Ar trebui să ne controlăm reacțiile, dar suntem influențați de emoții în multe situații, mai ales în situații dificile și stresante. Dacă o astfel de situație este și inevitabilă, emoțiile noastre o iau razna.
Ce sunt emoțiile?
Emoțiile sunt trăirile care apar ca răspuns la diversele evenimente pe care le întâmpinăm. Acestea pot fi atât pozitive cât și negative. Ele ne ajută să luăm decizii, să acționăm în diferite situații tensionate și, de asemenea, emoțiile ne ajută să îi înțelegem pe ceilalți din jurul nostru.
În practică, emoția este acel stimulent care te pregătește să te adaptezi la situațiile ce vor urma.
Cât de pregătit(ă) ești pentru imprevizibil?
Îți place să-ți faci planuri? Să știi cum ar trebui să decurgă un eveniment anume? Bun, înseamnă că ești un om pregătit. Mai puțin pentru imprevizibil.
Cum reacționezi când apare o situație neprevăzută? Te lași cuprins(ă) de emoții? Nu încerca să te minți pentru că, într-o astfel de situație, toată lumea este cuprinsă de emoții.
Diferența o face doar felul în care reacționăm.
Te simți copleșit(ă) de emoții?
Uneori, când apare o situație inevitabilă, emoțiile pot avea o intensitate mult mai mare decât de obicei, iar asta te poate copleși. Dacă nu reușești să-ți controlezi emoțiile în astfel de situații, lucrurile pot degenera iar rezolvarea se îndepărtează cu fiecare clipă ce trece.
Nu vreau să te sperii, dar trebuie să-ți dau o veste proastă: situațiile inevitabile devin dificile și stresante din cauza ta. Nu vreau să te simți jignit(ă), așa că în continuare îți voi explica de ce afirm acest lucru.
Să-ți controlezi emoțiile nu este ușor, dar nici imposibil
Cei mai mulți oameni nu reușesc niciodată să-și controleze emoțiile, deoarece acesta este un lucru dificil. Însă, dacă îți investești timpul, răbdarea și efortul, vei putea să-ți controlezi emoțiile în orice situație.
Noțiunile de „dificil” și „stresant” sunt relative. Ceea ce pentru o persoană poate fi floare la ureche, pentru altcineva poate fi complicat. Această relativitate depinde foarte mult de persoana ta, de cât de ușor îți poți depăși limitele, de cât de rapid poți ieși din zona de confort și să te adaptezi noilor situații, de istoricul tău de eșecuri și succese. De ce, atunci când sunt puși în fața unor situații similare, oamenii reacționează diferit? Datorită experienței? Din cauza tăriei de caracter? Sunt persoane puternice, pur și simplu?
Toate variantele?
Având în vedere cele prezentate, cred că poți fi de acord cu mine când zic că dificultatea și stresul sunt doar în mintea ta. Inevitabilul se întâmplă, e un truism, contează doar cât de pregătit(ă) ești să-l înfrunți.
Viața fără emoții este tristă, dar…
Fuga nu este o soluție pentru rezolvarea problemelor. Niciodată. Iar lipsa controlului asupra emoțiilor tale atunci când te confrunți cu situații surpriză exact spre asta te împinge: să fugi de probleme.
Spuneam că viața fără emoții este tristă. Da, iar viața fără emoții controlate este un haos.
Învață să-ți controlezi emoțiile și folosește-le constructiv când întâmpini probleme mai dificile.
Cum poți să-ți controlezi emoțiile?
Înainte de a începe să-ți controlezi emoțiile, trebuie să înveți mai multe despre emoțiile tale. Cum apar? De ce apar? Cum se manifestă? Cât de repede te copleșesc? Trebuie să devii conștient(ă) de emoțiile tale, mai ales să observi când încep reacțiile emoționale, acesta fiind cel mai bun moment pentru a le controla.
Pentru început, încearcă să amâni sau să scurtezi reacția emoțională care te cuprinde. Cu timpul, vei învăța cum să influențezi intensitatea reacțiilor tale emoționale. Lucrează în fiecare zi, de fiecare dată când apare o emoție. Nu am menționat ce fel de emoție trebuie să fie (negativă sau pozitivă). Dacă ți se pare mai greu să-ți controlezi emoțiile negative, încearcă să le ții în frâu pe cele pozitive mai întâi. Din punctul meu de vedere, această variantă este mai ușoară decât cealaltă. Poate și din cauză că găselnița mea este să caut părțile negative, iar în acest timp zâmbetul îmi dispare ușor.
Însă, pot afirma cu certitudine că și reciproca este valabilă: când apare o situație neplăcută, caut să văd părțile pozitive. La mine funcționează. La tine de ce n-ar funcționa?
Cuvântul cheie este: consistență!
Nu poți să-ți alegi momentele când să lucrezi la controlul emoțiilor, trebuie să lucrezi în permanență. Fiecare emoție nouă care te cuprinde trece-o printr-un filtru: Îmi convine această emoție? Mă ajută cu ceva? O pot folosi constructiv? Cum ar putea să mă influențeze? Dar lipsa ei? Ce variante am? Ce se întâmplă dacă…?
Desigur, nu-ți va ieși din prima. De aceea va trebui să-ți analizezi fiecare reacție pe care nu vei putea s-o controlezi și să afli motivul real pentru lipsa ta de control. Notează-ți evenimentele și urmărește-ți progresul. Dacă ceva n-a mers azi, încearcă mâine diferit. Chiar dacă poate nu știi exact ce ar trebui să faci, la un moment dat vei da și peste cea mai bună soluție și totul va ieși bine.
Emoțiile pot fi inamicul tău, sau un aliat de încredere. Așadar, de ce nu ai învăța cum să le controlezi? Mai ales că o emoție negativă lăsată liberă îți poate provoca haos în viață. Un haos pe care îți va fi din ce în ce mai greu să-l controlezi.
Nu uita să lucrezi în permanență asupra controlului. Tu, cel/cea din viitor, îți vei mulțumi pentru că ai început astăzi această luptă, viața ta va fi ordonată, iar drumul tău spre îndeplinirea viselor îți va fi mult mai clar.
Îți urez mult succes!