Cu toții avem slăbiciuni. Unele persoane sunt mai conștiente de ele decât altele, dar adevărata provocare este cum să îți depășești slăbiciunile?
Ce sunt slăbiciunile?
Slăbiciunile sunt definite ca trăsături de caracter sau abilități care sunt considerate negative sau nu sunt la fel de bine dezvoltate ca altele.
Acestea includ abilitățile slab dezvoltate sau comportamentele personale problematice. Majoritatea dintre noi avem slăbiciuni, dar nu suntem conștienți de ele. Cu timpul, slăbiciunile pot deveni un obstacol semnificativ în viața noastră. Când acestea se „dezvoltă” prea mult, devine greu să le depășești, dar este și mai greu să trăiești cu ele. Nu trebuie să-ți ignori slăbiciunile, trebuie să le depășești.
Cum să îți depășești slăbiciunile?
În primul rând, pentru a putea lua orice măsură, trebuie să identifici problema.
Primul pas în a-ți depăși slăbiciunile este să devii conștient de ele. Sună simplu, nu? Dar nu este. Majoritatea avem tendința să ne ascundem slăbiciunile, să le ignorăm. Nu vrem să ne analizăm pentru că ne este frică de ce vom găsi. Credem că ignorarea lor înseamnă că nu le avem. De fapt, ne mințim singuri.
Fie că vrem să reunoaștem sau nu, ele există și fac parte din noi. Dacă alegem să le ignorăm, slăbiciunile noastre „se dezvoltă” până când ajung să ne influențeze în mod negativ viața.
Devenind conștienți de acest lucru, nu pare o soluție mai bună să scăpăm de ele cât mai repede cu putință?
Notează-ți slăbiciunile
Analizează-te. Alege-ți câteva momente care consideri că ți-au marcat drumul pe care l-ai urmat în viață și desprinde-te de propriile trăsături. Cum ai reacționat tu versus cum ar fi reacționat o altă persoană pe care o consideri a fi puternică? După care, fă o listă cu motivele pentru care tu ai reacționat așa și notează-ți slăbiciunile.
În paralel, notează-ți ce calități consideri că ți-ar fi fost utile în acele momente. Numai văzându-le una lângă cealaltă, slăbiciunea și calitatea necesară, vei ști ce trebuie să schimbi la tine. Fii cinstit(ă) cu tine. Dacă vezi că nu reușești să notezi mare lucru, cere ajutorul cuiva apropiat (familie, prieteni).
Cum să îți depășești slăbiciunile dacă nu devii conștient(ă) de ele? N-ai cum.
Să nu te sperii!
Vei fi surprins(ă) de cât de multe slăbiciuni vei găsi. Asta nu înseamnă că toate au același efect asupra vieții tale. Unele au un impact mai mare, în timp ce altele pot fi chiar amuzante – de exemplu, te fâstâcești când vorbești în public, dar tu lucrezi într-un domeniu care n-are nicio legătură cu această sarcină, deci nu prea contează așa mult.
La început, poți ignora slăbiciunile minore sau neimportante, iar când îți depășești principalele slăbiciuni, te poți concentra și pe cele mici.
Nu vei putea să le rezolvi pe toate deodată, așa că trebuie să prioritizezi.
Pregătește-te de luptă…
Încă o dată, nu te speria! Da, este greu. Dar ca să obții o victorie în această luptă, trebuie să-ți cunoști „inamicul”. Ce te determină să păstrezi aceste slăbiciuni? De ce le tolerezi?
De asemenea, fiecare zi este o bătălie pe care trebuie să o duci și trebuie să-ți cunoști progresul. Urmărirea îmbunătățirilor, măsurarea implicării tale și utilizarea feedback-ului pentru a îți ajusta comportamentul sunt câteva dintre instrumentele zilnice pe care ar trebui să le utilizezi dacă dorești să câștigi lupta cu slăbiciunile tale.
Nu uita să fii sincer(ă) cu tine, dacă vrei să îți depășești slăbiciunile!
Succes!