Cu toții avem sentimente. Într-un moment suntem fericiți, în altul putem fi triști, iar în următorul, cine știe? Oamenii pot trece printr-un număr nenumărat de sentimente în orice zi. Ele se schimbă în funcție de experiențele noastre și sunt în continuare afectate de personalitatea noastră, cultura, genul, socializarea și mulți alți factori ai inteligenței emoționale. Drept urmare, suntem predispuși să devenim reactivi la circumstanțele noastre. Primul pas pentru a-ți controla emoțiile este să înțelegi ce este exact inteligența emoțională și de ce este importantă.
Ce este inteligența emoțională?
Inteligența emoțională reprezintă capacitatea unei persoane de a înțelege și gestiona propriile emoții, cum și de ce apar, precum și de a recunoaște și influența emoțiile celor din jur.
Există studii care au arătat că persoanele cu inteligență emoțională ridicată au șanse mai mari de a avea succes în viață. Din păcate, sistemul nostru de învățământ se concentrează doar pe coeficientul de inteligență (IQ), ignorând importanța dezvoltării inteligenței emoționale (EQ).
Cum poți recunoaște inteligența emoțională?
Cum spuneam și mai devreme, primul pas pentru a putea să-ți controlezi emoțiile este să înțelegi importanța inteligenței emoționale și cum s-o recunoști.
În continuare vei regăsi semne pe care le prezintă o persoană cu un nivel ridicat al inteligenței emoționale.
Știu cine sunt
Persoanele cu un nivel ridicat al inteligenței emoționale știu exact cine sunt. Ele înțeleg pe deplin ceea ce le place și ceea ce nu le place și își cunosc foarte bine atât punctele forte cât și punctele slabe. Sunt conștienți de situații care pot declanșa un răspuns emoțional negativ și, ca atare, sunt capabili să-și controleze reacția atunci când se confruntă cu situații similare sau să evite acele situații cu totul.
Nu numai asta, persoanele care sunt inteligente din punct de vedere emoțional sunt capabile să se vadă din punctul de vedere al altor oameni și să le înțeleagă perspectivele.
Sunt empatici
Empatia nu trebuie confundată cu simpatia, care înseamnă doar înțelegerea sentimentelor oamenilor din propria perspectivă. Empatia înseamnă a te pune efectiv în pielea altcuiva. Oamenii empatici au capacitatea de a identifica, înțelege și împărtăși sentimentele oamenilor. Persoanele cu inteligență emoțională ridicată pot găsi cu ușurință sensul profund din spatele reacției emoționale a unei persoane.
Ca atare, ei sunt mai plini de compasiune cu ceilalți și mai sensibili la situația lor. Le pasă de modul în care acțiunile lor ar putea afecta pe alții și încearcă să creeze un spațiu sigur pentru ca alții să se exprime liber emoțional și să ofere sprijin în consecință.
Se concentrează pe prezent
Persoanele cu inteligență emoțională ridicată sunt ancorați în prezent. Acest lucru înseamnă că ele sunt conștiente de ceea ce se întâmplă într-un anumit moment, fără a se lăsa influențate de evenimentele trecute sau de eforturile viitoare.
În plus, persoanele cu o inteligență emoțională peste medie au un sentiment profund de recunoștință pentru micile realizări și, în același timp, se bucură de viață. Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional luptă pentru echilibru în toate domeniile vieții lor. În plus, ei văd fiecare provocare ca pe o oportunitate de a îmbunătăți dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor. În consecință, ei sunt eficienți în depășirea obstacolelor.
Au abilități sociale bine dezvoltate
Exprimarea emoțiilor într-un mod controlat și adecvat nu este ceva ușor de realizat, mai ales în situații stresante. Este nevoie de un anumit nivel de maturitate emoțională pentru a te putea abține atunci când te confrunți cu anumite situații problematice.
Păstrarea calmului și pozitivismului în comunicarea cu celelalte persoane reprezintă o componentă cheie a abilităților sociale ale unei persoane inteligente emoțional. Astfel, adaptarea emoțională la diversele situații cu care se confruntă o persoană este mult mai ușor de realizat în comparație cu alte persoane care sunt mai vulcanice în exprimarea emoțiilor și „se aprind” mai ușor.
Un alt aspect al abilităților sociale în inteligența emoțională este capacitatea de a citi emoțiile altor oameni, și de a reacționa în așa fel încât să existe o interacțiune pozitivă și care să creeze relații funcționale și de durată. Aceasta include, de asemenea, capacitatea de a fi un bun ascultător. Un ascultător care nu doar răspunde, ci și înțelege.
În esență, persoanelor cu inteligență emoțională ridicată le este mai ușor să se „adapteze”.
