Putem descrie stările de anxietate ca fiind stări de neliniște pe care le resimțim în tot corpul: mintea ni se umple cu îndoieli, îngrijorări, obsesii și presupuneri pesimiste cu privire la evenimentele care încă nu s-au întâmplat.
Ce sunt stările de anxietate?
Anxietatea este un tip de frică asociată de regulă cu o amenințare iminentă. Acest pericol poate să fie legat de prezent sau de un eveniment din viitor. În timp ce frica este un răspuns instinctiv la un pericol imediat, anxietatea este o stare de îngrijorare continuă, aparent fără a avea o cauză anume.
Dacă un nivel redus de anxietate ne poate împinge de la spate spre un rezultat pozitiv, prea multă anxietate ne poate afecta concentrarea, relațiile și chiar felul în care ne trăim viața.
Simptomele tulburării de anxietate
Anxietatea prelungită poate produce atât schimbări de comportament și cognitive, cât și reacții emoționale fiziologice. Acestea pot varia ca intensitate și frecvență de la o persoană la alta. Mai jos vei regăsi cele mai frecvente simptome ale acestei tulburări:
Simptome fizice
- Bătăi rapide și/sau neregulate ale inimii;
- Hiperventilație (o respirație rapidă și nu foarte profundă);
- Transpirație;
- Dureri de cap;
- Dureri de stomac;
- Greață;
- Indigestie;
- Amețeli;
- Dezorientare;
- Lipsă de energie;
- Leșin;
- Fluctuații de temperatură;
- Frisoane;
- Mușchi încordați sau slăbiți;
- Nevoie de a merge des la toaletă.
Simptome comportamentale
- Tensiune și îngrijorare constantă (te gândești obsesiv la o problemă și nu te poți opri);
- Probleme cu somnul;
- Lipsă de energie;
- Lipsă de concentrare;
- Productivitate scăzută sau inexistentă;
- Iritabilitate;
- Stări depresive;
- Lipsa încrederii în sine;
- Evitarea situațiilor care au provocat sentimente neplăcute sau episoade de anxietate în trecut;
- Ticuri nervoase;
- Senzație de copleșeală.
Soluții împotriva stărilor de anxietate
În primul rând, trebuie să stabilești gravitatea stărilor de anxietate. Resimți un nivel redus sau te simți copleșit(ă)? Cea mai bună metodă de a ajunge la un răspuns este să apelezi la un specialist. Acesta te poate îndruma și oferi soluțiile optime pentru gravitatea stărilor tale.
Însă apelarea la un specialist nu este întotdeauna la îndemâna oricui, de aceea îți voi oferi câteva sfaturi care să te ajute să minimizezi disconfortul și să gestionezi stările de anxietate:
- Fii deschis(ă), comunică cu familia, prietenii sau cu cineva care a trecut prin ceva similar. Poate fi un pic mai greu la început să te deschizi în fața altcuiva, dar beneficiile merită efortul. Pe lângă faptul că te poți descărca unei persoane care te ascultă, te vei simți cu adevărat înțeles/înțeleasă și susținut(ă).
- Înfruntă-ți temerile. Rupe rutina de evitare și fă pași mici către obiectivele tale! Există șansa ca situația de care te temi să nu fie atât de rea pe cât ți-ai imaginat. Iar cu fiecare pas înainte pe care-l faci vei avea mai multă încredere în tine când va fi nevoie să treci din nou prin situații similare.
- Învață să te relaxezi. Apelează la yoga sau răsfață-te cu un masaj profesionist. Aceste metode de relaxare te pot ajuta să-ți reglezi respirația și să-ți detensionezi corpul.
- Mănâncă sănătos. Este recomandat să consumi multe fructe și legume și să eviți alimentele bogate în zahăr.
- Redu cantitatea de cafea, întrucât cofeina poate crește nivelul de anxietate.
- Consumă alcool cu moderație. Acest sfat nu mai are nevoie de explicații suplimentare, cu toții știm efectele excesului.
Salvează acest articol și recitește-l ori de câte ori ai nevoie și adu-ți aminte că anxietatea este o reacție naturală a corpului la anumite schimbări. Cu sau fără ajutor de specialitate, învață să-ți gestionezi simptomele ca să ai viața pe care ți-o dorești!