Personajul principal din propria ta viață ești tu? Sau altcineva?

Personajul principal din propria ta viață ești tu? Sau altcineva?

Avem o singură viață și noi ar trebui să fim personajul principal, nu? Atunci de ce majoritatea oamenilor nu reușesc să fie? De ce majoritatea sunt doar personaje secundare din propria lor viață?

Până să mergem mai departe, vreau să te întreb: Tu cum te simți acum? Te consideri a fi personajul principal din viața ta, sau un simplu personaj secundar? Răspunsul ar trebui să ți-l dai după ce conștientizezi pe cine pui mai mult preț: pe tine sau pe cei din jurul tău?

Cum să nu te mai simți ca un personaj secundar?

Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de poziția lor în propria viață. Ei nu știu cine sunt, ce vor să facă, cine vor să fie, care este poziția lor în societate etc.

Lipsa acestor elemente principale te transformă într-un personaj secundar în propria viață, fie că reușești să conștientizezi acest lucru sau nu.

Scopul principal al vieții tale este să fii independent și liber, dar poți fi așa doar dacă ești personajul principal în propria ta viață.

Preia controlul asupra vieții tale!

Ca să înțelegi la ce mă refer, îți ofer trei întrebări spre reflectare:

  • Cum poți fi propriul tău șef dacă nu deții controlul? Nu poți.
  • Cum poți merge mai departe dacă nu știi ce vrei? Nu poți.
  • Cum poți ajunge undeva dacă nu cunoști destinația? Nu poți.

Dacă nu știi ce vrei, dacă nu știi ce vrei să obții și mai ales dacă nu deții controlul, îmi pare rău să-ți spun, dar nu te poți considera personajul principal.

Cum ajungi un personaj secundar?

Compromisuri.

Te mulțumești cu ceva acum, fără să conștientizezi lucrurile la care vei ajunge să renunți. De ce ai face asta? Pentru că ai ajuns să te convingi că ceea ce primești acum ar fi ceea ce îți dorești de la viață și atunci nu mai stai pe gânduri să analizezi la ce dai cu piciorul.

Chiar dacă ești 100% convins(ă) că ceea ce ai în fața ta este exact ceea ce ți-ai dorit dintotdeauna, păstrează și o doză de scepticism. Dă la o parte emoțiile care te cuprind și încearcă să analizezi lucrurile cât de obiectiv poți. Pune în balanță beneficiile și sacrificile. Merită?

Cum ajungi personajul principal?

Cu responsabilitate.

Trebuie să-ți asumi toată responsabilitatea pentru ceea ce ești acum. Fără scuze, fără să dai vina pe altcineva. Chiar dacă ai avut un trecut care nu te-a ajutat deloc, oricând poți prelua conducerea vieții tale și să pornești într-o cu totul altă direcție.

De ce n-ai face asta chiar acum?

Din cauza vârstei? Consideri că este prea târziu să schimbi ceva la tine? Fără supărare, dar asta este o preconcepție stupidă, fără fundament în lumea reală. Să invoci vârsta ca motiv nu este altceva decât o scuză ca să nu faci nimic pentru viitorul tău.

De frică? Poți învăța să depășești frica. Dacă ai nevoie de ajutor, te invit să citești articolul despre cum să îți învingi frica. După ce va trece o zi despre care știai că va fi grea, seara îți vei da seama că azi este ziua de mâine pentru care ți-ai făcut griji ieri. Și ai trecut cu bine peste ea.

Nu știi cum să preiei conducerea vieții tale? Nu-i problemă. Răspunde-ți sincer la întrebările următoare:

  • Ce activitate îți face plăcere?
  • Ce-ți dorești de la viață?
  • Cine vrei să fii?

Vrei să fii personajul principal în propria ta viață?

Ce întrebare… cine n-ar vrea?

Trebuie să-ți asumi întreaga responsabilitate pentru viața ta. De ce ai fi un personaj secundar în viața ta? Trebuie să fii stăpânul vieții tale. Trebuie să-ți stăpânești viața și asta este imposibil fără responsabilitate. Tocmai atunci când îți deții viața, vei putea fi personajul principal al vieții tale. Majoritatea dintre noi facem compromisuri care ne determină să pierdem poziția personajului principal în propriile vieți, dar trebuie să fim conștienți de asta dacă vrem să o schimbăm.

Cine ești și cine vrei să fii?

Aceste întrebări te vor ajuta să înțelegi poziția ta actuală și să te pregătești pentru o călătorie de la situația actuală la cea dorită. Când știi cine ești, vei observa care sunt problemele tale și vei încerca să le rezolvi. Rezolvarea nu este întotdeauna ușoară dar, în timpul călătoriei tale pe acest drum, îți vei găsi punctele forte și curajul și vei deveni personajul principal din propria ta viață.

Cunoaște-ți valorile și convingerile, cunoaște-ți identitatea, cunoaște-ți obiectivele și fii dispus(ă) să faci tot ce poți pentru a fi și a rămâne personajul principal în propria ta viață!

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *