Cum poți să nu mai trăiești cu regrete?

Cum poți să nu mai trăiești cu regrete?

Ai greșit mult. Ai regrete. Știu deja: ai pierdut timpul, ai rănit unii oameni, i-ai îndepărtat pe alții. Ai ratat oportunități. Ți-ai pierdut marea șansă. Te-ai dezamăgit. Ai făcut atâtea greșeli!

Toți am facut câte puțin din fiecare. Se numește să-ți trăiești viața. Ar fi ciudat dacă nu ai fi făcut nimic din cele enumerate mai sus.

Când simți că viața ta este plină de regrete…

Viața este o serie nesfârșită de greșeli care alternează cu momente de bucurie. Este dezordonată. Nu există nimeni care să fi făcut ceva semnificativ și care să fi avut un traseu ușor. O viață care merită trăită este plină de greșeli și soluții, suișuri și coborâșuri, necunoscuți și prieteni, tristețe și bucurie.

Când simți că viața ta este plină de regrete, adu-ți aminte că nu ești nici o persoană rea, nici o persoană bună. Ești o ființă umană. Nu meriți să trăiești într-un purgatoriu al regretului. Nu trebuie să te pedepsești singur(ă). Ai făcut tot posibilul în momentul în care ai putut să-l faci. Toți am făcut la fel.

Iartă-te!

Iertarea este o alegere. Nu există partener, părinte, dascăl sau preot care să poată îndeplini această sarcină pentru tine. Trebuie să o alegi în sufletul tău și apoi trebuie să-ți alegi propria alegere.

Nu ai nevoie de un cadru special sau de un moment oportun. O poți face într-o clipă. Spune-o chiar acum: „Mă iert”. Și crede ceea ce zici. Nu există altă alegere.

Acceptă trecutul așa cum este el

Regretele sunt o otravă pe care o luăm de bunăvoie. Acestea s-ar putea simți ca o povară teribilă din cauza a ceea ce am făcut în trecut, dar nu este decât o alegere pe care o faci din nou și din nou în prezent.

Acceptă-ți trecutul exact așa cum este, cu bune și cu rele. Ce a fost a trecut și nu mai putem schimba nimic. Bucură-te că ești în viață și că ai un trecut pe care-l poți regreta sau de care te poți bucura. Nu ești singura persoană „torturată” de regrete. Ești om și a fi om înseamnă să mai și greșești.

Este timpul să renunți la iluzia controlului asupra trecutului. Respiră adânc și acceptă acest lucru din toată inima.

Acționează în prezent

Atâta timp cât ești în viață, totul se poate repara. Acționează cu maturitate și asumă-ți lucrurile.

Ai rănit pe cineva? Întinde mâna și cere-ți scuze. S-ar putea să fie bucuroși să audă de la tine sau s-ar putea să nu răspundă niciodată. Scuzele nu sunt neapărat pentru ei, ci pentru tine.

Ai dat cu piciorul la ceva ce consideri a fi fost oportunitatea vieții tale? Nu mai privi în urmă și găsește oportunitatea care este chiar sub nasul tău.

Nu vei avea niciun beneficiu dacă îți petreci fiecare oră în tristețe. Ai o singură viață și nu ajuți pe nimeni dacă urăști părțile pe care le-ai trăit deja. Știu, este mai simplu să te pedepsești cu regret decât să accepți realitatea și să o îndrepti. Dar trăind cu regrete nu-ți va aduce nimic bun.

Scopul de a fi în viață nu este să faci totul perfect. Scopul de a fi în viață este să folosești ceea ce ai, să dai tot ce ai mai bun și să-ți construiești un viitor frumos.

1 comentariu

  1. […] Ai grijă de tine. Cultura corporațiilor ne-a „educat” să credem că singurul drum spre succes implică muncă multă, fără pic de relaxare. Când, de fapt, acela este drumul sigur spre burnout, mediocritate și regret. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *