De ce și cum să depășești frica de a ieși în evidență

De ce și cum să depășești frica de a ieși în evidență

Să lămurim rapid partea cu „de ce să-ți depășești frica de a ieși în evidență?” și apoi să mergem mai departe: Pentru că nu-ți dă voie să te dezvolți, să evoluezi, să ai succes!

Frica de a ieși în evidență sau sindromul Solomon

Cunoscută și sub denumirea de sindromul Solomon, frica de a ieși în evidență apare adesea la persoanele care au o stimă de sine și încredere în sine scăzute, necesitand aprobare continuă din exterior pentru a funcționa zilnic.

De ce le este frică oamenilor să iasă în evidență?

În princiu, din cauza conformității. Oamenilor le este frică să-și spună propriile opinii și să fie judecați după acestea. Le este frică să nu fie dați deoparte de societate, să nu fie văzuți ca niște proscriși.

Sau din cauza timidității. A fi prea timid pentru a ieși în evidență și a te teme să nu fii criticat, sau chiar mai rău, de a fi luat la mișto, te poate împiedica din a face ceea ce trebuie pentru a putea evolua ca persoană.

Cum să îți depășești frica de a ieși în evidență?

Eși într-o mulțime de grupuri de Facebook și nu faci altceva decât să observi ce fac alții? Interacționezi rar sau deloc? Ai pândit din umbră, ai citit postările altor oameni, dar ți-a fost teamă să contribui cu părerile sau opiniile proprii pentru că nu ești sigur(ă) cum vei fi privit(ă)? Te uiți la postările lor și te simți cumva „sub nivelul lor”?

Refuzi să vorbești în public pentru că ești prea speriat(ă) să fii privit(ă) în timp ce îți expui ideile sau îți susții o cauză?

Dacă te-ai simțit descris(ă), iată câteva sfaturi pentru a-ți depăși frica de a ieși în evidență.

Nu te mai judeca atât de aspru

Există o parte a fricii tale care este total naturală. Aceasta este un mecanism de supraviețuire de bază. Cu toții avem o programare primitivă, concepută pentru a ne asigura că rămânem parte a „tribului”, că nu ne remarcăm ca fiind diferiți și să nu putem fi dați la o parte în niciun fel.

Și, pentru a avea succes în viață, trebuie să fii pregătit(ă) să ieși în evidență destul de des.

Iartă natura că te-a lăsat cu acest mecanism de supraviețuire și află că totuși îl poți „păcăli” și „dresa”. Poți întrerupe tiparul de stres învățând să te calmezi înainte de a fii nevoit(ă) să ieși în evidență. Obișnuiește-te cu ieșirile din zona de confort. Obișnuiește-te cu disconfortul, pentru că acesta va dispărea odată cu micile victorii. Nu uita, fiecare pas în afara zonei de confort este o victorie.

Nu te mai lupta cu părțile din tine care vor să stea ascunse

Părțile acelea vor doar ca tu să fii în siguranță. Și, oricât ai vrea, nu le poți ignora la nesfârșit. Vorbește cu tine, vorbește cu acele părți ale tale care se tem de schimbări, care se tem de provocări noi și, uneori, care se tem nejustificat. Spune-le că este în regulă, că ești gata să le înțelegi.

Temerile lor pot fi adânc îngropate în subconștientul tău, așa că iată o modalitate ușoară de a le aduce la lumina zilei, astfel încât să le poți lăsa să plece.

Recunoaște momentele în care te cuprinde frica

Părțile copilului afectat care fac parte din tine sunt cele care se declanșează atunci când te cuprinde frica de a ieși în evidență. Dintr-o dată, sistemul tău este inundat de fricile unui copil, cu acces doar la resursele unui copil și te simți incredibil de vulnerabil(ă) și expus(ă).

E complicat să pui în fața unei audiențe, fie ea și virtuală, un copil de 5 ani și să te aștepți să se descurce ca un adult. Unui copil îi este frică de respingere pentru că imediat va crede că este vina sa, că nu e suficient de bun sau că este ceva în neregulă cu el. Un adult cu un trecut plin de cicatrici se comportă la fel.

Fă pași pentru înlăturarea fricilor

Uneori, aducerea unei amintiri în prim-planul conștient, pentru a o putea vedea dintr-o perspectivă de adult, te va elibera de frică.

Adesea însă, acest lucru nu este suficient pentru că fricile nu fac parte din mintea ta logică, rațională, ci ele sunt parte a laturii emoționale. Va trebui să fii un pic viclean(ă) cu mintea ta rațională, s-o păcălești pentru a le ajunge la cicatricile emoționale pentru a le vindeca.

Foarte des, de asemenea, vei avea nevoie de sprijinul unui profesionist și de o altă pereche de ochi înainte de a putea recunoaște cu adevărat ce se întâmplă, unde în trecutul tău își are rădăcinile frica de a ieși în evidență, de ce a apărut și ce trebuie să faci pentru a o înlătura, astfel încât să poți fii adultul inteligent și plin de resurse pe care l-ai pregătit o viață întreagă, dar pe care nu-l lași să iasă în față.

Înțelege că și evitarea unei situații înseamnă de fapt să ieși în evidență

Și dacă îți este greu să-ți confrunți fricile și cicatricile, poți crede că să rămâi în anonimat este cea mai bună soluție. Nimic mai fals!

Într-o mulțime cvasi-omogenă, știi cine iese în evidență? Exact, cei care stau pe margine crezând că nu-i observă nimeni. Chiar dacă acea „margine” poate fi chiar propria ta casă, unde te consideri în siguranță, mulțimea tot te va observa. Mai bine spus, îți va observa lipsa.

Și ce crezi tu că se va întâmpla în lipsa ta?

  • Vei fi privit(ă) într-un mod pozitiv? Slabe șanse.
  • Vei fi lăudat(ă) pentru ideile tale? Care idei?
  • Îți va fi apreciată viziunea? Care viziune?
  • Îți va fi luată în considerare părerea? Care părere?

Nu mă înțelege greșit, nu te condamn că nu vrei să faci parte din mulțime, ba din contră. Te încurajez să fii tu, așa cum ești tu de fapt, unic(ă) în felul tău. Dar, dacă oricum ai da-o tot ieși în evidență, de ce să nu te prezinți ca un învingător?

Învinge-ți fricile și prezintă lumii cea mai bună versiune a ta. Aceea pe care, de frica de a ieși în evidență, o ții doar pentru tine.

2 Comments

  1. […] Frica de eșec, teama de a nu fi suficient de bun, teama de responsabilitate, teama de succes, teama de a lua decizii, teama de repercusiunile acțiunii, teama de represalii, teama de respingere etc., pot opri o persoană din a lua măsuri. […]

  2. […] de respingere, frica de a fi părăsit(ă), frica de a fi înșelat(ă), frica de singurătate, frica de a ieși în evidență, frica de viitor, frica de a pierde sursa de venit, frica de a nu avea bani deloc, frica de a fi […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *