Fiecare dintre noi a întâlnit de-a lungul vieții diverse tipuri de persoane toxice. Ele pot fi întâlnite oriunde, pe stradă, la muncă, în propria casă. Aceste persoane pot fi cunoștințe, prieteni sau chiar rude. Cu certitudine ai avut de-a face cu oameni care au tendința de a-și proiecta asupra ta toate neplăcerile, frustrările și eșecurile lor. Astfel de persoane nu se vor feri să obțină avantaje de pe urma ta. Pentru ei nu există termenul de corectitudine, sinceritate, adevăr și valori morale. Te vei simți pus(ă) în diferite situații jenante, fără să-ți dai seama sau îți vei da seama prea târziu pentru că îți vine greu să crezi că o persoană dragă ție poate fi toxică de fapt.
Cum se manifestă o persoană toxică?
O persoană toxică este oricare persoană al cărei comportament provoacă negativism, sentimente și emoții neplăcute. De cele mai multe ori, oamenii care sunt toxici se confruntă cu propriile lor probleme și traume. Pentru a face acest lucru, acţionează într-un mod prost, care îi supără și afectează pe ceilalți.
Chiar și atunci când te simți puternic(ă), dacă ai în jur oameni toxici, aceștia vor găsi o modalitate de a-și împrăștia toxicitatea în sufletul tău și de a-ți afecta starea de spirit.
Probabil ca și tu te-ai convins, în sinea ta, că oamenii toxici din jur nu au cum să te afecteze. Cât timp ai astfel de persoane în preajmă, este imposibil să te ferești de toxicitatea lor. Modul în care aceste persoane toxice reușesc să intre pe sub pielea ta și să te facă sa îți pui la îndoială deciziile și stările este extrem de subtil. Există persoane care au aceste comportamente deliberat, dar există și persoane care nu sunt conștiente de propria lor toxicitate. În orice caz, fie că o fac intenționat sau nu, aceste comportamente sunt extrem de nocive.
Tipuri de persoane toxice
Cel mai probabil ai citit deja despre o parte din tipurile de persoane toxice de mai jos. Dar, crede-mă când îți spun, că există multe alte tipuri pe care nu le găsești în nicio carte de psihologie. Pentru aceste tipuri de persoane toxice am folosit termenii care consider eu că le-ar descrie cel mai bine caracterul.
Tipuri „clasice” de persoane toxice
Pesimistul
Dacă ai în jur persoane pesimiste, este inevitabil ca la un moment dat să nu începi să îți pui la îndoială propriile decizii.
Aceste persoane, în mod conștient sau nu, nu fac altceva decât să distrugă vise. Din cauza perspectivei lor asupra vieții, vor găsi mereu mii de motive pentru a vedea partea goală a paharului. Iar în loc să încerce să găsească soluții la probleme, acestea îți vor arăta numai obstacolele și te vor face să-ți pierzi încrederea în șansa ta. De ce? Pentru că ei știu că nu pot reuși. Atunci cum ai putea tu?
Arogantul
Unei persoane arogante îi face o deosebită plăcere să se lege de ceilalți și să-i intimideze. O astfel de persoane prezintă, pe lângă toxicitate dusă la extrem, și atât de multă încredere în sine încât pretinde că este cel mai bun. Clar mai bun decât cei din jurul său.
Cine interacționează cu o astfel de persoană se expune în mod gratuit la multe umilințe și momente neplăcute. Doar nu crezi că o persoană arogantă știe ce înseamnă empatia?
Victima
Acest tip de persoane toxice nu sunt niște victime reale. „Victima” este acea persoană care găsește întotdeauna scuze și motive ca să se sustragă de la consecințele propriilor fapte.
Întotdeauna altcineva este de vină pentru toate relele și necazurile din viața sa. Oricât de multe evidențe ar avea în fața ochilor, victima nu este niciodată dispusă să se schimbe pentru a-și transforma viața în bine. Nu e mai simplu să arate cu degetul?
Invidiosul
Din nefericire, nu este așa de greu să găsești oameni invidioși în jurul tău. Îi regăsești printre prieteni și chiar și în propria familie.
