Învățăm și ne dezvoltăm sau repetăm greșelile trecutului

Învățăm și ne dezvoltăm sau repetăm greșelile trecutului

Those who cannot remember the past are condemned to repeat it” (George Santayana). În traducere, „Cei care nu-și pot aminti trecutul sunt condamnați să-l repete„. Avem la dispoziția noastră cea mai mare colecție de informații care a existat vreodată. Internetul. Prin intermediul său, putem afla informații despre orice subiect ne interesează în doar câteva minute. De ce să nu fim pregătiți astfel încât să nu repetăm greșelile trecutului?

Prea multe informații?

Acest lucru este un obstacol pentru marea majoritate. Internetul are mult prea multe informații și nu este întotdeauna ușor să descoperim adevărul. Există multe informații false, greșite, eronate. Dar asta de ce ne-ar împiedica să aflăm adevărul?

Când zic despre informații false nu mă refer la știri. Mă refer strict la istorie, la învățături, la întâmplări, la lucrurile care ne ajută pe noi să învățăm și să ne dezvoltăm. Se spune că istoria este scrisă de învingători. Ca atare, putem presupune că adevărul complet nu-l vom putea afla niciodată.

Dacă ne referim la dezvoltarea personală, aici lucrurile stau un pic mai simplu decât în cazul istoriei umanității. Regăsim pe tot internetul și nu numai (cărți, documentare) cazuri și exemple care au funcționat și situații pe care ar fi mai bine să le evităm.

Nu vreau să-ți ofer exemple, ci vreau să te motivez să te informezi singur(ă). Vreau să îți dorești să înveți și să te dezvolți, pentru că așa vei avea cel mai mare succes în a ajunge să fii exact ceea ce-ți dorești să fii.

Cunoaște-te! Nu repeta greșelile trecutului!

Găsește-ți motivația, găsește acel ceva pentru care să lupți să fii mai bun(ă)!

După ce ai aflat ce este ceea ce îți dorești cu adevărat, învață cât mai mult despre acel lucru. Află ce ar trebui să faci, ce funcționează, dar mai ales ce NU funcționează. Nu trebuie să reinventezi roata. Dacă ea funcționează așa cum e, de ce să te chinui s-o faci pătrată?

Ia gândește-te, dacă de-a lungul istoriei toți ar fi trebuit să o luăm de la zero, am mai fi ajuns noi în era tehnologiei citind un blog de pe smartphone? Nu, am fi rămas blocați în același loc și n-am fi progresat nici măcar un pic. Am fi repetat greșelile trecutului la nesfârșit.

După cum spunea Eleanor Roosevelt, „Învață din greșelile altora. Nu poți trăi suficient pentru a le face pe toate singur(ă)„. Așa că învață, dezvoltă-te, fii mai bun(ă) decât erai ieri! Pentru că timpul nostru este limitat și trebuie să ne bucurăm de fiecare moment.

Să știi că în viață avem doar două opțiuni: învățăm și ne dezvoltăm sau repetăm greșelile trecutului. Tu ce alegi?

4 Comments

  1. […] acest moment zero și mergi pe drumul care duce spre împlinirea visului tău. Dacă nu faci asta, riști să repeți greșelile și să ajungi din nou în aceeași […]

  2. […] Durerea și lecția cu care a venit la pachet […]

  3. […] cum au fost ele, iar pe altele să le poți schimba. Dar ține minte că nu poți schimba trecutul. Poți doar să înveți din el și să mergi înainte. Petrece cât mai puțin timp în trecut, fă-ți amintiri noi și nu uita să trăiești în […]

  4. […] „Putea să fie mai rău”. Cu ce te ajută pe tine să știi că cineva, undeva, o duce mai rău decât tine? Sau că cineva a pățit ceva mai nasol decât ți s-a întâmplat ție? Amăgirea asta te face să nu mai analizezi cauzele situației și te lasă predispus(ă) la repetarea situației. Da, putea fi mai rău oricând, orice, dar la fel de bine putea să fie și mai bine. Numai învățând din trecut vom putea crea un viitor mai bun. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *