Oamenii vorbesc despre motivație foarte mult, fără să știe prea multe despre ea. Ce este motivația? Ce te motivează? Cum să rămâi motivat(ă)? De ce unele persoane își pierd motivația? Toate aceste întrebări ar trebui să primească un răspuns ca să poți să-ți atingi scopul.
Ce este motivația?
Motivația este procesul care inițiază, ghidează și susține comportamentul ce te ajută să-ți atingi scopul.
Altfel spus, motivația este:
- acea putere din interiorul nostru care ne pune în mișcare spre obținerea unor rezultate pozitive;
- acea dorință puternică de a face lucruri și de a duce la îndeplinire ceea ce ne-am propus;
- acea esență, acea determinare, acea energie din interiorul nostru care ne împinge înainte spre scopul nostru.
Ce te motivează pe tine?
Motivația este de două feluri:
- intrinsecă, atunci când originea se află în interiorul nostru (curiozitatea intelectuală, dorința de a fi mai buni, dorința de a ne dezvolta, etc.)
- extrinsecă, atunci când sursa este externă (bani, recunoaștere, etc.);
Nu trebuie să alegi un anume fel de motivație. Las-o să vină de la sine. De cele mai multe ori ea vine sub o formă mixtă (ex. vrem să devenim mai buni și să ajungem cineva într-un anumit domeniu).
Indiferent de felul motivației tale, important este să fie suficient de puternică astfel încât „să ne agățăm de ea” până ajungem acolo unde vrem.
Ce te motivează pe tine? Orice te poate motiva. Găsește, însă, acel ceva care te va face să iei măsuri imediat și care te ajută să mergi mai departe chiar dacă nu ai rezultate imediat.
Cum poți să-ți susții motivația pe termen lung?
Fiecare persoană are un motiv unic pentru care se comportă într-un anume fel. Acel motiv te poate duce mai aproape de îndeplinirea viselor sau, din contră, te poate îndepărta.
Ca să mergi în direcția bună, trebuie să știi în primul rând ce vrei să obții. Care este scopul tău? Îți dorești ceva realizabil, sau este doar o dorință copilărească? Răspunde-ți sincer la această întrebare. Altfel, s-ar putea să treci dintr-o dezamăgire în alta, cu riscul de a intra în depresie.
Odată ce ai stabilit că ceea ce ți-ai propus este realizabil, fă tot ceea ce trebuie ca să transformi totul în realitate. Dacă este nevoie de timp, acordă timp. Dacă ai nevoie să înveți ceva nou, învață. Dacă îți mai trebuie bani, găsește o metodă de cum să-ți mărești veniturile. Fă acum primul pas!
Acum că ți-ai stabilit scopul…
- Înțelege că este extrem de important să finalizezi ceea ce ai început.
- Nu amâna lucrurile! Odată ce îți formezi acest obicei este foarte greu să mai scapi de el. Ori, dacă mereu amâni, când vei mai realiza ceva?
- Învață să ai răbdare! Nimic bun în lumea asta nu se obține ușor. Ai nevoie să-ți acorzi timp pentru a parcurge toți pașii necesari.
- Insistă! Te-ai împiedicat de un obstacol? Mai încearcă o dată. Simți că nu mai poți? Mai încearcă un pic. Și așa, cu pași mărunți, vei fi mai aproape de visul tău.
- Crede în tine! Spune-ți în mod continuu că poți și că vei reuși.
- Cel mai important, fă totul din plăcere. Atunci când alegem să facem un lucru strict pentru bani, ne descurcăm mai prost decât atunci când facem ceva din plăcere.
De ce unele persoane își pierd motivația?
Fiecare dintre noi este unic. Fiecare persoană are propriile valori și propriul stil de viață și totul este într-o continuă schimbare. La fel este și cu motivația. Uneori e puternică, mai ales atunci când ne setăm un scop clar, iar alteori aceasta poate dispărea, fie pentru că ne-am pierdut interesul ori ne-am dat bătuți după ce-am întâmpinat un obstacol mai dificil.
Dacă dorința ta nu este suficient de puternică, riști să te dai bătut(ă) de la primul obstacol. Însă, cu fiecare obstacol pe care-l vei depăși, micile reușite îți vor menține vie motivația.
Să înveți să rămâi motivat(ă) nu este un lucru ușor. Trebuie să ajungi să te cunoști. Trebuie să-ți cunoști sistemul de valori. Trebuie să afli ce are puterea să te influențeze. Din acest motiv, multe persoane nu reușesc să-și mențină vie motivația.
Fii diferit(ă)! Luptă pentru ceea ce-ți dorești! Fă acum primul pas!
La final, îți ofer peste 50 de citate motivaționale pentru a te ajuta să faci schimbările (mici sau mari) pe care le dorești de ceva timp deja.