Din fericire însă, nu este așa greu să depistezi acest tip de persoane toxice. Invidiosul are mereu gânduri negative și îi critică în mod constant pe ceilalți.
Ai realizat ceva cu care să te mândrești? Ai grijă să nu afle invidiosul, pentru că reacția sa este întotdeauna neplăcută. Se întristează și se supără, pentru că nu suportă gândul că tu ai putea realiza ceva ce el n-a reușit, iar pentru asta va face tot posibilul să-ți diminueze amploarea realizărilor. Dacă el nu poate crește, măcar să te tragă pe tine în jos, nu?
Bârfitorul
Oamenii sunt făcuți să comunice.
Unii oameni sunt făcuți să comunice mai mult decât ceilalți.
Și apoi avem și bârfitorul, pentru care singura plăcere este să-i vorbească de rău pe ceilalți. Și îi place intriga, mai ales aceea inventată de el. Fii sigur(ă) că dacă bârfește cu tine, te bârfește și pe tine. O astfel de persoană toxică nu se poate abține.
Scandalagiul
Orice persoană lipsită de respect este o companie enervantă. O persoană care, pe lângă faptul că este lipsită de respect, mai este și impulsivă, este aproape întotdeauna predispusă la scandaluri. Pur și simplu, prin felul său de a se comporta, pare că le caută. Și te va trage și pe tine în acele scandaluri, indiferent de cum vei reacționa. Singura modalitate prin care poți evita scandalurile provocate de acest tip de persoane toxice este să te distanțezi de ele.
Veșnicul nemulțumit
Acest tip de persoană are două replici pentru orice lucru bun din viața sa: „Se putea și mai bine…” și „Dar X-ulescu de ce are (ceva) mai mult/mai bun ca mine?”, sau variațiunea „Dar de ce tu ai și eu nu?”. Aici se simte direct toxicitatea persoanei veșnic nemulțumite. Și, din păcate, în mod inconștient, acest tip de caracter poate fi ușor preluat de cei din jur.
Luptă pentru ceea ce-ți dorești, dar nu uita să te și mulțumești cu ceea ce ai în acest moment. Recunoștința permanentă te ajută să duci o viață fericită.
Manipulatorul
Atrăgător și prietenos din fire, uneori chiar rezervat, manipulatorul poate fi foarte plăcut la o primă impresie.
Însă după contactul cu un manipulator, uneori chiar imediat, te cuprinde neliniștea, te simți epuizat(ă) sau te cuprinde o stare de rău greu de explicat.
Manipulatorul este, prin natura sa, un bun actor. El are mai multe fețe, putând fi atât o persoană extrovertită (sociabil, seducător, educat, altruist) cât si o persoană timidă, autoritară sau chiar tiranică. Manipulatorul poate trece de la un rol la altul în câteva secunde. El poate fi, dacă rolul o cere, și foarte amuzant și foarte original.
Iar dacă n-ar fi un actor bun, n-ar fi nici un manipulator bun. De aceea este una dintre cele mai periculoase persoane toxice.
Mincinosul
După cum deja știi, minciuna este elementul de bază pentru acest tip de persoane toxice. Mincinosul are un talent de a denatura realitatea în favoarea sa.
Chiar dacă la începutul relației cu un astfel de om minciunile pot părea nevinovate, cu timpul vei ajunge să pui la îndoială orice îți va spune această persoană. Încrederea în ea îți va scădea cu fiecare „minciunică”, pentru că pur și simplu ajungi să nu-ți mai dai seama când spune adevărul și când minte.
Tipuri „moderne” de persoane toxice
Aghiotantul
Este acea persoană care stă mai mereu pe lângă o persoană toxică, fie că vorbim despre un invidios, un arogant, un scandalagiu, un bârfitor, etc. Și nu numai că stă pe lângă acea persoană, ci îi și încurajează toxicitatea.
Aghiotantului îi face plăcere să se afle în această postură, crezând că este un maestru manipulator. Realitatea însă este cu totul alta. Fără „eroul” său, aghiotantul n-ar fi nimic. Și, să fim sinceri, poate ar fi mai bine așa pentru restul lumii.
