Burnout-ul nu este ceva care dispare de la sine. Mai degrabă, se poate agrava dacă problemele care cauzează epuizarea nu sunt rezolvate. Dacă te simți epuizat(ă) și dărâmat(ă), să știi că acest lucru îți poate aduce și ceva bun. Rămâi cu mine și o să-mi dai dreptate.
Ce este burnout-ul?
Burnout-ul este o stare de epuizare fizică și emoțională. Poate apărea atunci când treci printr-o perioadă lungă de stres, fie pentru că locul de muncă te solicită mai mult decât poate organismul tău să ducă, fie atunci când problemele care par să nu aibă rezolvare te copleșesc și nu numai.
Dacă ignori semnele de epuizare, sănătatea fizică și mentală mai mult ca sigur îți va fi afectată, oricât de rezistent(ă) crezi că ești. De asemenea, vei pierde capacitatea și energia necesare pentru a duce la îndeplinire în mod eficient task-urile zilnice, iar la pachet vor fi afectate și celelalte domenii din viața ta (familie, relații, chiar și partea financiară).
Câteva dintre cele mai comune semne
- Te simți obosit(ă) și epuizat(ă) aproape în permanență;
- Neputința este sentimentul de bază;
- Te simți prins(ă) într-o capcană;
- Te simți izolat(ă), parcă ai fi singur(ă) pe lume;
- Cinismul devine prietenul tău cel mai bun;
- Îndoiala de sine își face simțită prezența în orice gând ai avea;
- Amâni lucrurile pe care trebuie să le faci, iar cele pe care te încumeți să le faci durează mai mult ca de obicei;
- Te simți copleșit(ă).
Ce poate provoca burnout-ul?
Cea mai comună cauză o reprezintă grija banilor și tot ceea ce decurge ca urmare a lucrurilor ce trebuie făcute pentru a avea suficienți. Din păcate, de multe ori suntem nevoiți să suportăm oameni care ne epuizează. Acești oameni au un talent de a face lucrurile mai complicate decât ar trebui să fie și, automat, îi trag pe toți din jurul lor după ei. Asta poate duce la somn mai puțin și neodihnitor, timp petrecut cu familia / prietenii când s-o nimeri, relații care scârțâie, perspective de viitor… nu prea.
De ce poate fi burnout-ul un lucru bun?
La început am zis că burnout-ul îți poate aduce și ceva bun și probabil că te-ai întrebat: „Ce dra…?”
Nimic mai simplu: trezirea!
Acordă-ți câteva minute pentru a reflecta asupra situației proprii. Prezinți unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus? Atunci ar cam fi timpul să te trezești și să-ți dai seama cum ai ajuns în această situație și, mai ales, ce te-a adus acolo?
Odată ce ai făcut acest pas te-ai oprit din a o lua la vale mai rău și ai făcut primul pas spre un viitor mai bun.
Odată ce ai realizat situația în care te afli și vrei să scapi din ea, nu poți face altceva decât să te motivezi zilnic și să faci tot posibilul pentru a nu mai ajunge vreodată în situația asta.
N-a zis nimeni că este ușor. N-a zis nimeni că nu e mult de muncă. Dar, crede-mă, orice e mai bine decât s-o iei la vale din inerție. Fă primul pas și construiește-ți viitorul așa cum vrei!