Gândurile negative au o un impact foarte mare asupra vieții tale. Cu cât lași mai multe gânduri negative să intre în mintea ta, cu atât negativitatea își va face simțită prezența în toate aspectele vieții tale.
Exemple de gânduri negative
Poate crezi că ești o persoană optimistă și tu nu te sabotezi cu gânduri negative. Hai să vedem împreună câteva exemple:
- „Nu pot”
- „Mi-e frică”
- „O să dau greș”
- „N-o să-mi iasă”
- „Numai mie mi se întâmplă”
- „E prea greu”
Realizezi câte prostii îți spui zilnic? E un început bun.
Gândurile negative sunt ca un râu
Ele „curg” prin mintea ta și erodează încrederea în propria persoană. Există metode pentru a-ți recăpăta încrederea în propriile forțe, dar acest lucru îl vei putea face dacă mai întâi vei opri fluxul gândurilor negative.
Este greu să „oprești” ceva asemănător cu o forță a naturii, dar cu practică, în timp, îi vei putea schimba sau chiar opri cursul.
Ce măsuri poți lua?
În primul rând, fii conștient(ă) de acele momente în care îți vin în minte gânduri negative. Când apar? Ce îți transmit? Poate acest pas nu pare prea important, dar cum poți rezolva o problemă despre care nu știi nimic?
Apoi, separă-te de acele gânduri. Nu sunt ale tale. Sunt ale unei voci care nu este a ta.
Mă poți contrazice, e dreptul tău, dar acele gânduri negative nu sunt ale tale. Sunt ale fricilor tale. Sunt ale anxietății tale. Sunt ale neîncrederii în propriile forțe. Sunt ale oricărui factor negativ îți poate trece prin minte, dar nu sunt ale tale! Reține asta!
Măsuri concrete pe care le poți lua pentru a scăpa de gândurile negative:
- Zâmbește mai des. Toți avem motive care ne fac să zâmbim, chiar și în cele mai negre momente. Caută-le pe ale tale și agață-te de ele în vremurile grele.
- Nu mai vorbi atât de des despre problemele tale. Psihologii spun că este bine să vorbești despre probleme, să le scoți la suprafață. De acord, dar cu limită. Dacă nu-ți mai lași timp pentru altceva, vei uita că există și aspecte pozitive în viața ta.
- Nu te comporta ca o victimă. Când ești pus(ă) în fața unor situații urâte, complicate, negre, încearcă să cauți soluții pentru a rezolva situația. Victimizându-te, îți vei pierde încrederea în tine și în capacitățile tale.
- Schimbă expresiile negative în unele pozitive. Înlocuiește „nu pot” cu „voi încerca”, „e imposibil” cu „voi găsi o rezolvare”, „e dificil” cu „voi găsi o metodă mai ușoară”.
- Completează expresiile negative până rezultă ceva pozitiv. Transformă „nu pot” în „nu pot încă, dar voi face tot posibilul să pot”, „mi-e frică” în „mi-e frică, dar îmi voi face curaj”, „o să dau greș” în „chiar dacă o să dau greș, măcar voi ști ce nu merge când voi încerca din nou”.
Și chiar dacă nu-ți va ieși din prima, învață să-ți folosești imaginația pentru a transforma gândurile negative într-o oportunitate de dezvoltare.