Manipularea este exercitarea unei influențe dăunătoare asupra unei alte persoane, cu scopul de a obține un anumit beneficiu. Oamenii care îi manipulează pe ceilalți atacă latura emoțională pentru a obține ceea ce își doresc.
Cum îţi dai seama dacă cineva te manipulează? Uneori nu este chiar atât de evident
Manipularea poate apărea în orice fel de relație, dar este mai des întâlnită în relațiile mai apropiate.
Într-un fel, toată lumea poate manipula pe alții pentru a obține ceea ce își dorește. Dar manipularea este definită ca orice încercare de a influența emoțiile cuiva pentru a-l determina să acționeze sau să simtă într-un anumit fel.
Manipulatorii au trucuri comune pe care le vor folosi pentru a te face să te simți o persoană irațională și mai influențabilă la sugestiile lor. Câteva exemple comune includ:
- Negare;
- Proiectarea;
- Vinovăţie;
- Ignorare;
- Umor negativ;
- Prefăcătorie;
- Văicăreli;
- Comparații;
- Minciună;
- Critici constante;
- Jocuri ale minții, etc.
Negarea
Folosindu-se de negare, minciună, informații false, un manipulator te va face să-ți pui la îndoială sănătatea mentală, percepția asupra realității și inclusiv memoria.
Proiectarea
De regulă, un manipulator este o persoană ipocrită și va critica la ceilalți lucruri sau obiceiuri pe care le face și el.
Vinovăția
Un manipulator poate adopta un stil pasiv-agresiv, prin care să încerce să-ți aducă aminte de un lucru rău făcut de tine, cu scopul de a te face să-ți iei cumva revanșa.
Ignorarea
Când cineva te manipulează prin ignorarea mesajelor și apelurilor, vei începe să te îndoiești de tine. Când ești nesigur(ă) pe tine ești și ușor de influențat.
Umorul negativ
Sarcasmul are farmecul său. Dar când cineva îl folosește ca armă pentru a te face să te simți un om inferior, atunci acea persoană nu face altceva decât să încerce să te manipuleze. Doar știe mai multe decât tine, nu?
Prefăcătoria
Ai observat oameni care fac pe proștii deși nu sunt? Nu e nimic altceva decât o altă formă de manipulare.
…și astea sunt doar cele mai comune forme
Ziceam la început că nu este întotdeauna ușor să-ți dai seama când cineva încearcă să te manipuleze.
Mai sus am vorbit despre cele mai des întâlnite forme de manipulare, însă această „artă” este mult mai vastă.
Dacă simți că ai putea fi manipulat(ă) de o persoană iubită, un prieten sau un coleg de muncă, îndepărtează-te puțin de acea persoană! Încearcă să apelezi la cineva în care ai încredere și care te poate ajuta.
1 Comment
[…] Așa că nu, să nu-ți mai fie teamă să ceri ajutor. Doar fii atent(ă) cui îl ceri, pentru că nu oricine îți vrea binele. […]