul în care ne-au afectat prezentul deciziile din trecut, putem învăța ceva și să fim mai prevezători când suntem puși în fața noilor situații și să alegem mai înțelept, mai „pe gustul nostru”.
Sună egoist, un pic, știu. Eu aleg fericirea. Tu ce alegi?
5 Comments
[…] cu tine: te consideri un om fericit? Dacă da, felicitări. Dacă nu, de ce nu? Fiecare avem libertatea de a alege să fim […]
[…] Când te pui pe tine în prim plan vei observa că vei „pierde” persoane. Acestea nu intră în categoriile de mai sus, ci fac parte din categoriile următoare: abuzatori, narcisiști, căutători de atenție și vampiri energetici care distrug sănătatea mentală a celor din jur. […]
[…] vreau să-ți ofer exemple, ci vreau să te motivez să te informezi singur(ă). Vreau să îți dorești să înveți și să te dezvolți, pentru că așa vei avea cel mai mare succes în a ajunge să […]
[…] Alegerile pe care le-ai făcut […]
[…] principal al vieții tale este să fii independent și liber, dar poți fi așa doar dacă ești personajul principal în propria ta […]