Fericirea începe azi dacă și tu vrei asta

Fericirea începe azi dacă și tu vrei asta

Abraham Lincoln, președintele american care a emis Proclamația de Emancipare care a declarat sclavii din Confederație ca fiind liberi pentru totdeauna, spunea: „Majoritatea oamenilor sunt la fel de fericiți pe cât se hotărăsc să fie.” Dar oare chiar așa de simplu să fie? Cine ar alege să fie nefericit(ă)? Fericirea începe azi dacă te hotărăști că vrei asta. Dacă nu ești convins(ă) că totul depinde de tine, rămâi cu mine până la finalul articolului și voi încerca să-ți deschid ochii.

Fericirea începe azi dacă și tu vrei asta

Oamenii fericiți nu sunt ținuți ostatici de circumstanțele lor și nu caută fericirea în alți oameni sau în lucrurile materiale. Aceștia înțeleg că atunci când încetăm să ne ghidăm după definiția altora a fericirii, începem să vedem că decizia de a experimenta fericirea a fost chiar în fața noastră tot timpul.

Dar doar să știi că fericirea este o alegere nu este suficient. Experimentarea pe deplin a acesteia necesită o decizie conștientă de a o alege în fiecare zi. Și atunci, cum ar putea fiecare dintre noi să înceapă să experimenteze bucuria fericirii?

Cum să alegi chiar azi fericirea?

În continuare vei regăsi câteva moduri prin care poți începe chiar de azi să alegi fericirea. Îmbrățișează un element nou de acțiune, exersează-le pe toate sau pur și simplu folosește-le ca inspirație pentru a afla care funcționează la tine.

Numără-ți binecuvântările

Oamenii fericiți aleg să se concentreze pe aspectele pozitive ale vieții mai mult decât pe cele negative. Mulți traineri, chiar și unii psihologi recomandă să ignori părțile negative și să treci peste ele. Ei bine, din experiența mea, eu nu voi recomanda niciodată, nimănui să ignore complet părțile negative. Crede-mă când îți zic, că nimeni nu vrea să fie luat pe nepregătite de ceva ignorat și să-i fie răscolită viața.

Dar, privind mai de aproape aspectele pozitive ale vieții tale poți găsi cu ușurință motive specifice pentru a fi recunoscător. Și cu cât vei practica acest lucru mai des, cu atât vei descoperi că există întotdeauna ceva pentru care să fii recunoscător/recunoscătoare.

Poartă un zâmbet

Se spune că, cel puțin pentru o femeie, un zâmbet este cel mai bun machiaj.

Dar mai mult decât atât, există studii care indică faptul că un chip plin de emoții are influență asupra sentimentelor procesate de creier. Expresia noastră facială ne poate influența creierul în același mod în care creierul ne influențează chipul. Cu alte cuvinte, te poți „convinge” să experimentezi fericirea alegând să zâmbești.

Și chiar dacă nu crezi că vei reuși să-ți păcălești creierul, pentru început e bine să știi un lucru: imaginează-ți câte zâmbete frumoase vei primi înapoi din cauza zâmbetului pe care-l afișezi.

Spune-ți zilnic afirmații care îți pot îmbunătăți viața

Cuvintele pot distruge, dar pot și vindeca. Afirmațiile pozitive pot inversa părerile negative pe care le ai despre tine din cauza gândirii negative sau a stimei de sine scăzute.

Afirmațiile sunt gânduri pozitive însoțite de convingeri afirmative. Ele trebuie mereu recitate la persoana întâi, timpul prezent („Eu sunt…”). Afirmațiile folosite zilnic pot elibera stresul, pot construi încrederea și pot îmbunătăți perspectiva. Pentru o eficacitate maximă, afirmațiile ar trebui alese cu atenție, să se bazeze pe adevăr și să răspundă nevoilor actuale. Iată o listă cu 25 de afirmații care te vor ajuta să începi.

Trezește-te în condițiile tale

Poate cel mai greu punct de realizat, mai ales dacă lucrezi la program sau ești proaspăt părinte.

Cei mai mulți dintre noi au setate alarme zilnice din cauza așteptărilor celorlalți. Fie că vorbim despre un loc de muncă, despre școală sau despre un copil mic, aceste lucruri n-ar trebui să însemne să pierdem controlul asupra dimineților noastre în acest proces.

Trezește-te puțin mai devreme și stabilește-ți o rutină de dimineață care să-ți dea energie. Începe fiecare zi în condițiile tale. Următoarele 23 de ore îți vor mulțumi pentru asta.

