Este foarte ușor să te lași cuprins(ă) de frică și să crezi că nu poți reuși să-ți învingi temerile. Dar asta se întâmplă doar pentru că faci mai multe greșeli. Voi vorbi mai departe despre șase dintre ele, pentru care îți voi oferi și soluții.
Frica, un instinct de bază al naturii, care ne apără de pericole, te împiedică să încerci lucruri noi, să faci cunoștință cu oameni noi sau să explorezi teritorii noi. Pe scurt, frica nu-ți dă voie să-ți trăiești viața așa cum ți-ai dori.
De ce ne este frică?
În general, frica apare din cauza felului în care privim lucrurile și din cauza gândurilor ce ne trec necontrolat prin minte. De cele mai multe ori, aceste gânduri sunt distructive și ne provoacă o frică irațională, greu de controlat. Însă nu este imposibil. Cu un pic de efort zilnic, în timp, poți înlocui aceste gânduri cu niște obiceiuri sănătoase.
1. Nu oferi o explicație clară fricii tale
Cât timp nu conștientizezi care este cauza pentru care apare frica, aceasta nu va face decât să te cuprindă din ce în ce mai mult și să devină foarte greu de controlat.
Ce ar trebui să faci:
În loc să încerci să scapi de frică ocolind pericolul, stai câteva minute și încearcă să-ți dai seama ce te sperie atât de mult și dacă nu cumva ai trecut printr-o experiență care ar fi putut să te traumatizeze și să reacționezi disproporționat din cauza trecutului.
2. Ții frica în tine
Ești o persoană introvertită? Sau îți este rușine să vorbești despre problemele tale cu alte persoane? Atunci s-ar putea să-ți fi format un loc special, acoperit bine, unde să-ți depozitezi fricile. Numai că, acel loc are și el o limită. Cu timpul se umple și fricile încep să iasă la suprafață. Și cu cât ai adunat mai multe frici, cu atât devin mai greu de controlat când își fac simțită prezența.
Ce ar trebui să faci:
Vorbește! Vorbește cu partenerul/partenera, vorbește cu un prieten, vorbește cu o rudă apropiată și, fără frică, vorbește cu un psiholog dacă simți nevoia. Nu este nicio rușine.
3. Acorzi prea multă atenție unor lucruri care te țin blocat(ă)
Dacă pui doar răul în față, atunci nu vei avansa niciodată.
Ce ar trebui să faci:
Nu mai pune răul înainte. Privește lucrurile în perspectivă.
Te invit să citești două articole, unul despre cum poți să scapi de negativism și celălalt despre cum să rămâi un om pozitiv în momentele grele. Vei găsi sfaturi care au funcționat la mine și poate te vor ajuta și pe tine.
4. Interpretezi greșit puținele informații pe care le ai
În general este bine să tragi concluzii bazate pe cât mai multe informații. Altfel, chiar dacă întâmpini ceva ce poate fi rezolvat ușor, frica și deciziile pripite nu-ți permit să treci cu bine peste probleme.
Ce ar trebui să faci:
Pune-ți întrebări! Află de unde ai dobândit o anumită frică! Ce evenimente și întâmplări au ajutat la crearea ei? Privește totul cu alți ochi! Poate vei realiza că, odată cu dezvoltarea ta ca om, ai mai multă încredere în tine și ai dobândit abilități noi care să te ajute să faci lucrurile altfel și mai bine decât ultima dată.
5. Încerci să îndepărtezi frica
Când încerci să negi o frică, când încerci să o îndepărtezi sau când încerci să nu te gândești la ea, atunci aceasta devine mai puternică.
Ce ar trebui să faci:
Îndepărtarea fricii poate funcționa pentru o perioadă scurtă și te poate ajuta să nu te blochezi complet când ar trebui, de fapt, să iei măsuri. Însă este mult mai util să accepți frica. Să accepți că este acolo, dar să te concentrezi mai mult asupra aspectelor pozitive decât asupra celor negative.
6. Complici lucrurile mai mult decât trebuie
Dacă tu crezi că trebuie să faci un gest uriaș, eroic și riscant pentru a-ți depăși frica, atunci asta te poate descuraja. Rezultatul este, de cele mai multe ori, mai multă frică și nicio măsură luată.
Ce ar trebui să faci:
O modalitate mai utilă de a rezolva lucrurile este să nu faci totul dintr-o dată. Încearcă să faci un mic pas înainte astăzi (mâine cel târziu). Poți să faci primul pas cât de mic îți dai voie, important este să-l faci. Cel mai important lucru este să începi să mergi în direcția bună. Primii pași sunt mai grei, până prinzi mișcarea. După care o să-ți dai seama că lucrurile nu trebuie complicate și că, de cele mai multe ori, problemele au o rezolvare simplă. Așa vei căpăta și mai multă încredere în tine și-ți vei mări și zona de confort.
3 Comments
[…] Cu toate astea, indiferent de educația primită, un factor decisiv asupra felului în care reacționează oamenii îl reprezintă frica și cum îi fac față. […]
[…] poți contrazice, e dreptul tău, dar acele gânduri negative nu sunt ale tale. Sunt ale fricilor tale. Sunt ale anxietății tale. Sunt ale neîncrederii în propriile forțe. Sunt ale oricărui factor […]
[…] sine și stimă de sine nejustificat de scăzută, ceea ce duce adesea la conflicte intrapersonale, frică patologică, rușine, anxietate și sentimente de vinovăție […]