Nimic nu ne poate limita mai mult viața decât frica. Aceasta poate fi un adversar puternic, uneori chiar și meschin. Marea majoritate a oamenilor nu știu cum să facă față fricilor. Acestea pot proveni de la traume din trecut și, dacă sunt ignorate, se pot transforma în adevărate fobii care te împiedică să îți trăiești viața așa cum trebuie. Învinge-ți frica!
Ce este frica?
Cu toții am trăit-o de-a lungul vieții. Frica este o stare (cel puțin) neplăcută, cauzată de amenințarea unui pericol, unei dureri sau răniri.
Putem spune, fără a exagera, că frica este un fenomen al naturii, sentimentul nefiind specific oamenilor. Toate vietățile, când sunt puse în fața unui pericol iminent, sunt cuprinse de această stare, fără de care nu ar putea supraviețui. Să dăm un exemplu: dacă o căprioară nu ar fi cuprinsă de frică atunci când s-ar întâlni cu un prădător, aceasta nu ar încerca să fugă, iar în secunda doi ar fi mâncată.
Ei bine, acest instinct îl avem și noi, oamenii. Numai că problemele noastre nu sunt legate de circuitul hranei în natură, noi fiind în vârful lanțului trofic (cel puțin așa ne place să credem). Problemele noastre sunt mult mai complexe și, poate și din acest motiv ne este greu să ne controlăm trăirile.
Frica de (ne)cunoscut
Încercând să simplific pe cât de mult posibil, am ajuns la două situații:
1. Frica de necunoscut
Când ești pus în fața unei situații noi, primul lucru care te cuprinde este frica. De acest lucru este conștientă marea majoritate a oamenilor, mulți reușind să-și învingă fricile și să facă pasul înainte.
2. Frica de cunoscut
Această situație este mai greu de identificat. Poate te întrebi, „cum să-mi fie frică de cunoscut”? Explicația nu este complicată: pentru că în trecut, când ai trăit o experiență similară, nu s-a terminat cu bine.
Ca exemplu: deși îți cunoști prietenul din copilărie și vă înțelegeți de minune în 99% din timp, astăzi a făcut un gest banal, care pentru tine are o încărcătură emoțională negativă pentru că, fără să vrei, asociezi acel gest cu ceva extrem de neplăcut din trecutul tău. Și, instinctiv, te cuprinde frica de acel prieten.
Învinge-ți frica!
Primul pas spre victorie este să te cunoști tu pe tine. Acordă-ți timp și fă o călătorie în trecut și oprește-te la acele momente pe care vrei să le eviți. Mai mult ca sigur acolo vei găsi rădăcinile fricilor tale.
Odată ce le-ai descoperit, încearcă să le analizezi pe rând, fără să te lași copleșit(ă) de ele. Acest pas poate fi mai ușor dacă apelezi la ajutor dar, cu încredere în tine, îl poți face și singur(ă).
După ce ai înțeles cauza fricii tale, pune-te (conștient) într-o situație similară și învinge-ți frica. Poate nu vei reuși din prima. Poate nici din a doua. Dar cu fiecare încercare vei deveni mai puternic(ă). Și cu perseverență vei reuși să-ți învingi fricile și să devii o versiune mai bună a ta.