Depresia și nesiguranța vin mai mereu la pachet cu o doză serioasă de negativism, dar, din păcate, nu sunt singurii factori care te fac să fii o persoană negativistă. Evenimentele din viața ta, problemele nerezolvate, tipul de personalitate, abuzul verbal și abuzul fizic sunt cauze cu efecte pe termen lung. Ca multe lucruri în viață, negativismul poate deveni un obicei. Critica frecventă, gândurile cinice și negarea pot încuraja tristețea.
Așadar, cum poți scăpa de negativism?
Mai multă mișcare
Multe locuri de văzut, și mai multe lucruri de făcut, energie de consumat. Așa se eliberează mai multe endorfine în organismul tău.
„Endorfinele sunt substanțe chimice produse în mod natural de sistemul nervos pentru a face față durerii sau stresului. Ele sunt numite, adeseori, substanțe chimice care te ajută „să te simți bine”, deoarece acționează ca un calmant al durerii și ca un stimulent al fericirii.” (sursa: doc.ro)
Cine ar fi crezut că sedentarismul nu e bun?
Ai grijă la gândurile tale
Dacă nu ne ținem mintea ocupată cu ceva care să ne motiveze, să ne inspire și să ne ajute la dezvoltarea noastră permanentă, vom cădea pradă unor gânduri pe care nu le vrem și care nu ne fac deloc bine. O mulțime de gânduri care apar în fiecare zi sunt aleatorii și n-au un scop anume. Aceste gânduri apar în mintea noastră pentru că găsesc un loc liber ce trebuie umplut cumva. Nu lăsa aceste gânduri să-ți distrugă fericirea. Ai grijă ce accepți să „locuiască” în mintea ta, pentru că ceea ce e în interior se va reflecta și la exterior, iar dispoziția și cheful de viață vor avea de suferit.
Înfruntă-ți gândurile
Nu te ascunde de gândurile tale! Înfruntă-le! Toți avem probleme de care vrem să scăpăm, de care vrem să fugim. Numai că fuga nu este o soluție pe termen lung. Da, ne putem simți bine o perioadă scurtă. Ne mințim singuri: „hey, am scăpat, ce-i mai rău a trecut…”. Și totul merge bine până dăm din nou nas în nas cu problema. Partea cea mai neplăcută este că, odată cu trecerea timpului, au mai apărut și alte probleme. Iar dacă le-am tratat pe toate în același stil, n-am făcut altceva decât să le adunăm undeva în viitor. Când? Nu știm. Dar sigur vor apărea din nou.
Așa că, de ce să nu înfruntăm gândurile de cum apar? De ce să nu ne rezolvăm problemele din prima? Dacă îți rezolvi problemele la timp, atunci nu mai ai niciun motiv să-ți faci griji din cauza lor.
Eliberează-te de gânduri
Dacă înfruntarea problemelor n-a fost un succes, înseamnă că nu prea poți face mare lucru ca să le rezolvi. În acest caz poți aplica regula 5×5 (explicată în articolul despre cum să rămâi pozitiv în momentele grele). Cert este că nicio situație nu va deveni mai ușoară dacă îți faci griji. Așa că lasă acele gânduri neplăcute să zboare departe.
Investește în tine
Ca să nu cădem pradă unor gânduri pe care nu le vrem și care nu ne fac deloc bine trebuie să ne ținem mintea ocupată cu ceva care să ne motiveze, să ne inspire și să ne ajute să ne dezvoltăm. Pentru a face asta trebuie să investim în noi. În primul rând, trebuie să investim timp. Este cel mai de preț lucru pe care îl putem face.
Odată ce te-ai decis să îți acorzi timp pentru tine, vei avea de ales ce vrei să faci cu acel timp. Gândește-te ce vrei să faci în viitor, unde te vezi peste 5 ani, 10 ani? Nu degeaba există o astfel de întrebare la interviurile de angajare. Rolul ei este să te motiveze să dai tot ce ai mai bun pentru a-ți îndeplini acel vis. Învață lucruri noi, perfecționează-ți skill-urile pe care le ai deja, reorientează-te dacă e nevoie. Important este să îți dai seama că dacă vrei ceva mai mult de la viață trebuie să depui un pic de efort. Dar nu uita că ai nevoie și de momente de relaxare, de liniște, de pauze, de odihnă. Așa că nu te obosi prea mult dintr-odată.
Și nu uita să te distrezi chiar și când înveți lucruri noi!
Zâmbește!
În urma unui studiu, cercetătorii au descoperit că zâmbetul (chiar și un zâmbet fals) poate avea un impact pozitiv asupra stării de spirit. În esență, declanșarea anumitor mușchi ai feței prin zâmbet poate „păcăli” creierul să creadă că ești fericit. Unul dintre autorii acestui studiu afirmă că atunci când mușchii tăi spun că ești fericit, este mai probabil să vezi lumea din jurul tău într-un mod pozitiv.
Așa că zâmbește! Nu vine natural? Forțează-te! Merită.
Cu pași mărunți
Sunt multe lucruri de făcut și n-avem timp într-o zi să le rezolvăm pe toate. Există mii de sfaturi pe care le poți aplica pentru a scăpa de negativism. Încearcă să le urmezi pe toate, dar pe rând. Doar câteva lucruri pot fi rezolvate imediat. Altele au nevoie de timp. Ordonează-ți viața după priorități, fă-ți un plan și etapizează-l. Apoi mergi înainte spre visul tău, făcând câte un pas în fiecare zi. Mai bine încet, dar sigur, decât deloc.
Aer curat, lumina soarelui, natura
Toate astea te ajută să fii mai fericit(ă). Încearcă să le „consumi” cât mai des.
De cele mai multe ori, pentru a ne putea concentra avem nevoie să scăpăm de poluarea din oraș, de zgomotele de fundal, de praf, de mizerie și de tot ceea ce vine la pachet cu traiul în aglomerație. Plimbările în natură ne ajută să ne golim mintea de zgomot și să mai scăpăm de negativism. Apoi putem umple acele goluri cu gânduri pozitive, care să ne motiveze să ajungem unde vrem.
Curăță-ți mediul înconjurător
O casă curată, ordonată te ajută să rămâi organizat(ă). La fel vor fi și gândurile tale. Același lucru este valabil și pentru oamenii din jurul tău. Ai grijă lângă cine alegi să stai și cu cine alegi să-ți petreci timpul.
Dacă vrei să ajungi departe, nu poți porni pe acel drum dacă mereu vor apărea obstacole pe traseu sau dacă vei fi forțat(ă) să pui frâne des și să schimbi direcția din cauza factorilor externi. Ține minte un lucru: nu poți obține suc de portocale cu ajutorul unor mere stricate.
Fă un pas mare spre ceea ce contează cu adevărat
Ieși un pic din zona ta de confort și fă ceva ce te sperie! De preferat este să faci un pas mare spre ceea ce contează cu adevărat pentru tine, fie că vorbim de carieră, familie, locuință sau altceva.
Pare greu? Poate este. Dar cum altfel vei putea obține ceea ce nu ai deja? Cum altfel vei putea să te apropii de visul tău?
Meditează
Dacă tot ai început să-ți acorzi timp pentru tine, folosește câteva minute din acest timp pentru meditație. Nu mă refer la yoga sau cine știe ce alte chestii complicate. Petrece-ți zilnic câteva minute analizându-te. Cum ești? Cum ai ajuns aici? Care vrei să fie traseul tău mai departe? Ce fel de om vrei să fii? Ce trebuie să faci pentru asta?
Devenind conștient(ă) de toate evenimentele care te-au făcut să fii cine ești tu azi și stabilind ceea ce ai de făcut în viitor, vei căpăta încredere în tine. Și cu cât se dezvoltă această încredere, cu atât vei putea face mai mulți pași spre visul tău.
Creează
Nu se compară nimic cu sentimentul care te cuprinde atunci când faci ceva din nimic. Scrie o poveste, desenează, pictează, sculptează, tricotează, gătește… e irelevant ce vrei să creezi. Indiferent de rezultat, procesul în sine de creație te poate umple de bucurie.
Ține post de la gadget-uri
Lumea a devenit mult prea dependentă de tehnologie, iar acest lucru, deși ne ușurează mult viața, ne face să ne pierdem încrederea în propriile puteri. Am ajuns să ne bazăm pe notificări și remindere în loc să ne folosim mintea. Iar lipsa asta de încredere în propria persoană ne face să ne lăsăm cuprinși de negativism.
Din când în când, acordă-ți câte o zi, sau măcar câteva ore dintr-o zi, în care să nu te atingi de gadget-uri, în special de ceea presupune un smartphone. Nu mă refer aici la apeluri sau mesaje, ci la aplicații. Încearcă să te descurci o perioadă fără ele. Gândește-te așa, dacă a putut bunica, tu de ce n-ai putea?
Râzi pe seama ta
Și ce dacă te simți cuprins(ă) de negativism? Râzi pe seama asta. Râzi când apar iar probleme ce necesită atenția ta. Râzi de trăsăturile tale care te fac să fii o persoană negativistă. Da, poate vei părea nebun(ă) dacă te apuci să râzi isteric în public. Așa că fă acest pas acasă, în intimitatea familie tale.
Râzând pe seama ta, vei împușca doi iepuri dintr-o lovitură:
- Îți vei păcăli creierul să creadă că ești fericit(ă) și
- Într-un an, doi, când te vei uita în urmă la problemele de acum, cel mai probabil vei râde. Așa că, de ce să nu scurtezi procesul?
Fii recunoscător/recunoscătoare
Deja ai suficiente lucruri, poate chiar mai multe decât alții. Doar că, cel mai probabil, îți este greu să le observi. Poți consulta lista de lucruri care merită recunoștința ta ca să te convingi.
După ce vei face acest pas îți vei da seama că viața nu este chiar așa tristă precum probabil o vezi acum.
Mergi înainte cu încredere!
Ceea ce ai citit mai sus nu este decât o parte din multitudinea de moduri în care poți scăpa de negativism. Sunt modurile pe care le-am testat și știu că funcționează, de aceea ți le recomand cu încredere.
Salvează articolul la favorite și recitește-l ori de câte ori ai nevoie de un mic ajutor.
Acceptă că nu vei putea scăpa de negativism dintr-o dată. Acest lucru necesită un pic de efort în fiecare zi, fără să te lași pradă obiceiurilor care te-au adus în acel punct. Obiceiurile noastre ne fac oameni pozitivi sau negativi. Reușitele la fel. Așa că mergi înainte cu încredere și înfruntă-ți problemele cu capul sus, știind ce ai de făcut în fiecare zi.
Și un mic bonus. Am lăsat pentru final cea mai ciudată metodă de a scăpa de negativism. Crede-mă că, oricât de dubios ar suna, funcționează de minune.
Lasă-te cuprins(ă) de negativism
Pare contraintuitiv, nu? Cum poți scăpa de negativism, lăsându-te cuprins(ă) de negativism?
Explicația este una simplă: cu cât îți faci mai multe scenarii pesimiste, cu atât îți vei da seama că nu au cum să fie toate adevărate în același timp și, de cele mai multe ori, vei găsi soluții pentru toate. Iar atunci când trebuie să se materializeze situația, ceea ce ți-ai imaginat se va dovedi a fi un scenariu mult mai sumbru decât realitatea. Nu-i așa că te vei simți ușurat(ă) atunci?
Haide! Fă primul pas azi!