Se zice că „suma dependențelor trebuie să rămână constantă”. Dacă ne-am da seama că toți avem o dependență mai periculoasă decât altele, am realiza că fraza anterioară este un mare bullshit.
Cele mai comune dependențe
Fie că vorbim despre alcool, fumat, jocuri de noroc sau altele pe care le auzim des la televizor, pe internet sau prin cunoștințe, toată lumea cunoaște efectele acestor dependențe. Cu toate acestea, știm și cât de greu este să renunțăm la aceste activități.
Consumul de alcool vine la pachet, de cele mai multe ori, cu violență. Jocurile de noroc pot face o gaură uriașă în bugetul împătimiților. Fumatul poate provoca diverse probleme de sănătate…
Însă mai există o dependență la fel de dăunătoare ca cele enumerate mai sus.
O dependență la care nimeni nu se gândește…
Salariul.
Este că nu te-ai gândit niciodată la salariul tău ca la o dependență?
Deși, dacă stai puțin și reflectezi, îmi dai dreptate.
Da, salariul ne permite să cumpărăm ce avem nevoie ca să trăim. De fapt, să supraviețuim. Că până la urmă, doar atât putem face dintr-un salariu: să supraviețuim. Și supraviețuirea noastră este strâns legată de această dependență.
Cum poate fi salariul o dependență?
Dependențele sunt caracterizate prin dorință, constrângere şi incapacitatea de a spune STOP utilizării unor substanţe sau obiceiuri disfuncţionale.
Salariul lunar, mult, puțin, cât o fi el, ne privează de multe lucruri frumoase și ne provoacă o serie de probleme de care ajungem să fim conștienți mult prea târziu. Căpătăm diverse obiceiuri disfuncționale, pe care le considerăm a fi doar rutina zilnică. O rutină ce ne consumă zilnic multe ore.
Gândește-te un pic. Câte ai putea face în 9-10 ore pe zi, poate chiar mai mult, depinde de cât de departe este locul de muncă? Ai vrea să călătorești mai mult decât de 2 ori pe an? Să ai escapade de relaxare mai lungi decât o zi dintr-un weekend? Să te plimbi prin parc cu o viteză care să-ți permită să te bucuri de ceea ce vezi în jurul tău, nu doar să bifezi că te-ai plimbat?
De ce nu le poți face, deși ai un venit constant?
Salariul, cea mai periculoasă dependență!
Avem nevoie de bani, dar nu avem nevoie să pierdem zilnic mai mult de jumătate din timp încercând să-i obținem. Pe ce i-am mai cheltui? Și când? În câțiva ani, pe psihologi? La bătrânețe, pe medicamente? Când ne-am bucura de faptul că trăim… când ieșim la pensie?
Da, avem nevoie de bani. Și salariul nu este singura sursă de venit care există.
Mai întâi întreabă-te ce-ți place să faci. Află cum poți face bani din asta. Fă-ți un plan. Urmează-ți visurile!