Abține-te de la a te plânge

Data viitoare când vrei să te plângi de ceva, fie că este vorba despre o altă persoană, o situație urâtă sau chiar despre tine, nu o face! În schimb, păstrează gândurile pentru tine și încearcă să le izolezi. Învață să-ți păstrezi calmul. Așa vei experimenta bucurie alegând pacea într-o situație dificilă.

Practică o disciplină care îmbunătățește viața

Există fericire și împlinire în dezvoltarea personală. A ști că ai dedicat în mod intenționat timp și energie dezvoltării tale este unul dintre cele mai satisfăcătoare sentimente pe care le vei experimenta în viață. Îmbrățișează și practică cel puțin un act de autodisciplină în fiecare zi. În funcție de ceea ce-ți aduce ție bucurie, poți face exerciții fizice, poți învăța un skill nou, poți citi ceva care să te inspire, sau orice altceva care să te ajute să te dezvolți ca persoană. Află ce-ți place și dezvoltă-te în direcția dorită.

Folosește-te de punctele tale forte

Fiecare dintre noi are talente, puncte forte și abilități cu care ne naștem. Și, când le folosim eficient, ne simțim vii și confortabil în pielea noastră.

Punctele noastre forte ne ajută să ne bucurăm de ceea ce suntem și să fim fericiți pentru cum ne-a înzestrat natura. Așa că îmbrățișează-ți punctele forte și alege să acționezi în limitele talentului tău în fiecare zi. Dacă trebuie să găsești acest punct de vânzare în afara locului de muncă, prin toate mijloacele, găsește acest punct de vânzare.

Îndeplinește o sarcină importantă

Pentru că oamenii fericiți aleg fericirea, ei preiau controlul asupra vieții lor. Ei nu iau decizii bazate pe nevoia de a căuta bucurie. În schimb, aceștia și-au dat seama că există cerințe, activități utile de îndeplinit și contribuții importante de făcut în lumea din jurul lor. Alege-ți o sarcină importantă pe care o poți îndeplini în fiecare zi. O sarcină care să-ți aducă împlinire și satisfacție. Și găsește bucurie în contribuția ta.

Mănâncă sănătos

O acțiune simplă de a alege fericirea astăzi este să mănânci alimente sănătoase. Corpul tău fizic îți va mulțumi. La fel și bunăstarea ta emoțională.

Corpul tău va avea întotdeauna impact asupra bunăstării tale spirituale și emoționale. Prin urmare, ai grijă ce mănânci. Redu junk food-ul și ai grijă să pui pe masă mâncare cât mai naturală.

Tratează-i pe ceilalți cu respect

Toată lumea vrea să fie tratată cu amabilitate. Dar mai mult decât atât, în adâncul sufletului, vrem să-i tratăm și pe ceilalți cu același respect pe care am dori să îl primim. Tratează-i pe toți cei pe care îi întâlnești cu bunătate, răbdare, grație și respect.

Pe măsură ce cauți să-i tratezi pe ceilalți așa cum ai vrea tu să fii tratat(ă), vei dobândi o satisfacție personală care îți va aduce stropi de fericire în fiecare zi.

Meditează

Găsește timp pentru tine. Pe măsură ce lumea noastră crește în viteză și zgomot, capacitatea de a ne retrage devine și mai esențială

Așa că, fă-ți timp să-ți faci timp. Și folosește meditația pentru a căuta în sufletul tău, pentru a te conecta spiritual și pentru a îți îmbunătăți fericirea chiar de astăzi.

Caută beneficii în încercările vieții

Viața poate fi grea. Nimeni nu scapă fără un pic de durere. La un moment dat în viață, cu toții o întâlnim. Când se întâmplă acest lucru, adu-ți aminte că, deși încercările prin care va trebui să treci pot fi dificile, ele vor trece. Și după ce trec, caută un sens în durerea trăită.

Alege să cauți beneficiile cu care vine durerea, chiar dacă pe moment pare că nu există niciunul. Orice încercare îți oferă viața și peste care reușești să treci nu face altceva decât să te întărească, să te ajute să devii o persoană mai bună. Dar trebuie să alegi să privești lucrurile așa. Pentru că e foarte ușor să cazi în depresie. Alege să vezi beneficiile încercărilor prin care treci și așa îți vei dezvolta și capacitatea de a-i mângâia pe ceilalți în durerea lor.

Tot nu crezi că fericirea este o alegere? Sunt convinsă că dacă ai ajuns la final deja ți-ai schimbat părerea! Mulți oameni fericiți realizează că fericirea este o alegere și depinde de ei să o aleagă în mod intenționat în fiecare zi. Tu ce mai aștepți? Fericirea începe azi și pentru tine! Alege să înceapă și alege-o în permanență. Succes și spor!

1 Comment

  1. […] practicarea mindfulness-ului și cultivarea unui dialog interior pozitiv. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *