Toată lumea simte agitație cel puțin o dată în viață. Aceasta se simte ca o combinație de anxietate, teamă și entuziasm, toate deodată. Palmele îți pot transpira, ritmul cardiac poate crește și s-ar putea să simți disconfort în zona stomacului.
Orice provoacă neliniște sau teamă poate duce la sentimente de agitație. Ele pot fi provocate atât de experiențe pozitive, cât și de cele negative (de exemplu, o primă întâlnire, un interviu de angajare sau participarea la o înmormântare).
De ce ne simțim agitați?
Răspunsul pe scurt: din cauza unor factori biologici și psihologici, însemnând hormoni și stresori.
În general, agitația apare când percepem un pericol iminent. Acesta poate să fie real sau doar provocat de temerile noastre. În apropierea pericolului, corpul nostru intră într-un mod numit „luptă sau fugi” (fight or flee), iar organismul nostru începe producția de adrenalină. Aproape imediat, inima noastră începe să bată mai repede, tensiunea arterială crește, iar respirația se accelerează, crescând starea noastră de alertă și primim un plus de energie.
Care este diferența între agitație și anxietate?
Agitația este un răspuns natural la un eveniment stresant (stresor). Starea este temporară și dispare după ce factorul stresant a trecut. Chiar dacă ești o persoană care este mai predispusă la stări de agitație, ele pot fi controlate.
Deși agitația este un simptom comun al tulburărilor de anxietate, ele nu sunt același lucru.
Anxietatea este o tulburare de lungă durată și greu de controlat fără tratament. Persoanele care resimt stări de anxietate experimentează adesea sentimente severe de agitație sau îngrijorare, însă aceste sentimente pot apărea frecvent și fără un stresor evident. Află mai multe despre anxietate din articolul dedicat acestui subiect.
Ce poți face pentru a face față agitației?
Agitația este o reacție normală la anumite situații. Cu următoarele sfaturi și puțină practică, poți învăța cum să previi situațiile agitate sau să le reduci din intensitate.
În primul rând, să nu-ți fie frică de agitație!
Într-o situație inconfortabilă, amintește-ți că agitația este normală și poate fi chiar de ajutor.
Cei mai mulți dintre noi simțim acest lucru atunci când ni se prezintă noi provocări și oportunități. În cele din urmă, aceste experiențe ne ajută să creștem. Agitația este modul în care corpul tău te pregătește pentru ceea ce urmează, care este de obicei ceva care se află în afara zonei tale de confort. Renunțarea la frică și acceptarea faptului că este o experiență complet naturală te poate ajuta să-ți ții agitația sub control.
Fii pregatit(ă)
Nu poți întotdeauna să prezici sau să planifici pentru tot ceea ce viața îți oferă. Cu toate acestea, există unele situații de muncă și sociale pentru care te poți pregăti din timp. Acestea includ:
- Exersează înaintea următoarelor prezentări sau ședințe;
- Apelează la ajutorul unei prieten sau al unei persoane dragi;
- Oferă-ți suficient timp ca să te pregătești pentru muncă, întâlniri sau alte evenimente sociale.
Intră într-un mod optimist
Lipsa de încredere sau îngrijorarea că vei da greș sunt adesea de vină pentru agitație. Când începi să te îndoiești de abilitățile tale, găsește modalități care să te ajute să intri într-o stare de spirit mai pozitivă. Pentru a face acest lucru, vorbește cu tine într-un mod pozitiv.
Vorbește cu cineva
Sună-ți un părinte, cel mai bun prieten sau pe oricine altcineva în care ai încredere. Împărtășirea sentimentelor cu cineva cu care te simți confortabil ajută să pui lucrurile în perspectivă. Acest lucru te poate ajuta să vezi situația într-o notă mai obiectivă.
Încearcă o tehnică de relaxare
Eeste important să înveți să te relaxezi pentru a face față agitației, dar și pentru gestionarea stresulului în general.
Exercițiile de respirație sunt doar una din multele modalități de relaxare. Respirația profundă funcționează rapid și poate fi practicată în orice moment și în orice loc în care te simți agitat(ă).
Alte metode de a face față agitației
- Exercițiile fizice;
- Yoga;
- Exerciții de meditaţie;
- Masajul de relaxare;
- Muzica preferată;
- Aromaterapia.
În concluzie
Agitația este un răspuns perfect natural la o nouă experiență sau o situație care se află în afara zonei tale de confort. Deși este inconfortabilă, senzația este doar temporară și te vei simți mai bine odată ce cauza agitației tale dispare.
Poți lucra pentru a trece mai ușor peste momentele de agitație cu câteva exerciții simple de relaxare sau pregătindu-te din timp pentru situații care te pot scoate din zona ta de confort.