FOMO, în engleză „fear of missing out”, în traducere „frica de a rata ceva”, este un fenomen real și foarte stresant. Acest fenomen devine din ce în ce mai frecvent și îți poate afecta semnificativ viața. Această frică poate afecta aproape pe oricine, dar unii oameni sunt expuși unui risc mai mare.
Ce este FOMO?
Frica de a rata ceva se referă la sentimentul sau percepția că ceilalți se distrează mai mult, trăiesc o viață mai bună sau experimentează lucruri mai bune decât tine. Se naște un sentiment profund de invidie și afectează stima de sine.
FOMO nu este doar sentimentul că ar putea exista lucruri mai bune pe care le-ai putea face în acest moment, ci este sentimentul că ratezi ceva foarte important pe care alții îl experimentează chiar acum.
Acest sentiment de frică este întreținut și de rețelele de socializare. Aici este locul unde toate sunt bune și frumoase, totul e cool, totul e un must-have. Tu cât stai în social media? Cu cât stai mai mult, cu atât ești mai predispus(ă) să resimți efectele acestei frici.
Efectele FOMO
FOMO îți poate afecta atât sănătatea ta generală cât și bunăstarea.
Dacă vrei să nu pierzi niciun eveniment sau activități sociale de frică să nu ratezi ceva pe care tu-l consideri a fi important, acest lucru îți poate afecta somnul și obiceiurile alimentare. Așa pot să apară:
- oboseala;
- durerile de cap;
- lipsa de motivație;
- randament scăzut;
- burnout.
FOMO poate declanșa, de asemenea, stări de anxietate sau sentimente de singurătate și gânduri autocritice precum:
- „Ce se va întâmpla dacă pierd ceva sau dacă nu sunt acolo?”
- „Se va vorbi negativ despre mine pentru că am ratat evenimentul?”
- „Se vor gândi oamenii mai puțin la mine pentru că nu urmez un anumit trend?”
Aceste gânduri, împreună cu nevoia de a nu rata chestiile importante, te pot aduce în pragul depresiei.
Cauzele FOMO
Cea mai comună cauză este dorința tuturor de a fi conectați din punct de vedere social. Este firesc ca oamenii să simtă nevoia de relații interpersonale și să vrea să aparțină de ceva mai mare decât ei înșiși. Când aceste tipuri de conexiuni lipsesc, putem suferi atât emoțional cât și fizic. Iar pentru unii oameni acest lucru ar putea afecta starea generală de bine și felul în care pot funcționa.
Un obicei dăunător pentru propria imagine îl reprezintă comparația. În social media totul este roz, totul este minunat, sublim chiar. Nu-i așa că îți place viața celor pe care-i urmărești? Nu-i așa că nu-ți place situația în care te afli și ai vrea mai mult? Nu-i așa că ai vrea și tu viața perfectă a celor pe care-i urmărești? Dar dacă ți-aș spune că viața aia perfectă nu este chiar atât de perfectă? Dacă ți-aș spune că oamenii postează în social media doar acele aspecte care îi pun într-o lumină favorabilă, de invidiat? Ai mai tânji atâta? Sau poate, dacă ai ști că toată lumea are defecte, ai începe să treci peste ale tale și să-ți consumi energia dezvoltându-ți calitățile?
Soluții
Ce ai putea să faci astfel încât să nu te lași ghidat de FOMO?
În primul rând ai putea să începi să nu mai cauți perfecțiunea acolo unde nu este. Să nu mai pierzi timp în social media urmărind viețile „perfecte” ale influencerilor. Să înțelegi că nimeni nu este perfect. Nici tu, nici influencerii.
Cercetările arată că frica de a rata provine din nefericire și din nemulțumirea față de propria viață. Aceste sentimente ne pot stimula dorința de a utiliza în exces rețele de socializare.
Schimbă felul în care privești lucrurile!
În loc să te concentrezi pe ceea ce nu ai, încearcă să observi ceea ce ai. Ca să poți face asta mai ușor, încearcă să reduci timpul pe care-l petreci aiurea în social media. Aici, vrei nu vrei, ești asaltat(ă) constant cu imagini ale lucrurilor pe care nu le ai. Adaugă oameni pozitivi în feed-ul tău. Ascunde postările și/sau persoanele care se laudă prea mult. Stai departe de oamenii care nu aduc nimic constructiv pentru tine.
Ține un jurnal
Dacă folosești social media doar ca să obții like-uri, oprește-te. Nu mai posta lucruri doar ca să primești aprecieri și validări. Dacă îți este greu să postezi în social media fără să ții cont de câte like-uri primești, atunci oprește-te!
Ține pentru tine pozele și experiențele personale, ori în calculator sau telefon, ori într-un jurnal clasic. Notează-ți experiențele plăcute la care ai luat parte. Cu trecerea timpului, inevitabil, vei mai uita din ele. Dar dacă le-ai notat undeva, când vei parcurge detaliile experiențelor, trăirile din trecut vor ieși la suprafață din nou. Nu te-ai întrebat niciodată de ce țin bunicii atât de mult la „niște amărâte de poze”? Ca să retrăiască tot ce a fost frumos.
Concentrează-te pe recunoștință
Nu te mai uita atât de mult după ceea ce nu ai. Dă-ți seama că ai destule. Dacă citești acest articol ai măcar un telefon sau un laptop cu internet. Poate ai și un televizor, o mașină și diverse alte lucruri materiale. Dacă ți-ai permis aceste lucruri, înseamnă că nu mori de foame, ai unde să dormi, ai un cămin. Dacă ai și câțiva prieteni sau amici cu care să vorbești, ești deja bogat(ă).
Întreabă-te: chiar ai nevoie de mai mult acum? Chiar atât de mare este nevoia de a le avea pe toate deodată? Dacă simți recunoștință și te bucuri de ceea ce ai, nu vei mai simți presiunea că vei rata cine știe ce. Practic, nu vei mai vrea să pierzi timp stresându-te. Cu timpul le vei obține pe toate. Ai răbdare și bucură-te de ceea ce ai deja!
1 Comment
[…] FOMO, în engleză „fear of missing out”, în traducere „frica de a rata ceva”, este un fenomen real și foarte stresant. Acest fenomen devine din ce în ce mai frecvent și îți poate afecta semnificativ viața. Această frică poate afecta aproape pe oricine, dar unii oameni sunt expuși unui risc mai mare. Află mai multe despre FOMO din articolul dedicat subiectului. […]