Se automotivează
A deveni și a rămâne motivat pentru a atinge un obiectiv necesită un nivel ridicat de efort. Prin urmare, de multe ori trebuie să fii propria ta sursă motivațională. Nu vei avea întotdeauna pe cineva lângă tine care să-ți ridice moralul și să te „convingă” să lupți.
Persoanele cu inteligență emoțională ridicată se pot conecta la propriul entuziasm interior pentru a-și duce treaba la bun sfârșit, fără a avea nevoie de presiunea altor persoane.
Sunt receptivi
Persoanele cu inteligență emoțională ridicată au o gândire flexibilă, open-minded. Asta înseamnă că sunt deschiși la idei și sugestii noi. Ei își pot recunoaște deficiențele și pot aprecia că alți oameni pot fi mai pricepuți decât ei în rezolvarea unei probleme. Ca atare, ei acceptă mai ușor schimbarea și se adaptează fără probleme la diferitele persoane și situații cu care se întâlnesc.
Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional acceptă criticile fără probleme. Pentru că astfel pot învăța din ele și pot folosi sfaturile pentru a se perfecționa în mod constant.
Își păstrează integritatea
Persoanele cu inteligență emoțională ridicată dau dovadă de moralitate în fiecare domeniu al vieții lor. Ele sunt ghidate de principii precum onestitatea, corectitudinea și egalitatea. Ei caută să facă întotdeauna ceea ce trebuie, în timp ce sunt transparenți cu privire la sentimentele și dorințele lor.
Este nevoie de curaj pentru a rămâne o persoană integră, mai ales atunci când suntem bombardați constant de ideologiile și așteptările societății în care trăim.
Sfaturi pentru a-ți îmbunătăți inteligența emoțională
Sunt sigur că până acum, după ce te-ai uitat la diferitele semne ale inteligenței emoționale, probabil că încerci să vezi cum te situezi. Oamenii cu inteligență emoțională ridicată nu s-au trezit așa pur și simplu. Ei au devenit așa de-a lungul timpului. Este nevoie de practică constantă pentru a-ți dezvolta inteligența emoțională.
Ce poți face pentru a-ți îmbunătăți inteligența emoțională în mod direct?
- Observă cum te fac să te simți diferitele situații din viața ta;
- Acordă mai multă atenție felului în care reacționezi;
- Pune-ți la îndoială propriile opinii până le poți proba;
- Asumă-ți răspunderea pentru propriile sentimente;
- Acordă-ți timp să te bucuri de lucrurile pozitive;
- …dar nu ignora aspectele negative;
- Ține cont că dezvoltarea este un proces permanent și nimic nu apare peste noapte.
Ce poți face pentru a fii mai conștient(ă)?
- Învață să te privești într-un mod obiectiv;
- Ține un jurnal;
- Înțelege ce te motivează;
- Ia-o mai ușor;
- Recunoaște-ți triggerele emoționale;
- Învață să prezici cum te vor face diversele situații să te simți;
- Ai încredere mai multă în intuiția ta.
Ce poți face pentru a fi mai motivat(ă)?
- Stabilește-ți obiectivele personale;
- Fii o persoană realistă;
- Fii o persoană plină de pozitivism, dar ai grijă să te ferești de pozitivismul toxic;
- Învață în permanență;
- Fii mereu pregătit(ă) să părăsești zona de confort;
- Cere și oferă ajutor.
Ce poți face pentru a avea mai multă empatie?
- Ascultă mai des;
- Încearcă să nu fii o persoană inabordabilă;
- Schimbă des perspectiva din care privești lucrurile;
- Deschide-te către celelalte persoane, dar ai grijă să nu spui prea multe;
- Învață câte ceva despre alte culturi;
- Dezvoltă-ți curiozitatea.
Ce poți face pentru a-ți dezvolta abilitățile sociale?
- Pune-te în postura celorlalți;
- Deconectează-te de pe social media;
- Participă la activități de networking;
- Învață că nu contează atât de mult ce spui, ci felul în care spui.
Ce poți face pentru tine?
- Vino cu picioarele pe pământ;
- Fă-ți un program și ține-te de el;
- Mănâncă sănătos;
- Nu te mai enerva ușor;
- Nu mai avea așteptări de la ceilalți;
- Fericirea ta este alegerea ta.
Ce să eviți?
- Dramele;
- Văicărelile;
- Negativitatea;
- Aducerea trecutului în prezent;
- Egoismul;
- Cedarea în fața presiunilor și a stresului;
- Autocritica prea aspră.
Prin înțelegerea și aplicarea cu succes a inteligenței emoționale și tu poți să-ți atingi întregul potențial.