7 sfaturi pentru sănătatea mentală pe care aș fi vrut să le știu mai devreme

7 sfaturi pentru sănătatea mentală pe care aș fi vrut să le știu mai devreme

Anii trec, prietenii se adună, relațiile apasă, job-urile ne mănâncă anii, iar sănătatea mentală are de suferit.

Următoarele sfaturi, pe care aș fi vrut să le știu mai devreme, te pot ajuta să-ți echilibrezi viața și să-ți îmbunătățești starea de spirit.

1. Îmbunătățește-ți sănătatea mentală prin schimbarea „dietei”

Când realizezi că dieta nu înseamnă doar ce mănânci sau bei, totul se schimbă. Dieta înseamnă și ce consumi cu mintea, adică ce citești (cărți de beletristică, știri alarmiste, articole), ce urmărești (filme, seriale, documentare, show-uri de duzină), pe cine urmărești (influenceri, oameni de succes, păreriști, habarniști) și cu cine îți petreci timpul liber (prieteni, familie, oameni negativiști, optimiști) și nu numai.

Dacă scopul tău este să îți îmbunătățești sănătatea mentală, începe prin a înlătura din viața ta tot ce poate fi considerat sau asimilat cu „junk food”.

2. Învață să-i dezamăgești pe ceilalți

Noi, ca oameni, am fost crescuți și educați să fim într-un anumit fel: să tindem spre perfecțiune.

Nu ne-a învățat nimeni că sănătatea mentală este mai importantă decât cariera, banii, un eveniment, părerile altor persoane, starea partenerului și dorințele familiei, toate adunate.

Dacă trebuie să dezamăgești o altă persoană ca să ai grijă de sănătatea ta mentală, atunci învață să dezamăgești.

3. Impune limite clare și protejează-le

Nu pierdem prieteni adevărați, oportunități reale sau relații perfecte atunci când începem să ne prioritizăm pe noi.

Când te pui pe tine în prim plan vei observa că vei „pierde” persoane. Acestea nu intră în categoriile de mai sus, ci fac parte din categoriile următoare: abuzatori, narcisiști, căutători de atenție și vampiri energetici care distrug sănătatea mentală a celor din jur.

Orice ai crede că pierzi când te prioritizezi va fi umplut cu ceva pozitiv.

4. Schimbări pentru sănătatea mentală

Să ai grijă de sănătatea ta mentală presupune și niște schimbări. Înlocuiește:

  • maratoanele de Netflix cu somnul;
  • influencerii falși cu oameni care să te inspire;
  • prietenii toxici cu adevărați mentori;
  • văicărelile cu recunoștința;
  • aruncatul cu vina cu asumarea responsabilității;
  • gânditul în exces cu acțiunea.

Poate părea greu să le faci pe toate deodată, dar sănătatea mentală va avea de câștigat.

5. Privește înainte, nu înapoi

Sănătatea mentală nu are cum să se îmbunătățească dacă vei căuta mereu fericirea în aceleași locuri toxice și alături de aceiași oameni toxici care te-au „ajutat” la deteriorarea ei.

Acel prieten tot un nesimțit a rămas, relația aceea tot toxică este, acel job e la fel de câh. Trecutul e trecut. Trebuie să privești înainte pentru a merge înainte.

6. Actualizează-ți biblioteca

Oamenii petrec, în medie, 147 de minute pe zi în social media. Pentru noile generații, timeline-ul din social media reprezintă biblioteca proprie și reprezintă cea mai mare influență asupra felului în care gândești și simți.

Pune-ți în librărie cărți mai bune urmărind mai multe persoane care să te învețe lucruri noi, să te inspire și să te motiveze și dă unfollow persoanelor negative, superficiale și demne de dispreț.

7. Nu te mai respinge

Sunt atât de mulți oameni care vor încerca să te oprească din a-ți atinge propriul potențial încât nu mai ai nevoie de încă unul în plus. Nu fii și tu unul dintre aceștia!

Îți este frică să fii refuzat? Încearcă totuși.

Ți-e frică de necunoscut? Mergi înainte.

Nu știi ce părere își vor face ceilalți? E timpul să nu-ți mai respingi adevăratul EU. Fii tu, nu cum vor alții să fii!

4 comentarii

  1. Carmen-Daniela spune:

    Felicitări pentru articol. Este foarte util. Și eu aș fi vrut să aflu aceste sfaturi mai devreme, la prima tinerețe. Dar și acum sunt foarte utile și de aplicat cele 7 sfaturi. Pentru protejarea psihicului, în lumea nebună în care trăim.

  2. […] Cărțile sunt ca un medicament miraculos: ne ajută să învățăm cuvinte noi, ne ajută la menținerea sănătății mentale, ne duc într-o lume complet diferită de a noastră și ne pot inspira să fim mai buni! În cazul […]

  3. […] ignori semnele de epuizare, sănătatea fizică și mentală mai mult ca sigur îți va fi afectată, oricât de rezistent(ă) crezi că ești. De asemenea, vei […]

  4. […] de negare, minciună, informații false, un manipulator te va face să-ți pui la îndoială sănătatea mentală, percepția asupra realității și inclusiv […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *