Putem descrie stările de anxietate ca fiind stări de neliniște pe care le resimțim în tot corpul: mintea ni se umple cu îndoieli, îngrijorări, obsesii și presupuneri pesimiste cu privire la evenimentele care încă nu s-au întâmplat. Cu siguranță ți-ai pus de multe ori întrebarea „cum să faci față anxietății?”, iar dacă încă n-ai găsit soluția salvatoare, te invit să citești în continuare acest articol.
Nu știi cum să faci față anxietății?
Poate ai urmat sfaturi de la prieteni, sau poate ai apelat la ajutor profesionist. Cu toate astea, pare că totul a fost în zadar? Anxietatea tot acolo e și își face de cap. Poate motivul real pentru care nimic nu s-a schimbat este pentru că ai uitat cum să te distrezi?
Mai jos regăsești 10 dintre cele mai bune hobby-uri care să te ajute să te calmezi (aproape) instant și să treci cu brio peste stările de anxietate.
1. Scrie în mod expresiv
Scrierea expresivă este o tehnică extrem de eficientă de gestionare a anxietății și, din experiența mea, odată ce începi să observi beneficiile, probabil că vei obține o deosebită plăcere din această activitate.
2. Ascultă muzică liniștitoare
Fiecare dintre noi a încercat diferite tehnici pentru a combate stresul sau anxietatea din viața noastră. Găsirea unor modalități de a gestiona nivelul de stres și/sau nivelul de anxietate este importantă pentru sănătatea noastră.
Muzica este un instrument excelent pentru a te ajuta să te relaxezi, atât fizic cât și mental. Este o modalitate de a face față anxietății și stresului și de a te face să te simți mai calm(ă) și mai fericit(ă).
3. Citește cărți care să te inspire
Lectura poate reduce stresul cu până la 68%. Pe lângă acest aspect, dintre beneficiile cititului, un alt beneficiu important pentru combaterea anxietății este îmbunătățirea calității somnului.
Dacă reușești să dormi mai bine și să îți reduci stresul zilnic, cu siguranță vei simți că poți să faci față anxietății mult mai ușor decât înainte.
4. Joacă-te cu un animăluț
Petrece timpul alături de un animăluț de companie (cățel, pisică, etc.). Joacă-te cu el, mângâie-l poate fi un hobby grozav pentru gestionarea anxietății.
Și dacă n-ai un animăluț de companie, poate te gândești să adopți unul 🙂
5. Plimbă-te
Activitatea fizică este esențială pentru gestionarea anxietății, deoarece exercițiile fizice stimulează eliberarea de endorfine, hormoni care ne fac să ne simțim bine în mod natural. Totodată, exercițiile ajută la eliberarea energiei în exces care, dacă nu este eliberată, te-ar face mai anxios/anxioasă.
Cel mai la îndemână exercițiu fizic este plimbarea. Anxietatea te poate împiedica să ieși din casă, dar n-o lăsa să câștige. Începe să te plimbi câte 5 minute pe zi. După puțin timp, acele 5 minute se vor transforma în 10, apoi în 15 și tot așa. Iar anxietatea se va micșora cu fiecare ieșit în aer liber.
6. Dansează
Dansează în propria casă atunci când nimeni nu se uită la tine. Sau, de ce nu, dansează cu partenerul/partenera. Dansul este o altă modalitate eficientă prin care te poți elibera de tensiune și anxietate. Dacă plimbatul te ajută să eliberezi din energia în exces, încearcă să dansezi pentru 10 minute și ai să vezi cum te transformi într-un alt om, mult mai relaxat(ă) și mai binedispus(ă).
7. Experimentează tehnici de yoga
Yoga este o tehnică veche, foarte eficientă pentru managementul anxietății.
În timp ce anxietatea ne face să fim încordați, iritabili și inflexibili, yoga poate inversa efectele anxietății, pe lângă alte beneficii de sănătate, atât mentală cât și fizică.
Și dacă nu crezi că yoga este pentru tine, descoperă și alte tehnici de relaxare citind articolul dedicat acestui subiect. Cu siguranță vei găsi ceva care să te ajute.
8. Gătește ceva special
Cu toții știm că mâncarea sănătoasă ne menține organismul și mintea sănătoase.
Caută rețete sănătoase și experimentează în bucătărie. Există atâtea canale de youtube, blog-uri sau emisiuni culinare care să te inspire.
Mâncatul sănătos pe termen lung, cu cât mai puțin junk food posibil (că deh, nimeni nu rezistă tentației în permanență), poate aduce schimbări enorme în nivelul de anxietate pe care-l acumulezi în organism.
9. Creează ceva frumos
Nu există alt mod mai bun de a-ți înfrumuseța viața decât ceea ce poți crea cu propriile tale forțe. Fie că te pricepi la scris, la pictură, la construit, nu contează…
Pune-ți un pic mintea la contribuție și creează ceva frumos. Ceva pe care să-l privești în fiecare zi și să te bucuri că e făcut de tine. Ceva care să-ți aducă mereu aminte de ceea ce poți realiza.
Și data viitoare când nu știi cum să faci față anxietății, privește-ți creațiile și adu-ți aminte că ești mai puternic(ă) decât crezi.
10. Urmărește filme inspiraționale
Filme inspiraționale, documentare sau filme care au la bază poveștile reale ale unor oameni simpli îți pot oferi inspirația de care ai nevoie astfel încât să te motivezi singur(ă) să faci schimbări pozitive în viața ta. Cu fiecare schimbare pozitivă vei observa cum se reduce nivelul de anxietate care te bântuie.
Dacă nu ai răbdare să urmărești un film întreg, poate te tentează să citești povești inspiraționale. Câteva apar la o primă strigare pe google, altele sunt un pic mai greu de găsit. Dar crede-mă, de cele mai multe ori chiar merită efortul. Nu de puține ori am fost inspirată de poveștile unor simpli străini.
Hobby-urile
Indiferent care sunt acestea, găsește-ți hobby-urile care te atrag cel mai mult și urmărește cum viața ta se schimbă în mod pozitiv, câte puțin în fiecare zi.