Te-ai întrebat vreodată de ce lumea te tratează într-un anume fel deși tu ți-ai dori să fii tratat(ă) diferit? Poate consideri că lumea nu te respectă suficient? Totul începe cu respectul de sine. Dacă tu nu te respecți suficient, cum ar putea s-o facă altcineva?
Cum abordăm fiecare zi?
Presupunem că lucrăm, suntem angajați, sau trebuie să mergem la școală. Dacă trebuie să ajungem la o anumită oră, să zicem la 8 dimineața, ce vom face? Vom face tot posibilul să ajungem la acea oră la locul de muncă sau la școală.
Să dăm câteva exemple, poate te regăsești în ele. Dacă nu, stai liniștit(ă). Sigur ai găsit deja ceva similar pe care-l faci zilnic.
- Dacă lucrezi într-un restaurant și șeful tău îți spune să arunci gunoiul, tu ce faci? Îl arunci.
- Dacă lucrezi într-un birou în care nu mai ai loc de hârtii, iar șeful tău îți spune să faci ordine, tu ce faci? Faci ordine.
- Dacă profesorul te scoate la tablă, indiferent dacă știi să răspunzi sau nu, tu ce faci? Ieși la tablă.
- Dacă ești polițist și primești ordin să ajungi în punctul X și să dirijezi circulația, tu ce faci? Te duci în punctul X și dirijezi circulația.
…și exemplele pot continua.
Știi ce au în comun toate exemplele de mai sus? Pe tine și o figură cu autoritate.
Dacă o figură cu autoritate, cum ar fi șeful sau profesorul, îți spune să faci un lucru, te conformezi. Dar de ce faci asta? Din respect? Din obligație? Din frică? Toate la un loc?
Când vine vorba de noi…
Dacă ne conformăm când primim ordine de la o figură cu autoritate, de ce nu ne-am conforma și când ne propunem să facem ceva pentru propria persoană?
Să presupunem că ne-am propus să ieșim vineri seara la plimbare. Vine ziua de vineri și nici nu începe bine și, probabil, deja căutăm motive să nu mai ieșim la plimbare. Căutăm alternative. Ori căutăm un film bun, ori ne gândim să facem ceva „util” pe internet (adică să pierdem vremea pe social media), ori…
Asta cu plimbarea mai e cum mai e. Nu ieșim la plimbare, nu-i mare pierdere.
Dar dacă ne-am propus ca începând cu lunea care vine să ne apucăm de scris pe blog (cazul meu)? Dacă tu vrei ca de a doua zi să te apuci de vlogging? Sau dacă tu vrei ca de mâine să îți deschizi un magazin online? Poate tu vrei ca în maxim o lună să fii administrator la propria firmă? Ce facem dacă nu ne conformăm?
E simplu: stagnăm, ne plafonăm, ne dezamăgim.
Și de cele mai multe ori nu facem ceea ce ne propunem. De ce? Din lipsă de respect. Mai exact, din lipsă de respect de sine.
Respectul de sine se cultivă
Dacă putem să ne conformăm ușor când ne ordonă șeful, de ce este atât de greu să ne conformăm când ne propunem singuri să realizăm ceva?
Cum am zis și mai devreme, din lipsă de respect pentru propria noastră persoană. De ce nu ne respectăm mai mult? Din multe motive: poate nu am fost respectați în trecut de ceilalți, poate nu am fost educați să ne respectăm. Cine știe? Oricare ar fi motivele, este irelevant, pentru că nu reprezintă altceva decât niște scuze.
Respectul de sine se dezvoltă cu timpul, cu greu și cu răbdare. Dar respectul de sine nu se va dezvolta niciodată dacă nu vom planta semințele care trebuie astăzi. Nu ne vom respecta niciodată dacă vom lăsa lucrurile esențiale pentru data viitoare.
Fii propriul tău șef!
Caută cauza problemelor. Dă-ți seama care sunt motivele reale pentru care amâni să faci ceea ce-ți propui. Preia conducerea, fii propriul tău șef! Dacă aștepți ca situația să se schimbe miraculos, poți aștepta o veșnicie.
Nu uita: respectul de sine se construiește cu pași mărunți.
Fă primul pas astăzi, nu mai amâna pentru o altă dată. Fii chiar tu acea figură cu autoritate de care asculți, care dacă îți spune să faci ceva, faci, te conformezi.
Vei vedea cum, în fiecare zi, când te vei uita în urmă la momentul în care ai decis să fii propriul tău șef, vei realiza câte s-au schimbat și cât de mult ai evoluat. Și odată cu această evoluție îți va crește și respectul de sine și vei observa cum lumea din jurul tău va începe să se comporte diferit. Vei observa cum alții te vor respecta mai mult decât o fac acum.
Ce-ai de pierdut? Fă primul pas! Propune-ți să faci ceva și ține-te de cuvânt! Îți vei mulțumi singur(ă).