Parcă ai vrea să te apuci de treabă, dar o lași pe mai târziu. Îți sună cunoscut? Acest fenomen se numește procrastinare.
Ce este procrastinarea?
Pe scurt, acel sentiment de „las’ pe mai târziu”.
Conform Dicționarului Explicativ Român, a procrastina înseamnă „A amâna sau a întârzia începerea execuției unei sarcini; a temporiza, a tărăgăna, a tergiversa.”
Procrastinarea te face să pierzi timpul cu activităţi banale şi să omiţi acţiunile necesare îndeplinirii scopurilor pe care le ai și poate deveni un obicei greu de întrerupt. Dar nu imposibil.
Mai jos regăsești câteva sfaturi care te pot ajuta să scapi de acest obicei.
Practici zilnice pentru a te opri din procrastinare
- Rezolvă orice posibilă urgență – dacă te ocupi de urgențe imediat cum apar vei evita înmulțirea problemelor.
- Acordă-ți zilnic 5-10 minute pentru a-ți stabili prioritățile zilei.
- Concentrează-te pe ceea ce contează – identifică lucrurile care au cel mai mare impact în viața ta și ocupă-te de ele prima dată.
- Dacă reușești să rezolvi prima dată cel mai complicat task, restul treburilor îți vor părea floare la ureche.
- Prioritizează-ți problemele după urgență și importanță.
- Rezolvă problemele minore imediat cum apar – dacă știi că ceva se rezolvă rapid, în câteva secunde sau minute, ocupă-te imediat.
- Dezvoltă-ți un mini obicei pentru a înfrunta task-urile mai complicate – dacă îți planifici să rezolvi doar câteva lucruri pentru început, îți va fi mult mai ușor să te apuci de treabă decât dacă vei încerca să le faci pe toate deodată.
- Mai bine puțin dar bun decât mult și prost – dacă ai o problemă mai complexă de rezolvat, încearcă să o rezolvi în etape de 5-15 minute la câteva ore sau zile. Chiar dacă nu rezolvi imediat problema, când te vei focusa pe ea nu va trebui s-o iei de la 0.
- Ia și pauze – nu vei putea rezolva toate problemele pe care le ai dacă te epuizezi. Vei ajunge la burnout și nu te vei mai simți în stare de nimic.
- Obișnuiește-te cu disconfortul – uneori, anumite situații dificile îți pot crea o senzație (puternică) de disconfort. Dacă vrei să eviți disconfortul, vei ajunge să eviți și rezolvarea problemei. Iar acest lucru nu va face altceva decât să-ți creeze un disconfort și mai mare. Deci nu câștigi nimic în final.
- Dezvoltă-ți un obicei de conștientizare – ai un impuls de procrastinare? Descoperă-l înainte de a te apuca delăsarea.
- Asociază toate problemele unui scop – ce trebuie să faci pentru a-ți atinge scopul?
- Recompensează-te – dacă te simți bine după ce ai rezolvat cu succes o problemă, pe viitor nu vei mai fi așa de ușor tentat(ă) de procrastinare.
Spor la treabă!