Bunul samaritean
Bunul samaritean reprezintă o parabolă spusă de Iisus Hristos unui credincios de-al său. Bunul samaritean (o persoană din provincia palestiniană Samaria) a fost un bărbat care a oferit ajutor atunci când nimeni nu a făcut-o. Povestea și morala care derivă din ea au avut drept scop să-i învețe pe oamenii să fie mai milostivi.
Cum poate fi o astfel de persoană una toxică? Când ajutorul oferit este urmat de: scos ochii, reproșuri, pretenții nejustificate. Nu e mai bine să te lipsești de ajutorul unui astfel de „bun samaritean”?
Șantajistul
Ai grijă cui te destăinui! S-ar putea ca unele confesiuni să fie folosite împotriva ta. Șantajistul va profita de orice ocazie și se va bucura de orice mic lucru pe care n-ai vrea să-l afle lumea, pentru că va aștepta un moment când va vrea să obțină ceva de la tine și te va șantaja exact cu ceea ce știe că te-ar răni cel mai mult.
Psihologul de ocazie
Nu de puține ori apelăm la cei din jur pentru sfaturi. De cele mai multe ori acest demers este binevenit și poate rezolva o grămadă de probleme. Dar ai grijă la cine apelezi!
„Psihologul de ocazie” este acea persoană care, aparent, dă mereu cele mai bune sfaturi. Numai că această persoană niciodată nu dă sfaturi adaptate nevoilor tale, nici măcar adaptate situației tale. Dacă ai putea să asculți toate sfaturile date vreodată de această persoană, vei vedea că sunt mereu aceleași, indiferent de persoană, indiferent de situație. Ori un psiholog adevărat știe că fiecare persoană este unică și se adaptează în consecință.
Iar dacă nu-i urmezi orbește sfaturile, „psihologul de ocazie” te va trimite să mergi la psiholog. Sau chiar la psihiatru, dacă el consideră că ai avea nevoie și de medicamente ca să te faci bine. El știe mai bine, nu?
Dar știi ceva? El nu va apela niciodată la ajutorul unui psiholog adevărat „pentru că nu este nebun”.
Credulul
Există persoane care sunt din fire mai naive. Ele cred foarte ușor ceea ce le spun oamenii pe care îi cunosc de mult timp. Ba chiar, nu de puține ori, tind să creadă orbește și persoane pe care abia le-au cunoscut doar pentru că acestea știu să „vândă” orice.
În general, acest tip de persoane sunt inofensive, fiind toxice mai mult pentru propria persoană din cauza naivității. Dar ele devin niște persoane toxice pentru cei din jurul lor atunci când, în loc să judece evenimentele obiectiv, ele aleg să creadă pe altcineva în detrimentul altcuiva. Și cum la jocurile de noroc se mai și pierde, ele nu aleg întotdeauna corect. Chiar dacă adevărul este la tine, credulul va merge pe varianta care i-a fost vândută mai bine. Și de regulă vinde mai bine cineva care trebuie să înflorească o situație.
Vânzătorul
În esență, vânzătorul este o variațiune a manipulatorului. În timp ce manipulatorul știe să manevreze oamenii, vânzătorul știe să manevreze povești astfel încât acesta să iasă mereu personajul pozitiv sau să transforme orice situație într-un câștig personal.
Dacă în retail un astfel de om ar ajunge în topul angajaților, în viața de zi cu zi acesta nu este altceva decât o persoană toxică de la care ar fi bine să nu cumperi niciodată nimic.
Nevinovatul
Știi persoana aia care niciodată n-a făcut nimic (rău)? Deși lucrurile care i se întâmplă nu sunt dintre cele mai plăcute, nevinovatul nu-și asumă niciodată consecințele propriului comportament și mereu va da vina pe cei din jur pentru toate lucrurile rele din viața sa.
Demodatul
Cu trecerea anilor, lumea evoluează. Însă nu toți oamenii vor să evolueze. Unii rămând atât de bine blocați în zona lor de confort încât îi vor critica și jigni pe toți cei care nu sunt ca ei. Mereu vor găsi câte ceva de comentat cu privire la noile generații. Și n-ar fi o problemă dacă s-ar limita la a bârfi cu alții ca ei sau pur și simplu și-ar vedea de propria viață în liniște.
Demodatul devine toxic atunci când intră cu bocancii în viața celor care n-au rămas blocați în trecut și au ales să evolueze. Demodatul îți va spune cum se face un anumit lucru, cum ar trebui să gândești, cum ar trebui să vorbești, etc. Și, eventual, începe și cu „pe vremea mea…”. Și dacă nu faci ca el fii sigur(ă) că îți va spune ceva de genul „faci cum vrei…” și apoi se va supăra pe tine. Dar tu vezi-ți de evoluția ta, nu te lăsa afectat(ă) de un om care alege să rămână blocat în trecut.
Omul cu dublu standard
Acest tip de persoane toxice îți va reproșa multe, chiar și faptul că tu nu răspunzi la telefon. Îți va spune că ești o persoană rea pentru că nu îți faci timp pentru relația voastră extrem de importantă. Dar dacă el nu îți raspunde la telefon, fii sigur(ă) că îți va spune că a avut puțină treabă, iar tu nu ai de ce să te superi.
Pretențiosul
Este o variațiune un pic mai toxică a veșnicului nemulțumit. El, pe lângă că nu va fi niciodată mulțumit de nimic, are și standardele atât de sus încât nici măcar nu ar fi posibil să fie vreodată mulțumit de ceva.
Acest tip de persoane toxice nu-și limitează niciodată pretențiile la propria persoană. Ele vor mereu imposibilul și de la cei din jurul lor. Dacă e nemulțumit de ceva, fii sigur că te va face să crezi că ceea ce faci nu este niciodată bine și ceea ce ai nu este niciodată suficient. Ai grijă să nu cazi în plasa lui!
Miserupistul
După cum poți deduce, miserupistul este acel tip de persoane toxice căruia i se… căruia nu îi pasă de nimic. Va zice orice îi trece prin cap, fără filtru, va face mereu doar ceea ce vrea, indiferent de consecințe și va lua în derâdere sentimentele oricui nu e la fel.
Fii sigur(ă) că dacă îți pasă de ceva, ești o țintă ușoară pentru un miserupist. Fii cu ochii în patru!
Stockholmistul
Nici tu nu poți să înțelegi acele persoane care, deși au fost abuzate (verbal sau fizic) rămân lipite de abuzatori? Nici eu.
Stockholmistul nu poate avea o relație normală cu cei din jurul său pentru că nu se poate desprinde de abuzuri și, în mod inconștient, le va căuta mereu, de cele mai multe ori devenind chiar el un abuzator.
Mesianicul
Știi bancul cu Bulă care o ajută pe bătrânică să traverseze strada deși ea nu vrea? Cam așa este și cu mesianicul. Acest tip de persoane toxice este o variațiune a bunului samaritean.
Mesianicul va sări mereu în ajutorul celorlalți, indiferent dacă acele persoane vor sau nu să fie ajutate, indiferent dacă au sau n-au nevoie de ajutor.
Mesianicul, în loc să te întrebe cum să te ajute, va face doar ce vrea el. Și dacă nu ești de acord cu felul său, se va supăra și-ți va scoate ochii pentru ajutorul pe care nici măcar nu ți l-ai dorit.
Băgăciosul
Un început de bârfitor, băgăciosul vrea mereu să facă parte din viața tuturor. Acesta vrea să știe tot ce mișcă în jur, vrea să fie la curent cu toate noutățile și nu va ține cont dacă ai sau nu chef de el.
Scopul său nu este neapărat bârfa, cât dorința lui de a afla tot ce se poate despre toată lumea. Nu este la fel de toxic ca bârfitorul, dar ai grijă cât îi permiți să intre în viața ta pentru că îți va fi greu să-l scoți.
Dirijorul
Deși n-are (neapărat) treabă cu muzica, dirijorul va face tot ce îi stă în putință să dirijeze viața celorlalți.
Dacă îi ceri vreodată un sfat, el va profita de ocazie și va încerca să-ți dicteze cum ar trebui să-ți trăiești propria viață. Ai grijă cui ceri sfaturi și, mai ales, ai grijă ce sfaturi alegi să urmezi.
Negaționistul
Acest tip de persoane are reacții exagerate, pentru ca apoi să se comporte ca și cum nimic nu s-ar fi intamplat.
Această persoană nu va vorbi niciodată despre cele întamplate. Ba din contră, ea se va preface că totul este în regulă și va nega orice rău ți-ar fi făcut. Iar dacă vei încerca să discuți cu ea despre cele întâmplate, îți va spune că exagerezi sau că ar trebui sa treci peste.
Dar cum ai putea să treci peste, când persoana care ți-a făcut rău neagă realitatea?
Cum să te descurci cu persoanele toxice?
Persoanele toxice sunt acele persoane care tot timpul vor atenție, îți mănâncă timpul și se hrănesc cu energia ta. Te intristează, te obosesc, și te enervează. Îți pun la îndoială toate faptele, îți critică toate deciziile și niciodată nu vor recunoaște că au greșit. Ba chiar fac pe inocenții, se miră când îi confrunți cu adevărul și mereu vor încerca să întoarcă orice situație împotriva ta, să dea vina pe tine.
Cunoști astfel de persoane? Rude, prieteni, cunoștințe? Cum să nu.
Dar nu știi cum să te descurci cu ele? În funcție de cât de serioasă e problema, există mai multe moduri de a face față persoanelor toxice din viața ta.
Intenții bune, rezultate rele
Cel mai greu să îți dai seama că o persoană este toxică atunci când aceasta are intenții bune, chiar dacă rezultatele sunt rele.
Tocmai pentru că persoana în cauză are intenții bune îți este greu să iei o decizie cu privire la relația voastră. Tuturor ni se întâmplă să ne iasă ceva pe dos sau să avem rezultate mai puțin dorite. Dar, privind în perspectivă, cu cât acest comportament de intenții bune și rezultate rele este mai „vechi”, cu atât este mai sigur să etichetezi persoana ca fiind una toxică și să îți vezi de viața ta în liniște, fără ajutorul acesteia.
Nu prelua problemele
Cel mai greu îți este atunci când pui la suflet problemele oamenilor toxici. Te încarci cu energie negativă, iar acest lucru îți afectează atât starea de spirit cât și randamentul zilnic.
Trebuie să găsești putere în tine pentru a-ți schimba atitudinea față de aceste persoane. Dacă nu s-a întâmplat nimic grav în ultima vreme, vezi-ți de propria viață în liniște. Lasă-i să spună ce vor, pentru că oricum dialogul cu ei este aproape imposibil. Nu-ți mai strica liniștea și nu-ți mai întrerupe viața pentru ele.
Chiar dacă îți este greu, impune limite
Multe gesturi făcute de persoane toxice pot părea mărunte și nesemnificative. Ai putea crede că să ignori aceste mici gesturi este cea mai bună alegere. Numai că, cu timpul vei vedea că aceste gesturi sunt doar baza comportamentului toxic general. Pentru că le-ai permis aceste gesturi, persoanele toxice și-au permis din ce în ce mai multe până când ceea ce părea mărunt și nesemnificativ s-a transformat în ceva copleșitor.
De aceea, chiar dacă îți este greu să impui niște limite, ele devin extrem de necesare când ai de-a face cu persoane toxice. Impune limite, pentru că astfel de persoane îți pot acapara viața. Ți-e teamă că se vor supăra? Chiar dacă nu vor recunoaște direct, cu siguranță se vor supăra, pentru că le limitezi „distracția”. Dar oricum persoanele toxice se supără și fără un motiv anume. Așa că, de ce să nu-ți fie ție mai bine?
Ține minte! O persoană toxică nu se schimbă niciodată. Ea va schimba victima și va da vina pe oricine altcineva. Nu poate vedea răul din faptele lor, dar își va face mereu timp să-l găsească în toate gesturile tale. Iar când o persoană toxică nu te mai poate controla, va încerca să controleze felul în care te văd ceilalți. Minciunile vor părea nedrepte, dar încearcă să mergi înainte. Ai încredere că ceilalți vor vedea adevărul așa cum l-ai văzut și tu. Dacă nu vor reuși, n-ai de ce să-ți complici viața, pentru că deja au decis să devină și să rămână un credul.