Știi acel sentiment permanent de tristețe? Când parcă nu ai chef de nimic din ceea ce obișnuiai să faci în mod regulat? Depresie se numește.
Depresia este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni psihice cu care se confruntă oamenii. Netratată, aceasta poate avea urmări grave asupra sănătății tale și îți poate afecta în mod semnificativ abilitatea de a te bucura de viață.
Ce știm despre depresie?
Depresia este un fenomen foarte complex. Din păcate, nu sunt pe deplin cunoscute toate cauzele care pot declanșa depresia.
Principalele cauze ale depresiei
Aceasta se poate declanșa ca urmare a:
- unui abuz;
- unei experiențe traumatizante;
- unei pierderi (persoană dragă, job, chiar și obiecte pe care le considerăm de suflet);
Depresia mai poate fi cauzată și de diverși factori genetici. În general, dar nu este o regulă, riscul manifestării depresiei este mai mare la persoanele care au rude care suferă de depresie decât la cele care nu. De asemenea, persoanele care au o predispoziție de a fi anxioase, stresate sau sunt în general pesimiste pot dezvolta depresie mai ușor decât restul.
Totodată, depresia mai poate să apară ca urmare a unor schimbări ale nivelului anumitor substanțe chimice din creier, ca urmare a existenței altor afecțiuni psihice, ca efect advers al anumitor medicamente sau în urma abuzului de droguri sau alcool.
Care sunt principalele simptome ale depresiei?
Cele mai des întâlnite simptome sunt:
- sentiment general de tristețe;
- sentiment puternic de neputință;
- activitățile preferate nu-ți mai aduc nicio plăcere;
- schimbări ale somnului pentru o perioadă de mai multe zile (fie prea puțin, fie prea mult);
- pierderea sau creșterea în greutate;
- modificarea apetitului;
- agitație fizică;
- dorința de inactivitate;
- energie scăzută și oboseală;
- probleme de concentrare;
- dificultăți în luarea deciziilor;
- senzație puternică de vinovăție.
Cele mai periculoase simptome ale depresiei sunt gândurile suicidare și tentativele de suicid. Dacă restul simptomelor nu-ți par atât de periculoase pentru că poți crede că altele sunt cauzele iar efectele lor se văd în timp, gândurile suicidare și tentativele de suicid reprezintă deja un pas care să nu fie atins de nicio persoană. Și atunci, de ce este așa greu să vorbim despre depresie până să se ajungă, Doamne ferește, în acest punct? De ce este atât de greu să cerem ajutor?
Să nu-ți fie rușine să vorbești despre depresie!
Nu există vreun efect pozitiv al depresiei. Toate sunt negative și distructive: ajungi să te izolezi de lume, de prieteni, de familie. Ajungi să-ți pierzi energia și pofta de viață, iar fericirea și speranța se îndepărtează din ce în ce mai mult de tine. Viitorul se întunecă, iar perspectivele tale încep să dispară.
Când totul sună atât de urât, de ce ai vrea să ignori pericolele? De rușine? N-ai de ce. Crezi că ești suficient de puternic(ă) să învingi depresia fără ajutor? Mi se pare un risc prea mare să faci asta.
Dacă prezinți simptome ale depresiei, lasă rușinea deoparte și vorbește cu cineva!
Să ceri ajutorul nu este o rușine, să știi! Dacă totuși nu te simți pregătit(ă) să faci acest pas, îți recomand cartea „Cum să bagi depresia în depresie” (de James Withey), în care vei regăsi 40 de modalități, inspirate din experiența personală a autorului, prin care să-ți refaci viața, deși ai depresie. Nu te costă nimic în plus dacă vei alege să cumperi cartea accesând link-ul de mai sus, ci doar vei ajuta la susținerea acestui blog întrucât voi primi un comision din vânzare.
Nu ignora semnele! Ia măsuri!