În viață, uneori eșuăm, după care încercăm din nou și din nou. Cu fiecare încercare ne dezvoltăm și, la un moment dat, avem parte și de succes. Dacă trecem prin viață cu ideea că nu vom avea succes niciodată, atunci așa va fi. Presupun că marea majoritate a auzit de cartea „Tată bogat, tată sărac” (scrisă de Robert T. Kiyosaki). Cei care au citit-o au avut ce învăța, iar pentru cei care încă n-au apucat s-o citească voi scrie mai jos 8 lecții de viață. Asta nu înseamnă că primești un free pass de la citirea cărții. Merită s-o parcurgi măcar o dată.
Tată bogat, tată sărac: 8 lecții pentru o viață mai bună
1. Toți avem nevoie de educație financiară
Din păcate, educația financiară nu se învață (aproape) deloc la școală. Ce învățăm după 12-16 ani de educație? Cum să facem niște bani. Adică să ne găsim un job bine plătit (dacă avem noroc).
Ce nu învățăm la școală? Cum să cheltuim banii într-un mod inteligent ca să putem pune deoparte și nici cum să facem mai mulți bani din banii pe care-i avem.
2. Diferența dintre bogat și sărac
Un om bogat are stabilită următoarea listă de priorități: nevoi, investiții, dorințe.
În schimb, lista este răsturnată pentru oamenii săraci: dorințe, nevoi, investiții.
Ordinea priorităților este singurul motiv pentru care oamenii bogați își pun banii să muncească pentru ei în timp ce oamenii din clasa de jos și din clasa mijlocie trebuie să muncească pentru a avea bani.
3. Schimbarea este necesară
Dacă nu ne place situația în care ne aflăm, singurul lucru pe care îl putem face este să ne schimbăm mentalitatea și obiceiurile. Dacă acceptăm faptul că situația în care ne aflăm este exclusiv din vina noastră, atunci vom putea să o schimbăm. Cât timp vom ști unde și cine vrem să ajungem, vom descoperi și ce trebuie schimbat și, mai ales, cum.
Ce putem face ca un prim pas:
4. Să avem grijă pe ce aruncăm banii
Probabil cel mai important aspect din lecția de viață numită „Tată bogat, tată sărac”, care face diferența între cele două tipuri de oameni, este felul în care își cheltuiesc banii.
Oamenii bogați își cheltuie banii conform listei de priorități menționată mai devreme. Asta înseamnă că aceștia își investesc banii în ceva ce le va aduce bani (active/assets). În schimb, oamenii săraci își cheltuie banii pe lucruri care vor mânca bani în continuare (pasive/liabilities), cum ar fi, de exemplu, o mașină nouă.
5. Taxele sunt în avantajul celor bogați
De-a lungul istoriei, taxele au fost votate de către oamenii din clasele de jos și de mijloc în sensul taxării, cu iluzia că se va crea o echitate dacă cei bogați vor fi obligați să plătească mai mult.
Numai că, în loc să-i pedepsească pe bogați, taxele îi pedepsesc tot pe cei cu bani puțini. În timp ce oamenii din clasele de jos și de mijloc sunt taxați pe venit (salariu), cei bogați sunt taxați după ce se calculează diferența dintre venituri și cheltuieli (afaceri).
6. Nu confunda profesia cu afacerea ta
Ca angajat, mai întâi lucrezi pentru șeful tău, apoi pentru guvern (taxe) și într-un final pentru bănci (dacă ai credite).
Când vei decide să lucrezi pentru tine, va trebui să investești în active (assets) care să-ți genereze bani. Dacă vrei să cumperi un pasiv (liabilities), ar fi bine să cumperi mai întâi un activ care să acopere suma.
7. Mintea ta este cel mai de preț activ pe care-l vei avea vreodată
Dacă în tecut bogăția însemna industrie, în prezent informația înseamnă putere. Așa că, investește în tine, în dezvoltarea ta ca persoană. Învață-ți mintea cum să se organizeze și învaț-o să găsească oportunități noi.
De-a lungul vieții, vrei nu vrei, va trebui să-ți asumi riscuri. Dar oare chiar sunt riscuri de speriat atunci când știi la ce să te aștepți? Dacă ești informat, când iei decizii asumate ai mai multe șanse decât cineva care aruncă cu zarul și se roagă să nimerească ceva bun.
8. Devino un generalist mai degrabă decât un specialist
Dacă ești specializat în ceva anume, singura ta opțiune este să lucrezi pentru un salariu. Da, poți deveni cel mai bun în domeniul tău, dar asta nu va însemna decât că (probabil) vei fi cel mai bine plătit om cu specializarea ta.
În schimb, dacă înveți lucruri mai generale (comunicarea, vânzările, promovarea, etc.) vei putea căuta oportunitățile care te ajută să-ți mărești veniturile în orice domeniu, indiferent de specializarea necesară. Pentru că vei angaja tu specialiștii necesari.
Acceptă succesul
Dacă treci prin viață cu gândul că nu vei avea succes niciodată, garantat vei avea dreptate. Dacă accepți eșecul, vei ajunge un om sărac.
Cartea „Tată bogat, tată sărac” ne învață să nu ne considerăm învinși. Dacă accepți ideea că oricine poate atinge succesul, sub orice formă și-ar imagina-o, atunci ești cu un pas mai aproape de împlinirea viselor tale. Vei fi mai aproape de acel moment când te vei putea considera un om bogat.