Când știi că ești un om matur emoțional?

Când știi că ești un om matur emoțional?

Când spunem despre cineva că este un om matur emoțional, de obicei ne imaginăm o persoană care știe cu adevărat cine este. Chiar dacă nu are toate răspunsurile, un individ cu o maturitate emoțională dezvoltată dă un sentiment de „calm în mijlocul furtunii”. Iar când avem de-a face cu dificultăți sau trecem prin perioade mai dificile, aceste persoane sunt exemple de urmat, ele având rezultate foarte bune în condiții de stres.

Cum știi că ești chiar tu un om matur emoțional?

Nu contează dacă ești un om matur (adult) sau încă n-ai împlinit 18 ani. Există copii maturizați, la fel cum există și bătrâni infantili. Maturitatea emoțională nu ține de vârstă, ci de persoana ta.

În primul rând, trebuie să fii atent(ă) la cum te raportezi la ceilalți oameni și cum reacționezi în diverse situații. Fără acest pas nu poți trage decât o concluzie superficială. Te poți crede un om matur, dar de fapt să nu fii, sau invers. Oricare ar fi adevărul, nu ai de ce să te rușinezi. Toți avem dreptul să ne dezvoltăm și să fim mai buni. Nimeni nu s-a născut perfect și nimeni nu va muri perfect. Important este să vrem să fim mai buni.

Relația ta cu ceilalți

Fă un pas în spate și analizează relația ta cu ceilalți oameni. Rude, prieteni, colegi și necunoscuți. Cum te comporți cu fiecare categorie în parte? Diferit? La fel? Faci diferențe? De ce?

Pune-ți aceste întrebări ca să afli mai multe despre tine. Apoi pune-ți aceleași întrebări ca să afli mai multe despre fiecare altă persoană cu care interacționezi. Ce te deranjează la ceilalți? E ceva specific fiecăruia? Atunci poate nu ești tu de vină dacă relația nu merge prea bine. E ceva comun tuturor relațiilor? Atunci poate mai trebuie să lucrezi un pic la maturitatea ta emoțională.

De ce oamenii reacționează cum reacționează?

În general, oamenii tind să se comporte cum au fost învățați în copilărie. Fie au primit o educație bună și atunci se comportă exemplar, fie nu au primit cea mai bună educație și atunci se comportă așa cum au învățat singuri să se descurce.

Cu toate astea, indiferent de educația primită, un factor decisiv asupra felului în care reacționează oamenii îl reprezintă frica și cum îi fac față.

Dacă reușești să conștientizezi că felul în care reacționează ceilalți este cauzat de frică și, eventual, stări de anxietate sau chiar depresie, în loc să-i consideri proști sau răutăcioși, te felicit! Așa îți dai seama că ai ce-ți trebuie pentru a fi considerat un om matur emoțional. Zic că ai ce-ți trebuie pentru că nu este suficient pentru a trage o concluzie, dar este un start bun.

Lumea în care trăim nu este colorată doar în alb și negru

Fiecare om are povestea sa. Și fiecare alt om, la o primă privire, nu reușește să vadă decât alb sau negru. Însă, cu cât ajungi să cunoști mai bine un om, cu atât reușești să vezi și nuanțele de gri și culorile ascunse din viața sa. Niciun om nu este sută la sută rău, cum niciun om nu este sută la sută bun.

Dacă, atunci când întâlnești un om pentru prima dată reușești să vezi măcar câteva nuanțe de altă culoare decât alb și negru, te felicit din nou! Încă o dată dai dovadă că poți fi un om matur emoțional. Din păcate, încă nu este suficient să tragi concluzia definitivă.

Prima impresie contează, dar prea puțin

Cu toții am auzit că prima impresie contează. Ea contează foarte mult doar pentru oamenii imaturi. Un om matur emoțional nu se împotmolește de această primă impresie, pentru că realizează că oricine poate avea un moment prost, o zi mai grea sau poate chiar o perioadă mai urâtă. Prima impresie nu-l definește pe om. Prima impresie este doar atât: o impresie.

Un om matur emoțional nu trage concluzii după primele impresii, ci caută să afle cât mai multe informații pentru a-și forma o opinie cât mai corectă. Este foarte ușor să cataloghezi oamenii și este ceva mai greu să ajungi să-i cunoști.

Lumea o fi mare, dar oamenii sunt mici…

Când întâlnim o persoană de succes, ne gândim că trebuie să fie un om puternic, cu abilități de supererou și alte calități pe care nu le vedem la noi dar am vrea să le dobândim cumva și credem că nu vom putea face asta niciodată. Acest mod de a vedea lucrurile nu este deloc sănătos. Toți putem avea succes. Pentru că, la început de drum, toți suntem mici, speriați și pierduți, până când învățăm cum să ne descurcăm. Și cu cât învățăm mai mult, cu atât avem mai multă încredere în noi.

Când ai încredere în tine te stresezi mai puțin și privești lucrurile mai relaxat pentru că știi că ești un om suficient de matur emoțional astfel încât să te ferești de drame și să-ți vezi de propriul drum. Realizezi că cei din jurul tău care par să te țină pe loc sau să te tragă înapoi nu au ceva cu tine personal, ci sunt nemulțumiți de propria lor persoană. Le este greu să-i vadă pe alții avansând pentru că ei încă nu s-au dezvoltat emoțional.

Ar mai fi multe de spus despre felul în care te poți analiza. Pe scurt…

Cel mai simplu mod de a afla dacă ești un om matur emoțional este să te analizeze altcineva. Cineva care să fie obiectiv în analiză.

Cu greu, dar se poate, îți poți da seama și singur(ă) dacă dai dovadă de maturitate emoțională în funcție de cum interacționezi cu alți oameni și de cum reacționezi la factorii externi. Analizează-te obiectiv. Dacă poți să-ți păstrezi calmul, dacă poți să-ți ții în frâu impulsurile, dacă poți evita cât mai mult posibil să tragi concluzii și dacă nu vei judeca oamenii superficial, atunci vei știi că ești pe drumul cel bun. Fii un exemplu pentru ceilalți!

1 Comment

  1. […] timp cât ești în viață, totul se poate repara. Acționează cu maturitate și asumă-ți […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *