Viața este plină de oportunități de a ieși din zona de confort, dar din păcate este mult mai ușor să nu încercăm să ieșim din ea.
Ce este zona de confort?
Zona de confort reprezintă acele obiceiuri pe care le facem zilnic astfel încât să ne simțim bine. Un fel de rutină aș putea spune, dar nu în sensul general al cuvântului.
Fără să conștientizezi, de-a lungul anilor ți-ai impus niște bariere în jurul tău. Stai liniștit(ă), toți am făcut asta. Și în interiorul acestor bariere te simți cel mai bine. Te simți protejat(ă). Când arunci o privire peste aceste bariere te cuprinde frica? Anxietatea?
Nu ar trebui să fie un șoc pentru tine când îți spun că totul este o iluzie.
Frica de necunoscut
Toate aceste stări negative au un izvor comun: frica de necunoscut. Te sperie ceea ce se află în afara zonei de confort, după barierele pe care le-ai construit de-a lungul timpului.
Numai că, în cele mai multe cazuri, frica și anxietatea care te cuprind atunci când trebuie să ieși din zona de confort nu sunt altceva decât un produs al imaginației tale. Cum ești pus(ă) în situația de a trebui să faci ceva ce nou, apar și scenariile. În mintea ta se creează povești. Dacă nu obișnuiești să părăsești zona de confort în mod regulat, aceste povești sunt adesea adevărate romane horror:
- Trebuie să te întâlnești cu o persoană necunoscută și te gândești imediat că nu o să faci o impresie bună, că o să te bâlbâi, sau că vei spune ceva greșit;
- În drumul spre casă se fac lucrări pe o zonă de drum și trebuie să ocolești și în secunda doi te cuprinde teama să nu te rătăcești;
- Să nu mai pomenim despre schimbarea locului de muncă, cu tot ceea ce vine la pachet: oameni noi, drumuri noi, rutina schimbată, etc.
Ce poți face pentru a reuși să intri și să ieși ușor din zona de confort?
Toate sfaturile din ultimii ani se referă doar la ieșirea din zona de confort. Ai întâlnit tu pe cineva care să-ți spună că este ok dacă rămâi în interiorul barierelor? Eu nu.
Ei bine, îți spun eu. Este ok să rămâi în zona de confort, atâta timp cât reușești în mod constant să muți barierele cât mai mult în exterior. Când zic asta mă refer la extinderea zonei, astfel încât să cuprindă cât mai mult. Să devină o obișnuință să faci lucruri noi, să nu-ți mai fie frică să le încerci.
Știi cum poți face asta? Ieșind cât mai des din zona ta de confort.
Și acum vei spune: „Nu e același lucru?”.
Iar eu îți răspund că nu, nu este.
Înainte cu pași mărunți
Nu sunt adeptul radicalismului de nicio culoare. Și atunci, de ce aș recomanda o abordare radicală?
Ce pot să te sfătuiesc eu este să nu te extinzi prea mult dintr-o dată în afara zonei de confort. Cu cât te îndepărtezi de bariere, cu atât anxietatea poate deveni mai puternică și te poate copleși. Iar după aceea nu cred că vei mai vrea prea curând să părăsești zona.
Fă azi un pas mic în afara zonei de confort și apoi întoarce-te înăuntru. Fă mâine alt pas mic și apoi întoarce-te. Și poimâine la fel. Și tot așa.
Și vei vedea că după câteva zile, o săptămână, două, trei, nu contează cât, atunci când te vei uita în urmă, zona ta de confort își va fi mărit aria de cuprindere.
Și apoi, când te vei întoarce în interiorul noilor bariere, vei putea face mult mai multe decât înainte de a începe să mergi pe acest drum. Vei face cu ușurință lucruri care azi te sperie. Te vei adapta mult mai ușor situațiilor noi. Te vei descurca mult mai bine în fața provocărilor pe care, vrei, nu vrei, viața ți le oferă.
Avantajele și dezavantajele zonei de confort
Despre avantaje nu vorbește aproape nimeni. Ce-i drept, nu sunt multe lucruri de spus. Cum spuneam și la început, în zona de confort ne simțim bine. Cel mai bine de fapt.
Dezavantajele zonei de confort sunt multe și urâte:
- Chiar dacă ne simțim bine, depresia își poate face simțită prezența. Des chiar.
- Poate credem că în interiorul zonei de confort deținem controlul, dar nu este altceva decât o iluzie. Ce facem atunci când întâmpinăm o situație nouă, cu care nu ne-am mai confruntat în trecut? Mai deținem controlul asupra emoțiilor? Asupra problemelor care apar?
- Ne plafonăm. Cum putem progresa dacă nu facem lucruri noi? Dacă nu învățăm lucruri noi?
- Nu scăpăm de frici. În loc să le înfruntăm, le lăsăm să-și facă de cap cu noi. Și tot mai crezi că deții controlul?
De la zona de confort la zona de creștere
Cu cât faci mai mulți pași zilnic în afara zonei tale de confort și îi mărești aria de cuprindere, cu atât te apropii de zona de creștere.
În această nouă zonă vei putea:
- Să îți găsești scopul în viață;
- Să îți trăiești visele;
- Să îți stabilești noi țeluri;
- Să realizezi tot ceea ce ți-ai propus în viață;
- Să îți atingi potențialul;
- Să fii un om cu adevărat independent.
Așa că, ce mai aștepți? Fă azi primul pas în afara zonei de confort și mâine pe al doilea! Și apoi stabilește-ți propriul ritm în care să muți barierele puțin câte puțin până când zona de creștere va fi în interiorul acestora.
Fă astfel încât zona de creștere să fie noua ta zonă de confort!