Calm sau furtună în jurul persoanelor dificile? Tu ce alegi?

Calm sau furtună în jurul persoanelor dificile? Tu ce alegi?

Trebuie să recunoaștem că în jurul persoanelor dificile ne este (foarte) greu să păstrăm o doză mare de calm. Există două motive principale pentru care acest lucru se întâmplă: suntem empatici sau ne pasă prea mult.

Calm sau furtună? În esență nu sunt decât niște alegeri.

De cele mai multe ori persoanele dificile au ales. Poate nu i-a ajutat nici educația primită în copilărie, poate n-au fost conștienți de alegerile lor, dar cu trecerea timpului alegerea schimbării a devenit doar opțiunea lor.

Persoanele dificile sunt, în general, persoane agitate care consideră că doar agitându-se pot rezolva lucruri. Ele nu cunosc un alt fel de a fi. Probabil au încercat să-și păstreze calmul cândva dar nu le-a ieșit pentru prea mult timp și, automat, n-au putut rezolva nimic. Ca atare, nici n-au mai încercat de atunci să rămână calmi.

Și totuși nu este imposibil să îți păstrezi doza de calm

Cum spuneam la început, există două motive principale pentru care nu reușești să-ți păstrezi calmul: ești o persoană empatică sau îți pasă prea mult. Mai jos voi prezenta soluții pentru ambele variante.

1. Ești empatic(ă)

Mergând pe varianta că ești o persoană empatică, agitația pe care o manifestă persoanele dificile ajunge și la tine inevitabil.

Pentru că ești o persoană extrem de sensibilă și de atentă la nevoile celorlalți, instinctul tău este să iei totul asupra ta, inclusiv haosul din jurul altor persoane.

Soluția? Nu mai face asta! Nu-ți spun să nu mai empatizezi, asta ar fi imposibil. Așa ești tu și nimic nu va putea schimba asta. Nici n-ai avea de ce s-o faci, pentru că asta te face special(ă).

Stai departe de oamenii dificili. Nu-i vei putea ajuta cu nimic, iar ei te vor bombarda cu sentimentele negative.

2. Îți pasă prea mult

În cazul acesta s-ar putea, cu puțin efort, să ajungi să nu-ți mai pese. Pune în balanță tot ceea ce-ți oferă o anumită persoană dificilă și ai să vezi că nu prea ieși în câștig. Cu cât îți pasă mai mult de o persoană imatură, care nu poate să-și țină emoțiile în frâu, cu atât nu vei face altceva decât să-ți risipești energia.

O persoană dificilă nu a ajuns așa peste noapte. Ea s-a format așa în ani.

Încearcă să înțelegi că dacă îți pasă de persoana respectivă, cel mai bun mod de a o ajuta este să faci tot posibilul să nu-ți mai pese de furtuna din jurul lor. Păstrează-ți calmul și, într-un final, vei reuși să transmiți acest calm și persoanei în cauză.

Abia atunci, când persoana respectivă se va simți calmă în preajma ta, vei putea să comunici eficient cu ea.

Tu ce alegi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *