Cum să rămâi un om pozitiv în momentele grele

Cum să rămâi un om pozitiv în momentele grele

Totul începe cu ceea ce simți pentru tine. Te simți special(ă)? Simți că meriți ce este mai bun în viață? Dacă răspunsul este nu, atunci rămâi cu mine până la capăt și ai să vezi că nu este complicat să rămâi un om pozitiv nici în momentele cele mai grele. Cei care par să aibă ce este mai bun în viață nu sunt diferiți de tine, să știi.

Regula 5×5

Regula 5×5 (five by five rule) spune că, dacă dai de o problemă, trebuie să îți acorzi un moment și să te gândești dacă va mai conta sau nu în 5 ani. Dacă nu, atunci nu pierde mai mult de 5 minute stresându-te. Când problemele tale trebuie puse în perspectivă, regula 5×5 este un lucru bun de reținut.

Pozitivitatea poate fi declanșată în mod deliberat de aceleași substanțe chimice din creier (neurotransmițători) care declanșează fericirea și bucuria – dopamina, oxitocina, serotonina și endorfinele. Vestea bună este că creierului nu îi pasă dacă ești fericit sau trist. Nu răspunde decât la stimulii de a fi fericit sau trist și începe să răspundă imediat eliberând substanțele chimice corespunzătoare.

Vremurile grele nu vin pentru a te dărâma sau distruge. Ele vin pentru a scoate tot ce e mai bun din tine. Când vin vremuri grele, nu te concentra doar să supraviețuiești și să treci peste sau să găsești o modalitate de evadare. Așa ratezi imaginea de ansamblu (the bigger picture). Deschide-ți mintea și caută modalități de a obține un avantaj, de a profita de pe urma provocărilor din fața ta.

E greu să fii un om pozitiv?

Depinde. Depinde de trecutul tău, depinde de mediul în care ai crescut, depinde de foarte mulți factori. Dar trebuie să conștientizezi că greu nu înseamnă imposibil. Dacă e greu, trebuie doar să depui un pic mai mult efort. Până înveți cum se face. Apoi totul va veni natural.

Chiar și atunci când toate ușile par (sau sunt) închise, există întotdeauna o metodă de a ajunge în partea cealaltă. Fie deschizând ușa, fie creând una nouă. Nu renunţa. Continuă să cauți. Glumind un pic, în cel mai „rău” caz va veni cineva să-ți deschidă ușa doar ca să nu mai audă „zgomotul” ciocănitului. Iar dacă asta înseamnă cel mai rău caz, atunci de ce nu ai rămâne un om pozitiv?

 Vremurile grele vin și pleacă

Știi ce rămâne după? Tu! Mai puternic(ă) decât înainte.

După o asemenea victorie este mult mai ușor să rămâi un om pozitiv. Pentru că știi că se poate, ai speranță.

Speranța învinge întotdeauna disperarea. Istoria este plină de exemple de oameni plini de speranță care au depășit mari obstacole și, de asemenea, este plină de oameni disperați care nu au avut nicio speranță.

Dacă te afli pe punctul de a renunța, modalitatea de a merge mai departe este să ai un scop pentru a trăi.

Scopul de a exista este mai puternic decât cel mai greu moment!

Cel mai bun mod de a rămâne pozitiv în perioadele grele este să fii activ. Fă orice, dar nu rămâne pasiv(ă).

Fă-ți o rutină care să te ajute. Nu ceda în fața situațiilor care te fac să stai degeaba. Bine, statul degeaba de sine stătător n-ar fi o problemă. Gândurile negative care vin la pachet sunt problema. Ele te demoralizează și te fac să-ți pierzi speranța, să-ți pierzi încrederea în tine.

Odată pierdută încrederea, nici stima pentru propria persoană nu te mai ajută la nimic. Așa că, dacă te afli deja în această situație, primul pas este să-ți crești stima de sine. Următorul pas este simplu: acceptă ideea că viața este plină și de momente frumoase și de momente grele. Toate fac parte din viață, nu avem ce să facem decât să ne bucurăm de ele când apar. Fiecare moment are rolul său. Dacă un moment nu ne aduce fericire, înseamnă că trebuie să învățăm o lecție.

Cu fiecare lecție învățată ești mai aproape de a fi un om pozitiv în orice moment sau situație.

Controlează-ți imaginația!

De cele mai multe ori imaginația este ceva benefic. Dar, când combini o imaginație bogată cu o doză de pesimism, lucrurile o iau pe un drum greșit.

De cele mai multe ori frica noastră și lipsa de încredere pleacă din rodul imaginației noastre. Ne este frică să nu se întâmple ceva și, atunci când se întâmplă, ne cuprinde panica și ne blocăm. Pentru că, atunci când ne imaginăm o situație neplăcută avem tendința să-i exagerăm gravitatea și să ne subestimăm pe noi. Dacă nu ne-am mai pune din start în postura de învinși, am fi nevoiți să înfruntăm situația așa cum putem. Și în realitate putem mult mai multe decât în imaginația noastră.

Nu uita! Scopul de a exista este mai puternic decât cel mai greu moment!

Așa că, învață să-ți controlezi imaginația. Învață să te imaginezi în postura învingătorului. Dacă deja ai soluția pentru problema ce va urma, n-ai de ales decât să rămâi un om pozitiv și să înfrunți cu fruntea sus tot ceea ce are viața să-ți ofere.

Viața, așa cum este ea, cu bune și cu rele, este frumoasă și merită trăită în fiecare secundă. Când vine un moment greu, nu-ți pierde speranța! Nu lăsa imaginația să te învingă. Caută soluții! Caută o motivație pentru a merge mai departe! Caută un scop al tău care să te împingă de la spate pe drumul către visul tău. Toți dăm de greu în viață. Important este să nu te dai bătut(ă). Important este să rămâi un om pozitiv!

3 Comments

  1. […] ca să le rezolvi. În acest caz poți aplica regula 5×5 (explicată în articolul despre cum să rămâi pozitiv în momentele grele). Cert este că nicio situație nu va deveni mai ușoară dacă îți faci griji. Așa că lasă […]

  2. […] să citești două articole, unul despre cum poți să scapi de negativism și celălalt despre cum să rămâi un om pozitiv în momentele grele. Vei găsi sfaturi care au funcționat la mine și poate te vor ajuta și pe […]

  3. […] Nu există vreun efect pozitiv al depresiei. Toate sunt negative și distructive: ajungi să te izolezi de lume, de prieteni, de familie. Ajungi să-ți pierzi energia și pofta de viață, iar fericirea și speranța se îndepărtează din ce în ce mai mult de tine. Viitorul se întunecă, iar perspectivele tale încep să dispară. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *