Nostalgia, o ciocolată dulce dar amară

Nostalgia, o ciocolată dulce dar amară

Viața se desfășoară în mod normal pentru o lungă perioadă de timp, apoi auzi o melodie, simți un anume parfum sau pur și simplu doar stai singur(ă) și, din senin, te apucă nostalgia.

Te lași condus(ă) de nostalgie spre amintiri din trecut, despre oameni apropiați, prieteni, persoane dragi, cum erau părinții tăi când erai doar un copil, alte rude, frați, locuri pe care le-ai vizitat, experiențe pe care le-ai trăit și, mai ales, cum erai tu când erai doar un copil.

Un pic de nostalgie face bine, prea multă strică

Știi că acele vremuri s-au dus. Ele fac parte din trecutul tău și atât. Acele momente nu mai pot fi aduse în prezent.

Le poți retrăi, desigur, dar de ce ai vrea să faci acest lucru?

Îți spun eu de ce: pentru că ne place ceea ce simțim în acele momente.

De ce iubești nostalgia?

Pentru că îți oferă un moment de relaxare și îți permite să te desprinzi de rutina zilnică.

Pentru că te umple cu acele amintiri vechi dulci și, pentru o clipă, poți retrăi unele dintre cele mai frumoase momente de care ai avut parte de-a lungul vieții.

Pentru că îți oferă o pace interioară pe care, de cele mai multe ori, prezentul nu ți-o poate oferi.

Dar oare nu te păcălești?

Principalul beneficiu pe care ți-l oferă nostalgia este detensionarea. Te rupi de tristețea prezentului și aterizezi într-un loc fericit. Dar oricât de plăcut ar fi sentimentul de nostalgie, te face să te simți gol pe dinăuntru.

Momentele de nostalgie te fac să te simți fericit(ă), dar te pot și întrista dacă petreci prea mult timp în trecut. Nostalgia este ca o ciocolată, dulce și amară în același timp.

Cu cât înaintăm în vârstă și se adună greutățile vieții pe umerii noștri, tindem să înfrumusețăm trecutul pe care l-am avut. Mintea noastră are talentul să mai blocheze din amintirile neplăcute și, nu de puține ori, să rescrie istoria. Astfel, când retrăim un moment din trecut, ajungem uneori să ne păcălim, pentru că este posibil ca ceea ce retrăim să nu fie real.

Știu, sunt unele momente pe care ai vrea să le retrăiești așa cum au fost ele, iar pe altele să le poți schimba. Dar ține minte că nu poți schimba trecutul. Poți doar să înveți din el și să mergi înainte. Petrece cât mai puțin timp în trecut, fă-ți amintiri noi și nu uita să trăiești în prezent. Un pic de nostalgie îți face bine, dar prea multă îți împiedică dezvoltarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *