Te-ai analizat recent și vrei să faci o schimbare în viața ta, dar nu știi cum să începi? Mai jos îți voi împărtăși cinci metode. Cel puțin una ți se va potrivi și ție.
Cum poți face o schimbare cu impact pozitiv?
Poți alege diferite căi pentru a face o schimbare în viața ta. Îți voi împărtăși cinci dintre ele.
Schimbă-ți mentalitatea
Situația fiecăruia din prezent este nimic mai mult decât suma tuturor deciziilor pe care le-am luat de-a lungul timpului. Dacă simți nevoia pentru o schimbare majoră, este nevoie să schimbi ceva la felul în care privești lucrurile.
Mentalitatea unui om nu este ceva de trecut cu vederea. Există două tipuri de mentalități, fixă și de creștere. O mentalitate fixă este atunci când crezi că te-ai născut cu un set de abilități care fac parte din ADN-ul tău și care nu pot fi schimbate, în timp ce o mentalitate de creștere este atunci când lucrezi la construirea de noi abilități și obiceiuri de-a lungul timpului. Ei bine, creierul uman este capabil să învețe lucruri noi în mod continuu.
Ești capabil(ă) să înveți lucruri noi, să te dezvolți ca om.
Concentrează-te pe ceea ce ai în loc să experimentezi FOMO
FOMO, în engleză „fear of missing out”, în traducere „frica de a rata ceva”, este un fenomen real și foarte stresant. Acest fenomen devine din ce în ce mai frecvent și îți poate afecta semnificativ viața. Această frică poate afecta aproape pe oricine, dar unii oameni sunt expuși unui risc mai mare. Află mai multe despre FOMO din articolul dedicat subiectului.
FOMO este o adevărată luptă pentru mulți oameni. Suntem creaturi sociale, așa că nu este surprinzător că ne petrecem o parte considerabilă din timpul nostru pentru a vedea cum o ducem față de ceilalți oameni din jur. Nu este nimic nou. Dar, cu smartphone-urile și rețelele sociale care ne preiau viața de zi cu zi, cercul nostru social nu ne mai include doar familia, prietenii, colegii de clasă, colegii de muncă și vecinii. Facem parte dintr-o etapă globală și asta înseamnă că ne comparăm cu toți cei care au un cont de Facebook, Twitter, Instagram, Tik Tok și ce altceva s-o mai inventa. Deci suntem noi împotriva lumii!
Dezavantajul? Asistând la viețile altora (imaginate ca fiind perfecte, desigur), devenim din ce în ce mai frustrați cu a noastră. Vedem doar ceea ce nu avem, unde nu călătorim, ceea ce nu am realizat, câți bani nu sunt în contul nostru bancar, etc. Deci, cum putem să schimbăm acest punct de vedere? O modalitate la îndemâna oricui este recunoștința zilnică. Nu-ți trebuie mai mult de 5 minute în fiecare zi să notezi 3 lucruri (sau oameni, experiențe, etc.) pentru care ești recunoscător că le ai în viața ta chiar acum. Concentrează-te pe ceea ce ai, nu pe ceeea ce crezi că îți lipsește.
Renunță la un obicei prost dacă nu te face să te simți bine
Sunt sigur că știi unde se află slăbiciunile tale. Unii oameni fumează, alții nu pot spune nu invitației unui prieten la o băută, iar alții sunt atrași de dulciuri. Întrebarea mai mare nu este de ce, ci cine este responsabil aici? Dacă vom fi complet sinceri, singurul responsabil ești (și ar trebui să fii întotdeauna) TU.
Cum să găsim o modalitate de a scăpa de un obicei prost? Dacă ai un sentiment sâcâitor că faci ceva care nu îți este benefic, primul pas este să recunoști că există o problemă. După această conștientizare vei putea trece la pasul doi: să îți dai seama ce să faci în privința asta. Creează-ți un plan pentru a înfrunta problema în etape. Redu cantitatea de mâncare nedorită pe care o ai în fiecare săptămână, mergi la culcare cu 30 de minute mai devreme decât de obicei sau sună un prieten care a renunțat la fumat și întreabă-l cum a făcut-o. Care este pasul trei? Continuă să forțezi limitele, rămâi disciplinat în fiecare zi.
Construiește-ți un obicei pozitiv chiar dacă durează câte 10 minute pe zi
Ai de unde să-ți alegi obiceiul pe care vrei să-l introduci în rutina ta.
Dacă te consideri un „couch potato”, poți încerca să alergi câte puțin în fiecare zi.
Dacă te enervezi repede, poți încerca să meditezi. Nu știi cum sau nu crezi că ai răbdare? Există ghiduri suficiente chiar și pentru începători.
Cumperi din impuls? Când mai vrei să cumperi ceva deși n-ai neapărată nevoie, nu mai cumpăra! Pune banii deoparte ca și când i-ai fi cheltuit. După un timp fă un calcul. Cât ai economisit?
Promite-ți că vei deveni o persoană mai bună, începând chiar acum
Această schimbare înseamnă lucruri diferite pentru fiecare în parte. Ceea ce înseamnă „mai bun” pentru mine poate nu este interesant pentru tine sau invers. Partea importantă este să-ți dai seama cum crezi TU că arată această versiune mai bună (sau chiar ideală) a ta. Începe de acolo. Vizualizează-te. Cine ar fi această versiune a ta? Cineva cu un job fascinant? Un expert în chitară electronică? Un maestru bucătar? Un compozitor de succes?
Apoi, fii sincer(ă) cu tine însuți/însăți. Cât de mult îți dorești să devii această versiune a ta? Este mai probabil să devii acea persoană dacă te dedici întru totul acestui demers.
După aceea, află care este rețeta pentru a deveni acea persoană. Notează-ți ce ai nevoie, cercetează, vorbește cu oameni care trec și ei prin ceva asemănător. Și apoi ia măsurile necesare: fă câte ceva în fiecare zi care te va aduce mai aproape de locul în care vrei să fii. Astăzi poate ai doar 10 minute pentru acest demers. E ok. Într-o săptămână dezvoltarea ta zilnică va cuprinde o oră întreagă. Așa îți vei da seama că progresezi.