De-a lungul vieții ai întâlnit oameni și oameni, fiecare unic în felul său. Însă toți pot fi grupați în una din următoarele două categorii: activi sau pasivi. Te-ai întrebat de ce unii oameni așteaptă pasiv ca lucrurile să se întâmple în loc să ia acțiune și să le facă să se întâmple? Care este motivul pentru care unii oameni aleg să fie pasivi în viață? Ai rămâne surprins(ă) să afli că nu lenea este motivul principal?
De ce așteaptă oamenii pasiv în loc să ia măsuri?
Am descoperit că, de cele mai multe ori, frica este în centrul pasivității. Mulți oameni se luptă cu frica într-un fel sau altul. Unii oameni se confruntă cu o frică foarte intensă atunci când vine vorba de acțiune, deoarece le este frică de „ce-ar putea să se întâmple” în loc să se concentreze asupra posibilelor câștiguri ale gesturilor lor.
Frica de eșec, teama de a nu fi suficient de bun, teama de responsabilitate, teama de succes, teama de a lua decizii, teama de repercusiunile acțiunii, teama de represalii, teama de respingere etc., pot opri o persoană din a lua măsuri.
Frica amplifică rezultatele legate de ceea ce îți este frică în loc de posibilele rezultate pozitive. Ca atare, poți crede că dacă nu vei lua nicio decizie, nu vei înfrunta fricile. Dar, surpriză! Vei avea de înfruntat consecințele inacțiunii. Pentru că, de fapt, așteptând pasiv, tu iei decizia de a nu acționa. Iar așa, de cele mai multe ori, nu poți ști cu siguranță care vor fi urmările, pentru că nu vei putea influența rezultatul.
Educația unei persoane cu siguranță poate avea un efect asupra perspectivei sale asupra vieții. Dacă o persoană a crescut într-un mediu plăcut, prietenos, atunci ea își va stabili cu o mai mare ușurință obiective clare și va avea o direcție pe care vrea să o urmeze în viață.
Pe de altă parte, dacă mediul a fost unul toxic, în funcție de personalitatea persoanei, acesta poate afecta cu siguranță capacitatea acesteia de a dori să-și trăiască viața la maxim și de a obține ceea ce-și dorește cu adevărat de la viață.
Riști mai mult dacă nu riști deloc!
Bănuiesc că și ție îți este frică de eșec. Bănuiesc că te face să te simți mai bine să nu faci nimic și să nu riști nimic. Fii sincer(ă) cu tine! Așa este?
Poate că ai fost crescut de niște părinți sau bunici care rar spre deloc te lăsau să-ți asumi responsabilitatea. Poate ai crescut cu niște persoane care te-au „protejat” (a se citi „nu te-au lăsat să te dezvolți”). Sau poate te-au învățat să simți rușine atunci când ai eșuat sau pierdut.
Poate ești deprimat(ă).
Orice ar fi motivul din cauza căruia aștepți pasiv să se întâmple diverse, să știi că este un comportament riscant. Este de fapt o alegere activă pentru un trai nesănătos. Deoarece chiar și a nu face nimic înseamnă a face ceva. Este o alegere. Și faci această alegere în fiecare zi. În fiecare oră și în fiecare minut. O alegere de a aștepta sau de a face ceva.
Vrei o viață ușoară, nu?
Ți-ai spus-o chiar tu, de multe ori, că vrei o viață ușoară.
A aborda lucrurile care te sperie nu este ușor. Dezvoltarea personală nu este ușoară. Îți cere să faci lucruri pe care nu vrei să le faci. Dar, după ce îți înfrunți fricile, devii o persoană mult mai puternică și mai fericită. Motivul pentru care atât de mulți oameni aleg să nu trăiască vieți „ușoare” este pentru că merită. Nimeni care a avut cu adevărat succes sau are o viață împlinită nu a stat pasiv, așteptând ca lucrurile să se întâmple în mod miraculos. Nu! Oamenii care au avut succes au luat acțiuni care au fost înfricoșătoare și grele și le-a fost mai bine din cauza asta.
Data viitoare când te mai apucă „lenea”, ține minte un lucru: Nu te împiedici să experimentezi tot ce are de oferit viața pentru că ești leneș(ă). Ești leneș(ă) pentru că ești prea speriat(ă) să faci treburi care să-ți permită să-ți construiești viitorul exact așa cum l-ai vrea.
Vestea bună este că poți începe să schimbi această mentalitate chiar de acum. Vrei să simți viața din plin? Vrei să experimentezi toate lucrurile grozave pe care le oferă viața? Începe prin a face astăzi un lucru care te sperie. Ceva pe care de obicei ai fi prea „leneș(ă)” să îl faci. Merită!