Viața este plină de alegeri, iar în fiecare zi o persoană ia câteva zeci de mii de decizii. Unele sunt ușoare, cum ar fi ce să mănânci diseară (pizza sună bine), iar altele, mai serioase, cum ar fi alegerea unei cariere. Indiferent de cât de importantă este o decizie, abilitatea de a lua cele mai bune decizii este utilă în viață, mai ales dacă te simți indecis(ă) cu privire la ceva care te macină.
Mai jos regăsești câteva ponturi care să te ajute să iei cele mai bune decizii și să nu trăiești cu regrete.
Sfaturi pentru a lua cele mai bune decizii
Oamenii iau decizii pe tot parcursul zilei, dintre care majoritatea sunt simple și nu necesită multă gândire. Cu toate acestea, atunci când situațiile sunt mai complicate și au impact pe termen mai lung, este ușor să te simți nesigur sau să eziți.
Când te confrunți cu o decizie grea, este obișnuit să simți:
- copleşit(ă)
- stresat(ă) sau anxios/anxioasă
- presat(ă)
- confuz(ă)
- distras(ă)
- obosit(ă)
Deoarece indecizia poate avea un impact negativ asupra modului în care te simți, este important să înveți cum să iei cele mai bune decizii, mai ales în situații dificile. Deși nu ai mereu garanția că obții cel mai bun rezultat, măcar vei ști că ți-ai dat toată silința și nu ai lăsat nimic la voia întâmplării.
Analizează alegerile făcute
Când îți pui la îndoială alegerile pe care le-ai luat, încearcă să nu te judeci pentru hotărârea luată. Fii atent(ă) la lucrurile care îți fac rău, precum și la cele care te fac să te simți bine. Nu încerca să găsești un răspuns, doar analizează situația.
Fii conștient(ă) de faptul că mereu ai de ales
Ține cont de faptul că orice decizie este o alegere, fie că tu conștientizezi acest lucru sau nu.
Nu lăsa stresul să te doboare
Este ușor să te simți stresat(ă) atunci când te confrunți cu o alegere dificilă. S-ar putea să vrei să te grăbești în luarea deciziilor sau să eviți complet luarea unei decizii. Încearcă să îți gestionezi nivelul de stres astfel încât acesta să nu îți tulbure gândirea.
Nu lăsa frica să preia controlul
Dacă nu îți dai seama când iei decizii sub influența fricii, vei continua să alegi ceea ce tu, la nivel de subconștient, apreciezi ca fiind alegerea cea mai bună, chiar dacă acest lucru îți poate afecta sănătatea, fericirea și chiar drumul tău în viață.
Și lipsa unei alegeri tot o alegere este
Nu considera că evitarea luării unei decizii ar fi în avantajul tău! Cu cât amâni mai mult, cu atât te vei simți din ce în ce mai copleșit(ă) de toate deciziile pe care nu le-ai luat la timp.
Ai mai multă încredere în tine!
Ți s-a întâmplat să iei o decizie care, privită în retrospectivă, nu a fost a ta? Cel mai probabil, nici nu a fost în totalitate. Singura decizie pe care ai luat-o atunci a fost să nu ai încredere în tine, în propria ta intuiție și în propriile forțe. Nu mai face asta!
Graba strică treaba
Când simți presiunea timpului în luarea unei decizii, s-ar putea să ajungi să pierzi foarte mult timp și să regreți că n-ai analizat un pic mai mult problema. Acordă-ți câteva minute și analizează situațiile înainte de a lua o decizie.